23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Γιατί οι ψηφιακοί νομάδες συρρέουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ρίο ντε Τζανέιρο αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο, με τα εντυπωσιακά του τοπία και τις γεμάτες σάμπα νύχτες του. Τώρα, η πόλη της Βραζιλίας προσελκύει έναν νέο τύπο ταξιδιώτη, μέσω της «Digital Nomad Visa», η οποία κυκλοφορεί από πέρσι.

Οι τοπικές αρχές προωθούν τις επενδύσεις για να καταστήσουν την πόλη όλο και πιο φιλική στην τηλεργασία, βελτιώνοντας μεταξύ άλλων το δίκτυο 5G, με το Ρίο να υπόσχεται παράλληλα μια καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. «Σε αντίθεση με το Σάο Πάολο, τη Μπραζίλια και το Μπέλο Οριζόντε, το Ρίο παρέχει ανέσεις μεγάλης πόλης και εκπληκτικές παραλίες, δυνατότητα για πεζοπορία και άλλα υπαίθρια αξιοθέατα», δήλωσε στο BBC η Janeesa Hollingshead, η οποία ζει στην πόλη εδώ και ένα χρόνο.

Η Digital Nomad Visa

Η απόκτηση άδειας παραμονής στη Βραζιλία ήταν περίπλοκη λόγω γραφειοκρατίας, ωστόσο η Digital Nomad Visa έκανε τη διαδικασία ευκολότερη. Δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να διατηρήσουν την τρέχουσα απασχόλησή τους σε άλλη χώρα, επιτρέποντας παραμονή ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 12 μήνες. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εργασίας και να έχουν εισόδημα τουλάχιστον 1.350 ευρώ τον μήνα ή να διαθέτουν αποταμιεύσεις 16.300 ευρώ.

Η κοινότητα των ψηφιακών νομάδων στο Ρίο είναι εξάλλου αρκετά ενεργή, κυρίως μέσω των social media, με τους επισκέπτες να βρίσκουν εκεί πληροφορίες για τη διαμονή τους, αλλά και να ενημερώνονται για την ποικιλία δραστηριοτήτων που παρέχει η πόλη. Την ίδια ώρα, οι ντόπιοι φαίνεται να αγκαλιάζουν τους ψηφιακούς νομάδες. «Μας αντιμετωπίζουν με καλό τρόπο. Οι ντόπιοι θέλουν να μας βοηθήσουν. Αυτό σε κάνει να νιώθεις καλά για τον τόπο στον οποίο ζεις» σημείωσε ο Αυστραλός Dan Hobbs, ο οποίος άνοιξε το Aussie Coffee στην παραλιακή περιοχή Ιπανέμα.

Υποδομές για τηλεργασία

Το Ρίο ντε Τζανέιρο διαθέτει παραδοσιακούς φούρνους που προσφέρουν καλό καφέ, ωστόσο υπάρχουν και καφετέριες με γρήγορο ίντερνετ και κλιματισμό, καθώς και σημεία με δωρεάν Wi-Fi. Πολλοί από τους χώρους εργασίας του Ρίο βρίσκονται στο επιχειρηματικό τετράγωνο στο κέντρο της πόλης. Οι χώροι αυτοί προσελκύουν το ενδιαφέρον ατόμων που αναζητούν ήσυχα μέρη για να πραγματοποιήσουν τηλεφωνήματα.

Το Ρίο είναι μια από τις πιο ακριβές πόλεις της Βραζιλίας, ωστόσο εξακολουθεί να είναι προσιτή οικονομικά πόλη σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μητροπόλεις. «Έχουν μεγάλη αξία για τα χρήματά σας στη Βραζιλία, ειδικά αν διαθέτετε ευρώ και δολάρια», είπε ο Jack Krier, YouTuber και δημιουργός περιεχομένου από το Λουξεμβούργο, ο οποίος εργάστηκε εξ αποστάσεως στη Βραζιλία για δύο μήνες. Οι παραλίες, οι πεζοπορίες στο δάσος και τα πολυάριθμα μέρη για ποτό σε εξωτερικούς χώρους προσφέρουν τη δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες, με το Ρίο να είναι μία πολύ ζωντανή πόλη.

Οι επιφυλάξεις

Πάντως, ορισμένοι ψηφιακοί νομάδες αισθάνονται επιφυλακτικοί λόγω των αναφορών για υψηλή εγκληματικότητα. Τα περισσότερα βίαια εγκλήματα συμβαίνουν στις φαβέλες και σε γειτονιές γύρω από τουριστικά σημεία. Ωστόσο, απαιτείται επαγρύπνηση για να αποφευχθούν οι κλοπές. Για τον μετριασμό τέτοιων κινδύνων, όπως αναφέρει το BBC, οι τουρίστες καλούνται να μην επιδεικνύουν ακριβές συσκευές, αλλά και να χρησιμοποιούν ταξί, αποφεύγοντας να περπατούν τη νύχτα.

Μειονέκτημα για πολλούς αποτελεί και το γεγονός πως οι περισσότεροι ντόπιοι δεν μιλούν καλά αγγλικά, ωστόσο οι κάτοικοι του Ρίο είναι υποστηρικτικοί προς εκείνους που προσπαθούν να μάθουν πορτογαλικά. Το BBC προτείνει σημειώνει ότι αξίζει να μάθει κανείς λίγα πορτογαλικά πριν πάει στο Ρίο ή να παρακολουθήσει εκεί μαθήματα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό