23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν ουρά;

Ειδήσεις Ελλάδα

Η απώλεια της ουράς είναι από τις πιο αξιοσημείωτες ανατομικές αλλαγές που έχουν συμβεί κατά μήκος της εξελικτικής γενεαλογίας που οδηγεί στους ανθρώπους και στους «ανθρωπόμορφους πιθήκους».

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο άνθρωπος είναι πιο στενά συνδεδεμένος εξελικτικά με τους χιμπατζήδες από ότι με τους πιθήκους και ένα κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη ουράς. Μετά από τρία χρόνια ερευνών επιστημονική ομάδα παρουσιάζει στην επιθεώρηση «Nature» τον γονιδιακό μηχανισμό και την αιτία που πιστεύει ότι ευθύνεται για την μη ύπαρξη ουράς στους ανθρώπους.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εντόπισαν μια μετάλλαξη στο γονίδιο TBXT η οποία είναι παρούσα σε ανθρώπους και χιμπατζήδες αλλά όχι στους πιθήκους. Τροποποίησαν γενετικά ποντίκια με το γονίδιο αυτό και την επίμαχη μετάλλαξη και παρατηρώντας τις μεταβολές που υπήρχαν στο μέγεθος της ουράς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μία και μόνη μετάλλαξη ήταν αρκετή για να απομακρύνει την ουρά από τον άνθρωπο.

Nature

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια εξελικτική προσαρμογή καθώς η ουρά είναι γνωστό ότι η ουρά χρησιμεύει σε πολλά είδη για να έχουν καλύτερη ισορροπία καθώς μετακινούνται από δέντρο σε δέντρο και οι πίθηκοι τις χρειάζονταν.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία πριν από περίπου 25 εκατ. έτη έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα είδη χιμπατζήδων που διαχωρίστηκαν από τους πιθήκους και οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε αυτή τη διαδικασία διαχωρισμού συνέβη και η μετάλλαξη που οδήγησε στην απώλεια της ουράς για τους χιμπατζήδες που είχαν αναπτύξει και δίποδη κίνηση στην οποία η ύπαρξη της ουράς δεν είναι λειτουργική και αποδοτική.

Όταν αργότερα έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα ανθρωποειδή και σύμφωνα πάντα με την κρατούσα ανθρωπολογική θεωρία ακολούθησε ο διαχωρισμός ανθρώπων και χιμπατζήδων η απουσία της ουράς που είχε κληρονομήσει ο άνθρωπος τον βοήθησε να αναπτύξει την όρθια στάση και να κινηθεί στα δύο του πόδια γεγονός που του προσέφερε πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα ώστε να κυριαρχήσει στον πλανήτη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό