29.7 C
Athens
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Γιατί λάμπει ο ήλιος στα χρηματιστήρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης: ιστορικό υψηλό. Χρηματιστήριο του Παρισιού: το ίδιο. Λονδίνο: ιστορικό υψηλό. Άμστερνταμ: ιστορικό υψηλό. Χρηματιστήριο  Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης σε νέο υψηλό 13 ετών…

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε… Υπάρχουν 18 χρηματιστήρια σε ιστορικά υψηλά σήμερα στον κόσμο.

Και την ίδια στιγμή , τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός (που βρίσκεται στα 2.375 δολάρια την ουγκιά) είναι επίσης σε σχετικά ιστορικά υψηλά.

Μπορεί αυτό να διαρκέσει; Ίσως ναι, επειδή ο κόσμος είναι πλημμυρισμένος από ρευστότητα και το συνολικό M2 -πρακτικά το χρήμα που κυκλοφορεί- έχει αυξηθεί κατά 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όλον τον κόσμο από τον Οκτώβριο, επιστρέφοντας σε ιστορικά υψηλά.

Η αισιοδοξία για πιθανές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει τροφή στις αγορές, ωθώντας τις τιμές μετοχών σε ιστορικά υψηλά.

Ακόμη και στη Wall Street ο Dow Jones σε εβδομαδιαία βάση παρουσίασε το καλύτερο πενθήμερο στη διάρκεια του 2024. Ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύθηκαν για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Οσο κι αν ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που ανακοινώθηκε σήμερα στις ΗΠΑ καταδεικνύει μία μικρή άνοδο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, γεγονός που συγκράτησε την αγορά.

Μετά από μια περίοδο αναταράξεων, ο ήλιος λάμπει ξανά στα παγκόσμια χρηματιστήρια. Για τουλάχιστον τρεις λόγους.

Η ανανεωμένη αισιοδοξία για τη νομισματική πολιτική που έχουν χαράξει οι κεντρικές τράπεζες.Τα στοιχεία στο πρώτο τρίμηνο που εκπλήσσουν θετικά τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.Η αγορά μαθαίνει να ζει με γεωστρατηγικά γεγονότα που συνεπάγονται υψηλότερο κίνδυνο και, εκτός εάν υπάρχουν ακραία αποτελέσματα, η αγορά συμβιώνει.Τι άλλαξε

Κι όμως! Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η αγορά φαινόταν να τρομάζει: οι προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων στην Αμερική είχαν μειωθεί σε μία μόνο, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Στην Ευρώπη επίσης, υπήρχε φόβος ότι οι περικοπές στα επιτόκια -αναμενόμενες εδώ και καιρό- θα περιορίζονταν σε μια τον Ιούνιο και «μετά θα βλέπαμε».

Οι αγορές είχαν αρχίσει να εκφράζουν φόβους για νέα αύξηση του κόστους του χρήματος, επειδή τα τελευταία στοιχεία έδειχναν ότι ο πληθωρισμός  ήταν πολύ «σκληρός για να πεθάνει».

Μια σειρά από γεγονότα άλλαξαν λίγο τις προσδοκίες: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση αύξησαν τις προσδοκίες για τη Fed: έτσι τώρα η αγορά έχει επιστρέψει στην πρόβλεψη για έως και δύο μειώσεις επιτοκίων προς το τέλος του έτους. Στην Ευρώπη ήταν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για συνέχιση των μειώσεων και μετά τον Ιούνιο.

Αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας μπήκε στον χορό των επιτοκίων τις τελευταίες ημέρες.Έτσι από ένα κλίμα «χωρίς περικοπές», οι αγορές έχουν περάσει σε μια πιο ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα. Και αυτό έδωσε ώθηση στους δείκτες

Τα αποτελέσματα τριμήνου

Το άλλο «καύσιμο» προήλθε από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Στη Wall Street, το 79% των εταιρειών ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών. Η διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις και την πραγματικότητα ξεπέρασε τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Ευρώπη, το 57% των εταιρειών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών επίσης με διαφορά κοντά στις οκτώ μονάδες.

«Και στις δύο περιπτώσεις, ο αριθμός των εταιρειών που ξεπέρασαν τις προβλέψεις ήταν υψηλότερος από τον μέσο όρο των προηγούμενων τριμήνων», αναφέρει η Deutsche Bank.

Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 6,6% σε ετήσια βάση παγκοσμίως, με διψήφια ώθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Άλλος ένας λόγος στήριξης των χρηματιστηρίων.

Ωστόσο, η αισιοδοξία θα μπορούσε σύντομα να εξασθενίσει ακόμη και αν η ανοδική τάση παραμείνει ιδιαίτερα στον τομέα των μετοχών, ο οποίος θα επωφεληθεί από τη ρευστότητα που θα βγει από την αγορά ομολόγων μόλις μειωθούν τα επιτόκια.

Χρηματιστήριο: Η… αντεπίθεση των μικρών τεχνολογικών μετοχών – Ράλι έως 60% στο 30ήμερο

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το double score στην Titan και το… αδιαχώρητο στην Q&R

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό