16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Γιατί η τιμή του Bitcoin κοντεύει να σπάσει ιστορικό ρεκόρ

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον περασμένο μήνα που η τιμή του Bitcoin πλησίαζε τα 45.000 δολάρια, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωνε εκνευρισμένος μιλώντας ουσιαστικά για φούσκα και τονίζοντας ότι «ο κόσμος θα πρέπει να σταματήσει να μιλάει γι’ αυτές τις ανοησίες».

Σήμερα, οι επενδυτές του Bitcoin κοροϊδεύουν τον επικεφαλής ενός από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

Το κρυπτονόμισμα κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 20% μέσα σε μόλις πέντε ημέρες και πλέον κινείται κοντά στην περιοχή των 69.000 δολαρίων – δηλαδή στα επίπεδα που είχε φτάσει το Νοέμβριο του 2021, την τελευταία φορά που το Bitcoin διαπραγματευόταν με τιμή άνω των 60.000 δολαρίων.

Το ανοδικό ράλι τροφοδοτείται κυρίως από τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν πέσει στην αγορά κρυπτονομισμάτων, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη του Bitcoin σε αμερικανικά ομόλογα.

Ο άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η επερχόμενη «διχοτόμηση» του Bitcoin. Αυτό – το halving – αναφέρεται στην ενσωματωμένη δυνατότητα του Bitcoin να περιορίζει αυτόματα τον ρυθμό των νέων νομισμάτων που εισέρχονται στην κυκλοφορία. Συμβαίνει, θεωρητικά, κάθε περίπου τέσσερα χρόνια και πιέζει ανοδικά την τιμή του κρυπτονομίσματος, επειδή δημιουργεί μία τεχνητή ανεπάρκεια σε έναν νόμισμα που είναι ήδη πεπερασμένο.

Στο παρελθόν, η διαδικασία του halving έχει συνδεθεί με περιόδους σημαντικής ανόδου του Bitcoin.

Ωστόσο, οι σχετικοί κανόνες δεν είναι αυστηροί. Οτιδήποτε – ακόμα και η προοπτική εισαγωγής νέων αυστηρών κανονισμών – μπορεί να περιορίσουν την ανοδική τάση που δημιουργεί το halving.

Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για την πορεία των κρυπτονομισμάτων και, ειδικά, του Bitcoin, οπότε σπεύδουν να κάνουν μαζικές αγορές που ενισχύουν την τιμή του.

Η πλατφόρμα αγοραπωλησιών κρυπτονομισμάτων, Coinbase, αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα και διακοπές στη λειτουργία της την περασμένη Τετάρτη, ως αποτέλεσμα της αύξησης των συναλλαγών, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπράιαν Άρμστρονγκ, σε ανάρτησή του στο X.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι κάποιοι χρήστες μπορεί να δουν να λάθη στο υπόλοιπό τους, καθώς και να υπάρχουν κάποια λάθη στις συναλλαγές, ωστόσο καθησύχασε τους πελάτες ότι «τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι ασφαλή».

Λίγη ώρα μετά, το πρόβλημα άρχισε να λύνεται, με κάποιους πελάτες να αντιμετωπίζουν προβλήματα και για αρκετές ώρες αργότερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό