20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Γιατί η Μόσχα θέλει πάση θυσία να καταλάβει το Μπαχμούτ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ιδρυτής της πιο προβεβλημένης μισθοφορικής ομάδας της Ρωσίας δήλωσε το Σάββατο ότι ήθελε οι δυνάμεις του και ο τακτικός ρωσικός στρατός να καταλάβουν τη μικρή πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, επειδή διαθέτει «υπόγειες πόλεις» που μπορούν να φιλοξενήσουν στρατεύματα και άρματα μάχης.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να επιχειρήσει να καταλάβει την Μπαχμούτ, που διαρκεί περισσότερο από πέντε μήνες, έχει προβληματίσει ορισμένους δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι βαριές απώλειες που υπέστη η ρωσική πλευρά και το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει κατασκευάσει αμυντικές γραμμές για να υποχωρήσει σε κοντινές περιοχές σημαίνουν πως οποιαδήποτε ρωσική νίκη εκεί, αν συμβεί, θα είναι πύρρειος.

Ο Yevgeny Prigozhin, ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner που μάχεται στη μάχη του Μπαχμούτ, εξέθεσε λεπτομερώς το Σάββατο γιατί πιστεύει ότι η κατάληψή του θα ήταν σημαντική.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι το σύστημα των ορυχείων Soledar και Bakhmut, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα δίκτυο υπόγειων πόλεων. Δεν έχει μόνο (τη δυνατότητα να κρατήσει) μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε βάθος 80-100 μέτρων, αλλά μπορούν επίσης να κινηθούν άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού».

Ο Prigozhin, ο οποίος πιθανότατα θα έβλεπε το πολιτικό του κεφάλαιο στη Μόσχα να ενισχύεται αν το Μπαχμούτ έπεφτε στη Ρωσία, δεδομένου του ρόλου της Βάγκνερ στις μάχες εκεί, δήλωσε ότι αποθέματα όπλων είχαν αποθηκευτεί στα υπόγεια συγκροτήματα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα σχόλιά του ήταν μια αναφορά στα τεράστια αλατωρυχεία και άλλα ορυχεία στην περιοχή που περιέχουν περισσότερα από 100 μίλια σηράγγων και μια τεράστια υπόγεια αίθουσα που έχει φιλοξενήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλίες κλασικής μουσικής σε πιο ειρηνικούς καιρούς.

«Σοβαρό κέντρο εφοδιασμού»

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ο Πριγκόζιν ήθελε να πάρει τον έλεγχο των αλατωρυχείων και των μεταλλείων γύψου στην περιοχή για οικονομικούς λόγους. Δεν έκανε καμία αναφορά στην υποτιθέμενη υπόγεια στρατιωτική χρήση τους.

Ο Prigozhin, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις στη Δύση, αναφέρθηκε σε άλλα πλεονεκτήματα της κατάληψης του Μπαχμούτ, χαρακτηρίζοντάς το “σοβαρό κέντρο εφοδιασμού” με μοναδικές αμυντικές οχυρώσεις.

Έκανε τα σχόλιά του στο κανάλι Telegram της υπηρεσίας Τύπου του, καθώς οι πυροβολισμοί από οβίδες αντηχούσαν στους σχεδόν έρημους δρόμους του Μπαχμούτ το Σάββατο, παρά την αυτοανακηρυχθείσα ρωσική κατάπαυση του πυρός για τον εορτασμό των ορθόδοξων Χριστουγέννων, κάτι που το Κίεβο απέρριψε ως τέχνασμα.

Το Μπαχμούτ, το οποίο η Ρωσία αποκαλεί Artyomovsk, είναι το επίκεντρο των πιο έντονων μαχών στην Ουκρανία, και ο Prigozhin έκανε τα σχόλιά του καθώς ένα άλλο κανάλι Telegram που συνδέεται με τον Wagner ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε καταλάβει έναν στρατηγικής σημασίας οικισμό στα περίχωρα του Μπαχμούτ. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό αυτό.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα το Σάββατο ανέφερε σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η πόλη Soledar, η οποία βρίσκεται κοντά στο Μπαχμούτ και φιλοξενεί ένα αλατωρυχείο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο παρά τις σφοδρές ρωσικές επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό