16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γιατί δεν ικανοποίησε το εκλογικό αποτέλεσμα Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, το επόμενο λάθος του Τσίπρα και τα αποκαλυπτήρια των τραπεζών για την πρόταση Ηλιόπουλου – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Φιλοδοξίες

Χωρίς να χάσει χρόνο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρότησε τη νέα κυβέρνηση – που ορκίζεται σήμερα – αρκετοί νέοι υπουργοί και υφυπουργοί, περισσότερες γυναίκες, έτοιμοι οι φάκελοι με τις προτεραιότητες…. Όλα καλά λοιπόν; Μάλλον όχι! Δεν είναι ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πειραιώς και την οκτακομματική Βουλή – γι΄ αυτό και τροποποιήθηκαν και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Μάλιστα μαθαίνω έλπιζε σε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό εδρών και θα έκανε λόγο για την δεύτερη μεταπολίτευση! Όμως…

Αλλαγές

Εν πάση περιπτώσει ήδη έχει αρχίσει και συζητείται το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή να ανέλθει στο 5%. Δηλαδή να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος και να σχεδιαστεί από τώρα – εκ του ασφαλούς – η … τρίτη τετραετία του κ. Μητσοτάκη. Διότι για τις – μόνο – 158 έδρες φταίει η … επάρατος απλή αναλογική! Ως εκ τούτου πρέπει να καταστραφεί κάθε ίχνος αυτής. Εν πάση περιπτώσει θα δούμε τι θα γίνει. Οσονούπω οι προθέσεις θα αποκαλυφθούν….

Λάθος!

Από την άλλη πλευρά στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο λάθος! Θέτοντας ο κ. Αλέξης Τσίπρας ως τελευταία(;) του ευκαιρία τις ευρωεκλογές του 2024, παρακάμπτει τις δημαρχιακές και περιφερειακές εκλογές. Για ποιο λόγο; Διότι τις θεωρούν χαμένες «από χέρι».

Αττική

Ετσι ξεχάστηκε(;) η περίπτωση του μπασκετμπολίστα κ. Νίκου Παππά, τον οποίο – περίπου – ανακοίνωσε προ των εκλογών της 21ης Μαΐου, για υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Και δεν είναι σαφείς – ακόμη! – οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Περιφέρεια Αττικής, όπου έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ, το οποίο βρίσκεται, πλέον, στην τέταρτη θέση.

13-0;

Ετσι οδεύει ολοταχώς για 13 – 0, δεδομένου ότι με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην Κρήτη του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ, δεν νομίζω ότι ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης θα παραμείνει προνομιακός συνομιλητής του κ. Τσίπρα. Οι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουν βέβαια ένα δίκιο ότι η θερινή περίοδος δεν προσφέρεται για την πληθώρα των εσωκομματικών διαδικασιών, που αναμένονται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι κρίσιμη η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών….

Απώλειες

Τα πράγματα όμως είναι πολύ άσχημα στον χώρο των πασοκογενών του της Κουμουνδούρου. Μετρούν ισχυρές απώλειες, όπως είναι οι κκ Θάνος Μωραίτης, Γιάννης Ραγκούσης και Χρήστος Σπίρτζης και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Αλλά τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στους πάλαι ποτέ «+53». Μετά από την μη εκλογή του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, η μόνη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που τους απέμεινε είναι αυτή του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου!

«Μαραθώνιος»

Είναι αλήθεια, επίσης, ότι και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αισθάνονται ευτυχείς με το αποτέλεσμα της Κυριακής, παρ΄ότι δεν το δείχνουν. Δεν είναι μόνο ότι έχασαν 65.000 ψήφους, είναι ότι και η αύξηση του ποσοστού του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ ήταν αμελητέα, όταν ο βασικός τους αντίπαλος στον χώρο της κεντροαριστεράς καταρρέει. Μάλιστα μου λένε ότι ο στόχος του κ. Νίκου Ανδρουλάκη ήταν εξαιρετικά φιλόδοξος και κινούνταν άνω του 15%. Όμως – κι αυτό είναι αλήθεια – ο «εμφύλιος» στην κεντροαριστερά είναι «μαραθώνιος» και μόλις άρχισε….

————————————————————–

Φύλλο και φτερό

Φύλλο και φτερό κάνουν οι τράπεζες την πρόταση των τριών εταιρειών του Μάριου Ηλιόπουλου με την οποία ζητά να αγοράσει την ΑΝΕΚ, τώρα στα τελειώματα της συγχώνευσης της Χανιώτικης εταιρείας με την Attica Group.

Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι οι Τράπεζες μέσω της Πειραιώς παραμένουν αρνητικές και δεν παραλείπουν να σχολιάσουν και το χρόνο που κατατέθηκε η πρόταση (ξενίζει ο χρονισμός αναφέρεται χαρακτηριστικά) και ενώ η εν εξελίξει συγχώνευση της ΑΝΕΚ με την Attica Group είναι δημοσίως γνωστή ήδη από το Σεπτέμβριο 2022.

Υποδέεστερη

Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι  μελέτησαν την πρόταση διεξοδικά και έκριναν σύμφωνα και με σχετική ανάλυση του συμβούλου τους, ότι η  υποβληθείσα πρότασή «είναι, σε όρους ανακτώμενης αξίας, υποδεέστερη από την υπό υλοποίηση συμφωνία μεταξύ Attica Group και ΑΝΕΚ».

Παράλληλα εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκλήρωσης (execution risk), οπότε δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση στην υπόθεση της ΑΝΕΚ. Στο σημείο αυτό αναφέρονται στην αβεβαιότητα της χρηματοδότησης του προτεινόμενου τιμήματος, καθώς και στην προϋπόθεση διενέργειας due diligence, διαδικασία η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί για την πρόταση της Attica Group.

 Η πρόταση του κ. Ηλιόπουλου

Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες η πρότασή του κ. Μάριου Ηλιόπουλου, «δεν λαμβάνει υπ’όψιν τις σημαντικές ταμειακές ανάγκες της ΑΝΕΚ προς τρίτους πιστωτές, ούτε περιλαμβάνει σχεδιασμό για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας λόγω δυνητικής λήξης της κοινοπραξίας ANEK – Superfast (operational risk). Τέλος, σημειώνουμε πώς η πρόταση σας υστερεί και σε όρους αξίας για τους υπόλοιπους μετόχους της ΑΝΕΚ, σε σχέση με αυτή της συγχώνευσης με Attica Group», τονίζουν χαρακτηριστικά

Απόρριψη

Μετά από αυτά το συμπέρασμα είναι απλό : «H πρόταση δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να αποτελέσει αναλήψιμο πιστωτικό και επιχειρηματικό κίνδυνο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», επισημαίνουν οι τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιουλίου η ολομέλεια την Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συζητήσει την υπόθεση συγχώνευσης ΑΝΕΚ-Attica Group με την εισήγηση να είναι θετική καθώς η ΑΝΕΚ διασώζεται και δημιουργείται ένας υγιής, αξιόπιστος, διεθνούς εμβέλειας ακτοπλοϊκός όμιλος.

 Το αντίο

Με έναν ειλικρινή και συναισθηματικό τρόπο ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αποχαιρέτησε τη θέση του δημάρχου Τρικκαίων αποδεχόμενος την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση: «Αλλιώς σχεδίαζα τη ζωή μου μέχρι πρόσφατα, όμως η πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε τα δεδομένα», ξεκινά τη σκέψη του στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο κ. Παπαστεργίου.

Τα δευτερόλεπτα

Κι αφού ο επιτυχημένος δήμαρχος εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Πρωθυπουργό για «την τεράστια τιμή» που του έκανε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «την τεράστια πρόκληση και ευθύνη» αφηγείται πως έλαβε την απόφαση: «Στα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν σκέφτεσαι: Το σπίτι και την οικογένεια σου. Το Δήμο σου και τα Τρίκαλα που λατρεύεις. Την Αυτοδιοίκηση που υπηρετείς από το 2002…Η Ελλάδα όμως αλλάζει και οφείλουμε να είμαστε όλοι εκεί».

Και μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστεργίου αναγγέλοντας την εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή νέου δημάρχου αναφέρει στο μήνυμα του: «Αποχαιρετώ τον Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση και αγάπη. Ο Δήμος ήταν, είναι και θα είναι για ΠΑΝΤΑ το σπίτι μου.»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό