23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Γιατί γελά ο Χατζηδάκης και κλαίει ο Σκρέκας, το δίλημμα του Ξιφαρά και οι πινελιές του Σκυλακάκη στους λογαριασμούς ρεύματος – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο mister Νιετ

Από την στιγμή που ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέλαβε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άρχισε να θυμίζει τον παλιό … υπουργό Εξωτερικών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, τον Αντρέι Γκρομίκο, ο οποίος είχε καταγραφεί στην παραπολιτική της διεθνούς διπλωματίας ως ο «mister Νιετ», δηλαδή ο «κύριος Όχι». Σε ότι αίτημα για παροχή του υποβάλλεται η απάντηση του είναι – εκ προοιμίου – αρνητική.

Αξιολογήσεις

Ο λόγος είναι απλός! Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να εκδοθούν δύο αξιολογήσεις επενδυτικών οίκων. Είναι τα «ρέστα» της … επενδυτικής βαθμίδας. Την επόμενη Παρασκευή, στις 20 Οκτωβρίου, πρόκειται να εκδοθεί η αξιολόγηση της Standard & Poors και την 1η Δεκεμβρίου η αξιολόγηση της Ficth. Κρίσιμες και οι δύο. Κι η οικονομική πολιτική πρέπει να ανταποκρίνεται στις … προσδοκίες των ξένων οίκων!

Έσοδα

Βέβαια ο κ. Χατζηδάκης έχει και έναν απρόσμενο σύμμαχο. Τον «πληθωρισμό των τροφίμων»! Μπορεί οι καταναλωτές να υποφέρουν και να κατεβάζουν με την «χούφτα» τα … αντιυπερτασικά χάπια, αλλά ο υπουργός Εθνικής Οικονομία και Οικονομικών χαμογελά ευτυχισμένος! Γιατί; Διότι είναι – και θα παραμείνουν και το 2024 – σε υψηλά επίπεδα τα έσοδα από τον ΦΠΑ! Πως θα βγει το πλεόνασμα, νομίζετε;

Ο δυστυχής

Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας είναι ίσως ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος της κυβέρνησης. Τούχει κοπεί το χαμόγελο του ανθρώπου. Διότι προσπαθεί να ρίξει τις τιμές με κάτι «λιανοντούφεκα». Το παλεύει είναι αλήθεια. Αν μειωθούν οι τιμές θα μειωθούν και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, δηλαδή ο κ. Χατζηδάκη θα αναζητά έσοδα για το πλεόνασμα. Έτσι είναι η ζωή ο ένας χαίρεται με την δυστυχία του άλλου. Άπονη….

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Με το σενάριο της ΔΕΠΑ Εμπορίας για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει απρόσκοπτα το επιχειρησιακό της πλάνο.

Όπως έγραψε χθες ο ot.gr, η ανατροπή που προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου στη δικαστική διένεξη της εταιρείας αερίου με την ELFE βάζει στην άκρη τα όποια σενάρια για αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου του ΤΑΙΠΕΔ. Και φυσικά και τα όποια όνειρα… της Helleniq Energy να απεμπλακεί από τη θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

ΑΠΕ

Έλεγα πριν, ότι η διοίκηση υπό τον CEO κ. Κώστα Ξιφαρά, συνεχίζει κανονικά να εργάζεται πάνω στο αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Κι ένα σκέλος της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι και η διείσδυση της εταιρείας στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.

Μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), όπως μαθαίνω, χορήγησε στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και άδεια εκπροσώπησης ΑΠΕ ισχύος 500 MW.

Πρόκειται ουσιαστικά για το ώριμο χαρτοφυλάκιο έργων της εταιρείας.

Δίλημμα

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μου λένε πηγές μου, βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας των διαγωνισμών για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 500 MW.

Οι ίδιες πηγές, μου αναφέρουν πως αυτό που μελετούν οι αρμόδιες διευθύνσεις της εταιρείας είναι αν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν θα αναλάβει η ίδια η εταιρεία να προμηθευτεί τα πάνελ των φωτοβολταϊκών ή αν το κόστος αυτό περιλαμβάνεται στις προσφορές των υποψηφίων αναδόχων των έργων κατασκευής.

Διυλιστήρια

Τελικά, η κυβέρνηση δεν έκανε την ευχάριστη έκπληξη για τους καταναλωτές.

Δεν προχώρησε δηλαδή στην επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Αλλά ούτε και τα διυλιστήρια προχώρησαν στη χορήγηση των αντίστοιχων εκπτώσεων, που έδωσαν πέρυσι, στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προκειμένου να πιέσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές καταναλωτή.

Κι αυτό καθώς οι τιμές του Μπρεντ υποχώρησαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Ετοιμότητα

Όχι βέβαια, ότι είχαν κάποια υποχρέωση τα διυλιστήρια στο να κάνουν αυτές τις εκπτώσεις.

Μαθαίνω, όμως, πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου και ιδίως μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ.

Και όπως μου λένε, αν, στο απευκταίο σενάριο η σύρραξη γενικευτεί στη Μέση Ανατολή και προκληθεί αναστάτωση.

—-

Μπαταχτσήδες

Έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τότε που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ανήγγειλε παρέμβαση για την πάταξη των περίπου 20.000 με 30.000 στρατηγικών κακοπληρωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα μπορούσε να πει κάποιος χαριτολογώντας, ότι έχει βγει για σαφάρι μπαταχτσήδων…

Όμως μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινώσει κάποιο μέτρο που θα αποτρέψει τους κακοπληρωτές των λογαριασμών ρεύματος.

Χρωματιστά…

Μαθαίνω λοιπόν, ότι μετά τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, υπουργείο, ΡΑΑΕΥ και ΔΕΔΔΗΕ θα βάλουν χρώμα… και στους οφειλέτες των λογαριασμών ρεύματος.

Μέσα από ένα σύστημα, σαν τον Τειρεσία, θα κοκκινίζουν όσοι χρωστούν και όσοι είναι συνεπείς θα πρασινίζουν. Debt Flagging λέγεται το συγκεκριμένο μοντέλο και εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες.

Απλήρωτοι λογαριασμοί

Αυτό όμως που απασχολεί τους αρμόδιους είναι μετά από πόσους λογαριασμούς θα κοκκινίζει ο οφειλέτης…

Σε χθεσινή σύσκεψη, λοιπόν, αποφασίστηκε ότι αν δύο λογαριασμοί παραμένουν απλήρωτοι τότε ο καταναλωτής θα επισημαίνεται με το κόκκινο χρώμα. Αλλά δεν θα του απενεργοποιείται η παροχή. Αν επίσης επισημανθεί με κόκκινο από δύο προμηθευτές και επιχειρήσει να μετακινηθεί σε τρίτο αφήνοντας χρέος τότε ο τελευταίος πάροχος θα γνωρίζει ότι δεν θα μπορεί να του κόψει το ρεύμα εφόσον συνεχίζει να μην πληρώνει. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να περιοριστούν οι ενεργειακοί τουρίστες…

Έλεγχοι

Πέραν αυτού ο κ. Σκυλακάκης ψάχνει να βρει τρόπο ώστε να εντοπίσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και αναζητά τρόπο ώστε να μην παραβιάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Αυτοί που θα αναζητούν το οικονομικό παρελθόν των οφειλετών θα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΑΑΔΕ…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό