23 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Γιατί έχασε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τον δήμο Θεσσαλονίκης

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες αιτίες κατά την αξιολογική μου κρίση οι οποίες συνέβαλαν στην ήττα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής υπό τον κ. Ζέρβα και στην εκλογή ενός νέου Δημάρχου. Ποιες είναι αυτές οι αιτίες;

1 Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε ορισμένες επιλογές που εξέπεμπαν ένα αξιακό συμβολισμό (και ένα όραμα).

Τι εννοώ;

Η Πλατεία Ελευθερίας (γνωστή στους Θεσσαλονικείς) εξακολουθεί να φιλοξενεί και σήμερα -εντελώς παράδοξα- ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων . Είναι κατά τη γνώμη μου «μια πολιτισμική ντροπή» για την πόλη η εμπορευματοποιημένη χρήση αυτού του χώρου (λόγω της ιστορικότητας που εκπέμπει).

Με ποια έννοια;

Όλοι θυμούνται ότι τον Ιούλιο του 1942 οι Γερμανοί ναζί κατόπιν εντολής του Διοικητή της τοπικής Wehrmacht είχαν μαζέψει στη σημερινή Πλατεία Ελευθερίας χιλιάδες Εβραίους και αφού τους εξευτέλισαν και τους ταπείνωσαν τους έστειλαν (το 1943) στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας , όπως μας λέει ο Mark Mazower (« Salonica, City of Ghosts, 424»)

Και έτσι άρχισε ο αποδεκατισμός της ανθηρής Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης για την οποία επίσης μιλάει ο Κωστής Μοσκώφ .

Υπό αυτή την έννοια, ενώ θα έπρεπε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Ζέρβα να συμβάλλει στη μετατροπή αυτού του χώρου σε ένα «πάρκο για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος», αυτό δεν το έκανε (και κανείς δεν γνωρίζει γιατί).

2 Ο δεύτερος λόγος για την ήττα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής ήταν και ο ακόλουθος :

Δηλαδή το ότι η Θεσσαλονίκη δεν καθαρίζεται επαρκώς και τα σκουπίδια παραμένουν (ειδικά στις μη κεντρικές οδούς) για αρκετές μέρες ,δημιουργώντας κινδύνους μόλυνσης για τους πολίτες.

Και φαίνεται πλέον, ότι ο κρατικός τομέας αδυνατεί να συμβάλλει (χωρίς άλλη βοήθεια) στην ανάδειξη μιας «καθαρής πόλης».

3 Τέλος, ο τρίτος λόγος για τον οποίο ηττήθηκε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή είναι γενικότερος και αγγίζει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό . Τι εννοώ;

Είναι σίγουρο, ότι στο δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών αποτυπώθηκε για πρώτη φορά σαφώς και ένα κλίμα διαμαρτυρίας η οποία αφορούσε την απίστευτη ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά , το γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν πλέον τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κλπ.

Και επιπρόσθετα δεν υπάρχει αμφιβολία για το εξής πράγμα:

Δηλαδή, ότι στις εκλογές αυτές εκφράσθηκε και ένα έντονο κλίμα αντίδρασης εναντίον της δήλωσης του ίδιου του Πρωθυπουργού με την οποία εκφραζόταν η βούληση για να ελέγχει (μέσω του κυβερνώντος κόμματος) όλες τις περιφέρειες αυτής της χώρας!

Και το ερώτημα είναι το εξής:

Από πότε η ιδεολογία της «αυτοκυβέρνησης» των τοπικών κοινοτήτων αντικαταστάθηκε από την αυταρχική ιδεολογία των κυβερνητικά ελεγχόμενων Δημοτικών Αρχών;

Και γιατί θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός να εκφράσει δημοσίως την κυβερνητική υποστήριξη στον κ. Ζέρβα ή στον κ. Μπακογιάννη (στην Αθήνα);

Και μήπως είναι απαραίτητο τελικά κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες να ανιχνεύσουν προσεκτικά την έννοια της «αυτοκυβέρνησης», όπως την είχε αναλύσει ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής Κορνήλιος Καστοριάδης;

Το συμπέρασμα;

Η ήττα της απερχόμενης Δημοτικής αρχής οφείλεται κατά τη γνώμη μου, από τη μια πλευρά, στο ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης βιώνουν καθημερινά μια πόλη δυσλειτουργική και με έντονα προβλήματα σε ό,τι αφορά την καθαριότητα.

Από την άλλη πλευρά είναι βέβαιο, ότι παράλληλα αποτυπώθηκε και ένα έντονο κύμα διαμαρτυρίας και «δυσανεξίας» εναντίον της κυβερνητικής αλαζονείας που στόχευε στον έλεγχο όλων των Δήμων και των Περιφερειών!

Κάτι που «παραπέμπει» σε ένα εντελώς αυταρχικό ή «οιονεί σοβιετικό» μοντέλο Διοίκησης αυτής της χώρας!

Ο Καλφέλης Γρηγόρης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό