17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γιαακόβ Αμιντρόρ στο ΒΗΜΑ: «Δεν πρόκειται να μείνουμε στη Γάζα, αλλά…»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Δεν πρόκειται να προσαρτήσουμε τη Γάζα, όμως όταν αποσύρουμε τον στρατό μας, θα υπάρχει μια περίμετρος ενός χιλιομέτρου στην οποία δεν θα μπορεί κανείς να πλησιάσει» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Γιαακόβ Αμιντρόρ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ επί πρωθυπουργίας Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού.

Ανώτερος συνεργάτης σήμερα του συντηρητικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Ιερουσαλήμ, θεωρείται ιέρακας σε θέματα εθνικής ασφάλειας και από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της συντηρητικής σκέψης στο Ισραήλ.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα;

«Ο στόχος της χερσαίας επιχείρησης ήταν πολύ σαφής: η καταστροφή της Χαμάς, που σημαίνει ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος, μπορεί μεν να υπάρχει η ιδεολογία, όμως η οργάνωση δεν θα έχει καμία στρατιωτική ικανότητα. Θα καταστρέψουμε όλη την επίγεια και υπόγεια υποδομή της, και όλοι οι επικεφαλής της θα εξουδετερωθούν. Οταν αποσύρουμε τον στρατό από τη Γάζα, θα υπάρχει μια περίμετρος ενός χιλιομέτρου στην οποία δεν θα μπορεί να πλησιάσει κανείς».

Ποιο θα είναι το καθεστώς της Γάζας μετά τον πόλεμο;

«Το Ισραήλ θα διατηρήσει την ελευθερία του να ενεργεί στη Γάζα, είτε με αεροπορικές επιδρομές είτε με χερσαίες επιχειρήσεις, ώστε να συλλέγει πληροφορίες για το αν γίνονται προσπάθειες δημιουργίας κάποιας στρατιωτικής δύναμης. Ομως δεν πρόκειται να μείνουμε στη Γάζα. Όταν θα την καθαρίσουμε, θα αποσύρουμε όλες μας τις δυνάμεις. Η Γάζα θα παραμείνει μια παλαιστινιακή ελεγχόμενη περιοχή που δεν θα προσαρτήσουμε».

Τι γνωρίζουμε για τις υπόγειες τοποθεσίες όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι και πώς η Χαμάς τις χρησιμοποιεί;

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι κάτω από πολλά νοσοκομεία, όπως το Αλ Σίφα, το Ράντισι και πολλά σχολεία, η Χαμάς έχει χτίσει τα κύρια οχυρά-αποθήκες του υπογείου συστήματός της. Χρησιμοποιούνται για την  κατασκευή πυρομαχικών και ως διοικητήρια.

Τι κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση για τους ομήρους; Ξέρει που βρίσκονται;

Όλες οι μυστικές υπηρεσίες εργάζονται νυχθημερόν για να εντοπίσουν τους 239 ομήρους. Κάποιοι είναι νεκροί, άλλοι ζωντανοί, δεν γνωρίζουμε όμως την τύχη κάποιων άλλων. Γνωρίζοντας τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εργάζονται 24 ώρες την εβδομάδα προκειμένου να τους εντοπίσουν. Είναι υποχρέωσή μας, ιερός σκοπός να τους βρούμε και να τους ελευθερώσουμε.

Γιατί απέτυχαν οι μυστικές υπηρεσίες στις 7 Οκτωβρίου;

Ήταν μια τεράστια αποτυχία, αλλά αποφασίσαμε να αναβάλουμε όλες τις έρευνές μας για μετά τον πόλεμο, οπότε και θα δούμε ενδελεχώς τι έφταιξε και πώς θα φτιάξουμε στο μέλλον ένα καλύτερο σύστημα. Κατά κάποιο τρόπο μου θύμισε τις μέρες μετά το Γιομ Κιπούρ και την τεράστια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών τότε. Μας πήρε κάποιες μέρες για να ανακάμψουμε, όμως μετά άλλαξε όλος ο προσανατολισμός και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα.

Πολλοί θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τη Δυτική Όχθη. Εκεί η βία κλιμακώνεται.

Η Δυτική Όχθη βρίσκεται υπό έλεγχο και δεν βλέπω καμία κλιμάκωση. Κάθε βράδυ οι ισραηλινές αρχές συλλαμβάνουν κατά μέσο όρο 40 άτομα, δύο τρίτα εκ των οποίων είναι της Χαμάς. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες σκοτώσαμε 100 τρομοκράτες στη Δυτική Όχθη.

Ποια θα είναι η καλύτερη εγγύηση για το Ισραήλ μετά τον πόλεμο; Να έχει ενδεχομένως υπό αυστηρό έλεγχο τους Παλαιστινίους;

Η μόνη εγγύηση που μπορούμε να υποσχεθούμε στους ανθρώπους μας βάσει της εμπειρίας της Συμφωνίας του Όσλο και της κατάστασης στη Γάζα, είναι ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει να συλλέγει πληροφορίες και θα ενεργούμε σύμφωνα με αυτές. Η μόνη εγγύηση είναι αυτή.

Θα μπορούσε στο μέλλον να αναβιώσει η λύση των δύο κρατών;

Όχι στη γενιά μας. Χάσαμε κάθε πεποίθηση σχετικά με τους Παλαιστίνιους μετά τις Συμφωνίες του Όσλο. Και ενώ μερικοί Ισραηλινοί θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα είδος διαλόγου με τους Παλαιστίνιους, η εμπιστοσύνη πέθανε στις 7 Οκτωβρίου. Στο Ισραήλ τώρα οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τους Παλαιστίνιους είναι πολύ λίγοι. Υπάρχει μεγάλος αριθμός Παλαιστίνιων τρομοκρατών… δεν είναι όλοι και πολλοί από τους Παλαιστίνιους που δεν συνδέονται με τη Χαμάς υποστηρίζουν την ιδεολογία. Στο τέλος της ημέρας καταλαβαίνουμε τι είχε πει ένας από τους καλύτερους διοικητές των Παλαιστινίων το ’48, ο Χουσεΐν Αμπντέλ Καντέλ: «ή αυτοί ή εμείς». Αν ισχύει το «ή αυτοί ή εμείς», δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε.

Υπάρχει κίνδυνος για μια ευρύτερη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, το Ιράν ή άλλους παίκτες;

Φαίνεται ότι ο Νασράλα είναι πολύ προσεκτικός. Καταλαβαίνει ότι αν ανοίξει πόλεμο, αυτό που βλέπει σήμερα στη Γάζα θα τον πλησιάσει πολύ. Νότια της Βηρυτού, θα δει να εξελίσσεται ένας εφιάλτης που θα μοιάζει με τη Γάζα, με μεγάλες σιιτικές κοινότητες να αφανίζονται. Δεν μπορώ βέβαια να γνωρίζω τι συμβαίνει στο μυαλό του. Όμως ο Ισραηλινός Στρατός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τη χειρότερη δυνατή περίπτωση και αυτή, είναι ένας πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ και του Ιράν, παράλληλα με τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό