24.4 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Γιάννης Τσαρούχης: Μια καλλιτεχνική ιδιοφυία που αφήνει ακόμα το αποτύπωμά του

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου 1989, έφυγε από τη ζωή ο καταξιωμένος ζωγράφος, σκηνογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής

«Ένας επαναστάτης δεν γίνεται να είναι συνάμα και κλασικός. Αλλά με τον Τσαρούχη γίνεται», είχε δηλώσει ο Οδυσσέας Ελύτης για τον Γιάννη Τσαρούχη, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Πράγματι, ο Τσαρούχης κινούταν σε δύο γραμμές: Την νεοκλασική τάση, που προσπαθεί να αφομοιώσει το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες και την απόλυτη αντίρρηση αυτής.

Με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση, τη μυθολογία και την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος που είναι γνωστά για το έντονο χρώμα, την πλούσια υφή και την ποιητική τους διάθεση, ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης άφησε σημαντική παρακαταθήκη στον ελληνικό πολιτισμό. Καταξιωμένος ζωγράφος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, συγγραφέας και μεταφραστής, ο Γιάννης Τσαρούχης δήλωνε απλώς «ερευνητής».

«Πιστεύω πως είμαι ένας ερευνητής, που ψάχνω να βρω μέσα μου την αληθινή μου πίστη και πάνω στα έργα μου τον τρόπο που θα ήταν πιο σύμφωνος με τον εαυτό μου… Τα καλά παραδείγματα πρέπει να ξέρουμε να τα ερμηνεύουμε σύμφωνα με την περίπτωση μας, αλλιώς καταντούν καταστρεπτικά», είχε πει το 1987 ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Τα έργα του, πρωτοποριακά για την εποχή τους, βοήθησαν να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε την τέχνη μέσω του μοντερνισμού και του σεξουαλισμού που διακατείχε τις δημιουργίες του. Ο Τσαρούχης μετατόπισε τα όρια ανεκτικότητας απέναντι στην ομοφυλοφιλία και αποτέλεσε σημαντικό εκπρόσωπο της ελληνικής γκέι κοινότητας. Τα έργα του ήταν συχνά εμπνευσμένα από την προσωπική του εμπειρία και «έσπασαν» πολλά ταμπού, χωρίς ο ίδιος να χρειαστεί να κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο. Η αποδοχή του κοινού και η αναγνώριση του έργου του, τον έκαναν έναν πραγματικό star της εποχής του. 

monopoli.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό