18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Γεφύρι της Άρτας και Λερναία Ύδρα μαζί

Ειδήσεις Ελλάδα

Η υπόθεση με τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων, μοιάζει με Λερναία Ύδρα, ή με το Γεφύρι της Άρτας. Ένα πρόβλημα λύνεται, αλλά ξεπετάγονται στη θέση του καμιά δεκαριά καινούργια. Ολημερίς το χτίζουν στον ΕΦΚΑ για να το τελειώσουν, αλλά το βράδυ γκρεμίζεται και φτου και απ’ την αρχή!

Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το πολύχρονο σήριαλ, που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους – επίδοξους συνταξιούχους, είναι αυτό που αφορά τους συμβασιούχους του Φορέα. Προσλήφθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο με σύμβαση έργου και η 1η Οκτωβρίου τους βρίσκει απολυμένους. Είναι 85 και δουλεύουν σε διάφορα υποκαταστήματα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό του προβλήματος. Όμως, ακόμα η ανανέωση της σύμβασής τους δεν έχει γίνει…

Ο ΕΦΚΑ τους χρειάζεται, είναι ολοφάνερο. Θετικές εισηγήσεις έχουν γίνει από κατά τόπους διευθυντές – προϊσταμένους των συμβασιούχων. Τα κενά του Φορέα σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστια και οι εν λόγω εργαζόμενοι κάλυψαν αρκετά εξ αυτών. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πραγματοποίησαν συνάντηση και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, (Γεωργιάδης, Σπανάκης), εισπράττοντας δεσμεύσεις ότι οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν. Ακόμα περιμένουν.

Εμείς απλώς να επισημάνουμε ότι υπάρχουν υποκαταστήματα ειδικά στην Αττική, που από την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα για να συνεχίσουν να απονέμουν συντάξεις. Η απουσία των συγκεκριμένων συμβασιούχων θα στοιχίσει ξανά. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2019 και το πλήρωσαν αυτό οι επίδοξοι συνταξιούχοι με πολύμηνες καθυστερήσεις. Ελπίζουμε οι ιθύνοντες να πήραν το μάθημά τους και να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη.

Άλλωστε, οι ίδιοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι πέτυχαν τη μείωση των εκκρεμών απονομών σύνταξης. Με κίνδυνο έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, να υποβληθούν άλλες 200.000 νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, η μη ανανέωση των συμβάσεων, σε εξειδικευμένους εργαζόμενους με το εν λόγω αντικείμενο, φέρνει πολύ πιο κοντά την ιστορία με το θρυλικό «Γεφύρι της Άρτας»!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, υπήρχαν ακόμα σε εκκρεμότητα 62.182 αιτήσεις για κύρια σύνταξη (41.620 ληξιπρόθεσμες, δηλαδή έχουν χρονικό διάστημα αναμονής μεγαλύτερο των 90 ημερών).  Αντίστοιχα, υπάρχουν σε εκκρεμότητα άλλες 103.875 αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης (83.635 ληξιπρόθεσμες). Όπως γίνεται αντιληπτό, με 166.057 εκκρεμείς αιτήσεις για απονομή σύνταξης, συνολικά (125.255 ληξιπρόθεσμες), το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Αν, λοιπόν, δεν παρθούν «εδώ και τώρα» αποφάσεις για ανανεώσεις συμβάσεων, σε λίγους μήνες η Λερναία Ύδρα του ΕΦΚΑ, θα ξαναχτυπήσει, δημιουργώντας ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που (υποτίθεται) είχε λυθεί. Και τότε θα είναι αργά για δικαιολογίες τύπου κακοκαιρίας, ακραίων καιρικών φαινομένων και ατυχίας…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό