20.2 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Γερμανός αναλυτής: To 2025 θα δούμε το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ενδιαφέρον προκαλούν οι εκτιμήσεις του Γκούσταβ Γκρέσελ, κορυφαίου Γερμανού στρατιωτικού αναλυτή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα tagesschau.de, προς το παρόν όλα συντείνουν στο ότι «πόλεμος θα διαρκέσει σίγουρα ως το 2025». Για τον ίδιο κρίσιμες είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024.

«Από τη σκοπιά της Ρωσίας, εάν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει ένα ντιλ τον Ιανουάριο του 2025, καθιστώντας έτσι την άνοιξη του 2025 το νωρίτερο χρονικό σημείο για τη λήξη αυτού του πολέμου, με τους όρους της Ρωσίας. Αν όμως κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, κάτι που φαίνεται προς το παρόν πιθανότερο, ο πόλεμος αναμένεται να διαρκέσει και μετά το 2025» εκτιμά ο Γκρέσελ.

Και οι δύο θέλουν τον τερματισμό του, αλλά…

Σύμφωνα με τον Γκρέσελ τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία επιθυμούν πράγματι να λήξει ο πόλεμος, όμως έχουν προφανώς εκ διαμέτρου αντίθετη πρόσληψη της πραγματικότητας. «Η Ρωσία εξακολουθεί να μάχεται για τον πλήρη αφανισμό της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους και δεν διαπραγματεύεται τίποτα λιγότερα από αυτό. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία κάνει λόγο για πόλεμο ανεξαρτησίας και επιδιώκει να λάβει από τη Ρωσία μια αναγνώριση της ύπαρξής της ως ανεξάρτητου κράτους».

Ανούσιες συζητήσεις

Όσο για τις διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για το τέλος του πολέμου ο στρατιωτικός αναλυτής θεωρεί ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος σε ανούσιες συζητήσεις». Για τον Βλάντιμιρ Πούτιν οι δυτικές δημοκρατίες φαντάζουν «αδύναμες» και «διχασμένες». Και όπως λέει, «δεν υπάρχει κανένα σημάδι από την Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο που να κλονίζει αυτήν την πεποίθησή του».

: Deutsche Welle

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό