18.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Γερμανικός Τύπος: Τέλος της παραοικονομίας στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Το κράτος οφείλει τα αυξανόμενα φορολογικά έσοδα στην τάση για πληρωμές χωρίς μετρητά»

Ως «πρώην παράδεισο των μετρητών» χαρακτηρίζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt την Ελλάδα, αφού οι πληρωμές με κάρτα δεν ήταν συνηθισμένες, αλλά τώρα αυξάνονται ραγδαία. Αυτό, σημειώνει η εφημερίδα, είναι ευχάριστο για τους πιστωτές της «υπερχρεωμένης χώρας» και ικανοποιεί το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, «διότι ενώ οι πληρωμές σε μετρητά συχνά παρακάμπτουν τα βιβλία, οι συναλλαγές χωρίς μετρητά καταγράφονται ευκολότερα από τις φορολογικές αρχές».

«Το κράτος οφείλει τα αυξανόμενα φορολογικά έσοδα στην τάση για πληρωμές χωρίς μετρητά. Η Ελλάδα έτσι μπορεί να μειώσει το χρέος της πιο γρήγορα από το αναμενόμενο», σημειώνει η εφημερίδα. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η έκρηξη στις πληρωμές χωρίς μετρητά έφερε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα το 2022.

«Αντί για αναμενόμενο πρωτογενές έλλειμμα 1,6 % του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός έκλεισε με ισοσκελισμένο ισοζύγιο – παρόλο που η κυβέρνηση δαπάνησε περίπου δώδεκα  δισεκατομμύρια ευρώ σε ενεργειακές επιδοτήσεις και αποπλήρωσε δάνεια βοήθειας από τους εταίρους στην ευρωζώνη ύψους 2,7 δισ. ευρώ».

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι “πρωταθλήτρια” στην ευρωζώνη όσον αφορά το δημόσιο χρέος. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βλέπει καλές προοπτικές για την έγκαιρη επιστροφή της Ελλάδας στον κύκλο των οφειλετών που προσφέρουν δυνατότητες για επενδύσεις». 

– Ευθύμης Αγγελούδης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό