22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Γεγονός τα πρώτα 100 τηλέφωνα σε όσους πλησιάζουν τη σύνταξη

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα πρώτα 100 τηλέφωνα προς τους ασφαλισμένους που βρίσκονται στον προθάλαμο για συνταξιοδότηση πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΦΚΑ (1555). Πρόκειται για την καινοτόμα παρέμβαση του υπερταμείου ασφάλισης, η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά και στοχεύει στην έγκαιρη ενημέρωση των ασφαλισμένων σχετικά με το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες 1.000 κλήσεις από τον ΕΦΚΑ θα γίνουν σε δημοσίους υπαλλήλους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή σε ανθρώπους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης, 6 μήνες πριν από τη συνταξιοδότησή τους. 

Πρακτικά, οι ασφαλισμένοι αυτοί θα ενημερωθούν από τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ προκειμένου να ετοιμάσουν τα χαρτιά τους και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου το καλοκαίρι να υποβάλουν στην πολυπόθητη αίτηση συνταξιοδότησης.

Τι θα ισχύει για τη διαδοχική ασφάλιση

Για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι θα ενημερωθούν από το εξειδικευμένο προσωπικό ότι σε περίπτωση που έχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης θα πρέπει να έχουν συλλέξει από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς τα ένσημα τους. Κι αυτό, γιατί το ψηφιακό σύστημα του ΕΦΚΑ «τραβάει» τα ένσημα του δημοσίου, όχι όμως και τον χρόνο ασφάλισης από άλλα ταμεία. Έχοντας λάβει την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση για τα ένσημα ο ασφαλισμένος πάει στην επόμενη φάση, δηλαδή στο στάδιο της ανακεφαλαίωσης.

Με το νέο πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης μοιάζει αρκετά με το σουηδικό μοντέλο, οι ασφαλισμένοι κερδίζουν πολύτιμο χρόνο. Σύμφωνα με πηγές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι τις 25 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ, το 1555, θα έχουν έρθει σε επικοινωνία και με τους 1.000 εν δυνάμει συνταξιούχους.

Υψηλόβαθμα στελέχη επισημαίνουν, μάλιστα, στο Flash.gr ότι η εφαρμογή και τα αποτελέσματα του νέου συστήματος θα αξιολογηθούν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, ώστε να κριθεί αν μπορεί το συγκεκριμένο σύστημα να επεκταθεί και στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό