23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γαλλικές Εκλογές: Περιμένοντας τον Νικολά Σαρκοζί

Ειδήσεις Ελλάδα

Ελίζα Καραγιώργη[email protected]

Η εκστρατεία των γαλλικών προεδρικών εκλογών έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου «δράμα» στη γαλλική δεξιά: Ποιον ή ποια θα υποστηρίξει ο Νικολά Σαρκοζί;

Ενώ απομένουν οκτώ εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών, ο -μοναδικός εν ζωή- κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δεν έχει ακόμη πει εάν υποστηρίζει την υποψήφια της κεντροδεξιάς, Βαλερί Πεκρές ή θα εκφράσει την στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν.

Μάλιστα, την Κυριακή, ο Σαρκοζί ήταν «εκκωφαντικά» απών στην πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της Πεκρές στο Παρίσι.

Την περασμένη Παρασκευή η υποψήφια των Les Republicains επισκέφτηκε τον πρώην πρόεδρο. Η συνομιλία τους περιγράφηκε ως «ειλικρινής και φιλική». Εν τω μεταξύ η Πεκρές, θέλοντας μάλλον να υπενθυμίσει στον Σαρκοζί από πού προέρχεται τον χαρακτήρισε… «οικογένεια». Ωστόσο, δεν ακολούθησε επίσημη στήριξη από τον Σαρκοζί.

Ακόμη χειρότερα, ιδιωτικά σχόλια του Σαρκοζί εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην κεντροδεξιά καθημερινή εφημερίδα, Le Figaro, ο οποίος πραγματικά «κατακρεούργησε» τις προεκλογικές δεξιότητες της σημαιοφόρου των Les Républicains, του κόμματος που ίδρυσε.

 «Η Βαλερί είναι παντού», φέρεται να είπε ο Σαρκοζί. «Ποιος μιλάει για τη Βαλερί Πεκρές; Είναι ανύπαρκτη».

Η «απαράδεκτη» όπως χαρακτηρίστηκε, προεκλογική ομιλία της Πεκρές την Κυριακή, όπου αναφέρθηκε μέχρι και σε θεωρίες συνωμοσίας περί λευκής υπεροχής και «απειλούμενης Γαλλίας», σίγουρα δεν θα βοηθήσουν να αλλάξει γνώμη ο Σαρκοζί.

EPA/LUCAS DOLEGA

(Φωτ. αρχείου, 2009)

Δύο ερωτήματα

Στο σημείο αυτό, το Politico θέτει δύο ερωτήματα: Πρώτον, γιατί να έχει σημασία η γνώμη του Σαρκοζί; Έχει αποσυρθεί από την πολιτική. Ασκεί έφεση κατά των δύο ποινών φυλάκισης και καταδίκων του πέρυσι για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή και παράνομη χρηματοδότηση εκστρατείας.

Δεύτερον, γιατί ο Σαρκοζί προσπαθεί να υπονομεύσει την εκστρατεία της πρώην υπουργού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Εκτός από τα σκληρά λόγια που ανέφερε η Le Figaro – τα οποία δεν διαψεύστηκαν – αρκετοί πολιτικοί κοντά στον Σαρκοζί αποστάτησαν από το στρατόπεδο της Πεκρές στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τελευταία εβδομάδα.

Η γνώμη του Σαρκοζί έχει σημασία. Παραμένει πολύ δημοφιλής στη βάση των Les Républicains (LR) και στο ευρύτερο κεντροδεξιό εκλογικό σώμα. Θεωρείται από αυτούς ως ο τελευταίος συντηρητικός πολιτικός που μπορεί να έχει απήχηση και στις μετριοπαθείς, φιλοευρωπαϊκές και εθνικιστικές, αντιμεταναστευτικές πτέρυγες του κόμματος.

Αν ο Σαρκοζί συνεχίσει να περιμένει την Πεκρές—ή χειρότερα, υποστηρίζει τον Μακρόν— η ήδη παραπαίουσα καμπάνια της μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

Το δεύτερο ερώτημα, είναι πιο δύσκολο να απαντηθεί. Ορισμένες πηγές των LR υποστηρίζουν ότι όλα είναι θέμα υπερηφάνειας. Η Πεκρές είχε υποστηρίξει τον αείμνηστο Ζακ Σιράκ στη μάχη του με τον Σαρκοζί για τον έλεγχο ενός κόμματος προκατόχου των LR το 2006. Αναφέρει συχνά τον Σιράκ στις προεκλογικές της ομιλίες, αλλά σπάνια αναφέρει τον Σαρκοζί.

Ίσως πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο: Πολλοί το χαρακαρκτηρίζουν ως μέρος μιας μάχης για την ψυχή της «παραδοσιακής» γαλλικής δεξιάς, προβλέποντας την πιθανότητα τα όρια αριστερά-δεξιά της γαλλικής πολιτικής να επανασχεδιαστούν περαιτέρω τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Πριν από τρεις εβδομάδες ο πρώην πρόεδρος ήταν καλεσμένος σε γεύμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Οι δύο πρόεδροι φέρεται να συζήτησαν το σχήμα και το εύρος μιας δεύτερης θητείας Μακρόν.

EPA/CHRISTIAN HARTMANN / POOL

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ο Σαρκοζί πρότεινε ακόμη και την παλιά του προστατευόμενη, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για πρωθυπουργό του Μακρόν εάν κερδίσει (όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) στις 24 Απριλίου.

Ο πρώην πρόεδρος μπορεί απλώς να αντισταθμίζει τα στοιχήματά του παραμένοντας σιωπηλός.

Πάντως, ο Σαρκοζί είναι απίθανο να υποστηρίξει τον Μακρόν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του πρώτου γύρου, αλλά θέλει να είναι σε ισχυρή θέση να επηρεάσει τον μελλοντικό χάρτη της γαλλικής πολιτικής εάν ο πρόεδρος κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό