23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Γαλλία Ευρωομόλογο: Με πρόταση για κοινό ταμείο απαντά στην άρνηση της Γερμανίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Γαλλία Ευρωομόλογο: Υπέρ ενός ταμείο περιορισμένης χρονικής διάρκειας με δυνατότητα έκδοσης χρέους πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ

Γαλλία Ευρωομόλογο: Κοινό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση των κρατών μελών να ξεπεράσουν την κρίση του κορονοϊού. Αυτή αναμένεται να είναι η απάντηση της Γαλλίας στην άρνηση της Γερμανίας και των κρατών που κινούνται δορυφορικά στο Βερολίνο, για την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ήταν σαφής ως προς αυτό σε συνέντευξή του στους Financial Times. Επισήμανε ότι «σκεφτόμαστε για ένα ταμείο το οποίο θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και θα έχει τη δυνατότητα έκδοσης χρέους ως μια μακροπρόθεσμη απάντηση στην κρίση». Επισήμανε μάλιστα ότι «είναι απολύτως κρίσιμο να κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή για μακροπρόθεσμα, ευρείας εφαρμογής εργαλεία, που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε μια “μεταπολεμική” οικονομική κατάσταση» σε μια προσπάθεια να καταδείξει την σοβαρότητα της κατάστασης και το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων.

Ο Μπρούνο Λεμέρ δεν έκρυψε ότι «η ιδέα του Ταμείου αποτελεί εξέλιξη της πρότασης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ευρωομόλογα ή coronabonds, η οποία έχει λάβει στήριξη από οκτώ ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες». Ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως η Γαλλία δεν εγκαταλείπει την πρόταση για κοινό ομόλογο σημειώνοντας πως το ταμείο θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα μέτρα τόνωσης που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Μάλιστα ο Μπρούνο Λεμέρ τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συμβιβασμούς στις συναντήσεις που θα έχουν στο άμεσο μέλλον τα 19 μέλη της Ευρωζώνης.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να έχουμε εμμονή με τη λέξη “ευρωομόλογα”. Πρέπει να εμμείνουμε στην ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό εργαλείο, το οποίο θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη μετά την κρίση. Το να έχουμε ένα Ταμείο για, ας πούμε, πέντε ή δέκα χρόνια -ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα- και με δυνατότητα κοινού χρέους αλλά μόνο στο πλαίσιο του Ταμείου αυτού, το οποίο θα είναι πιο αποδεκτό από τις άλλες χώρες, ίσως είναι μια λύση».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό