20.1 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Γαλλία: Ένταλμα σύλληψης για τον Carlos Ghosn

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον Carlos Ghosn και τέσσερα ακόμη άτομα που φέρεται να τον βοήθησαν να αποσπάσει εκατομμύρια ευρώ από τη Renault.
Ένα από τα εντάλματα στοχεύει τον δισεκατομμυριούχο Suhail Bahwan, ιδιοκτήτη εταιρείας διανομής οχημάτων στο Ομάν, η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς χρησιμοποιήθηκε για τη διοχέτευση κεφαλαίων της Renault στον ίδιο τον Ghosn για προσωπική χρήση. Τα άλλα εντάλματα είναι για τους δύο γιους του Bahwan και τον πρώην γενικό διευθυντή της Suhail Bahwan Automobiles.
Οι γαλλικές αρχές κατηγορούν τον Ghosn πως χρησιμοποίησε τα χρήματα της Renault για την αγορά ενός γιοτ 36,5 μέτρων και τον εορτασμό των γενεθλίων της συζύγου του στο παλάτι των Βερσαλλιών. Επίσης τον κατηγορούν πως καταχράστηκε χρήματα για διάφορες εκδηλώσεις και ταξίδια που μπορεί να ήταν προσωπικά.

Ο Ghosn διέφυγε από την Ιαπωνία στα τέλη του 2019 όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων, για απόκρυψη εσόδων, πλουτισμό μέσω πληρωμών σε αντιπροσωπείες της Nissan στη Μέση Ανατολή και χρησιμοποίηση κεφαλαίων της εταιρείας για την πληρωμή προσωπικών εξόδων.
Η Ιαπωνία έχει επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης του, αλλά ο Ghosn έχει βρει καταφύγιο στον Λίβανο, με τη Βηρυτό να μην έχει συνθήκη έκδοσης με την Ιαπωνία. Ο Ο Ghosn έχει γαλλικό, λιβανέζικο και βραζιλιάνικο διαβατήριο.
Μετά τη θεαματική απόδραση του Ghosn από την Ιαπωνία –έφυγε κρυμμένος σε θήκη μουσικού οργάνου με ιδιωτικό αεροσκάφος– ο μεγάλος κίνδυνος για αυτόν είναι πλέον στη Γαλλία.

Γάλλοι ερευνητές ταξίδεψαν στη Βηρυτό για να ανακρίνουν τον Ghosn σχετικά με τις συναλλαγές του με την εταιρεία διανομής αυτοκινήτων του Ομάν και τις δαπάνες του σε διάφορες εκδηλώσεις και ταξίδια. 
Δικηγόρος του Ghosn χαρακτήρισε “έκπληξη” το γαλλικό ένταλμα σύλληψης, λέγοντας ότι ο πελάτης του συνεργαζόταν πάντα με τους Γάλλους δικαστικούς λειτουργούς κα πως δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τις αρχές του Λιβάνου. Ο Ghosn είχε προηγουμένως αρνηθεί τους γαλλικούς ισχυρισμούς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό