23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Γάζα: Τανκς εισέβαλαν στο νοσοκομείο Al-Shifa

Ειδήσεις Ελλάδα

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έκαναν στοχευμένη επιχείρηση κατά της Χαμάς στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το al-Shifa.

Ο Δρ. Munir al-Bursh, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε στην τηλεόραση του Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στη δυτική πλευρά του χώρου. «Υπάρχουν μεγάλες εκρήξεις και σκόνη στα τμήματα που βρισκόμαστε. Πιστεύουμε ότι σημειώθηκε έκρηξη μέσα στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Bursh.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Shebab ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας της Γάζας επισήμανε ότι «δεκάδες στρατιώτες» και τανκς είχαν εισέλθει στο κτίριο του τμήματος επειγόντων περιστατικών του al-Shifa.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε «δεν υποστηρίζουμε το χτύπημα ενός νοσοκομείου από αέρος και δεν θέλουμε να δούμε μια ανταλλαγή πυρών σε ένα νοσοκομείο, όπου αθώοι, ανήμποροι, άρρωστοι άνθρωποι που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική φροντίδα που τους αξίζει, θα βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά».

2nd Actual CCTV Footage of Al shifa hospitalSources claim that heavy tanks also reached Alshifa.Note that medic already confirmed of no Hammas fighter inside AlshifaPray for Palestine 🤲🇵🇸 pray for safety of all para medic staff and kids who are in hospital 🙏#AlShifaHospital pic.twitter.com/OA6BwDvIpS

— Palestinian Soul (@NadeemMania) November 15, 2023

Ερωτήματα για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Η τύχη του νοσοκομείου Shifa έχει βρεθεί στο επίκεντρο διεθνούς ανησυχίας λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στις εγκαταστάσεις τις τελευταίες ημέρες, με παγκόσμιες εκκλήσεις για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός μετά από πέντε εβδομάδες ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Guardian, νοσηλεύονται 600 έως 650 ασθενείς, εργάζονται 200-500 άνθρωποι και περίπου 1.500 εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

#BREAKING| The Israeli military is breaking into Al Shifa Hospital right now as part of its war on #Gaza‘s hospitals. The raid comes while there is no press coverage or international organizations from inside the hospital.#انقذوا_مستشفى_الشفاء pic.twitter.com/E4Zr6cZcBA

— Haider al-Shami (@Shami0x) November 15, 2023

Σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν: «Η πόλη του Σίφλαμ είναι πολύ επικίνδυνη για την ασφάλεια των πολιτών. Με βάση πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών οι δυνάμεις των IDF διεξάγουν μια ακριβή και στοχευμένη επιχείρηση κατά της Χαμάς σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο νοσοκομείο Shifa».

🔴 Operational Update:IDF forces are carrying out a precise and targeted operation against Hamas in a specified area in the Shifa Hospital, based on intelligence information and an operational necessity.

The IDF is conducting a ground operation in Gaza to defeat Hamas and…

— Israel Defense Forces (@IDF) November 15, 2023

Ο στρατός κάλεσε τις δυνάμεις της Χαμάς να παραδοθούν. «Οι δυνάμεις των IDF περιλαμβάνουν ιατρικές ομάδες και αραβόφωνους, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε συγκεκριμένη εκπαίδευση για να προετοιμαστούν, με σκοπό να μην προκληθεί καμία βλάβη στους αμάχους».

Η επιχείρηση εκτυλίχθηκε αφού ο στρατός απέκτησε ευρύτερο έλεγχο της βόρειας Γάζας την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης του νομοθετικού κτιρίου της περιοχής και του αρχηγείου της αστυνομίας. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς διαθέτει κέντρο διοίκησης κάτω από το  al-Shifa και χρησιμοποιεί το νοσοκομείο και τις σήραγγες κάτω από αυτό για να κρύβει στρατιωτικές επιχειρήσεις και να κρατά ομήρους. Η Χαμάς αρνείται τον ισχυρισμό.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ δήλωσε στο CNN ότι το νοσοκομείο και ο περίβολος ήταν για τη Χαμάς «ένα κέντρο των επιχειρήσεών της, ένα κέντρο βάρους».

מצורף תיעוד נוסף מפעילות כוחות שייטת 13 וחטיבה 401, במהלכה נחשפה תשתית טרור של חמאס בבית החולים ׳רנתיסי׳ pic.twitter.com/rE7FkzhiXu

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 14, 2023

Παλαιστίνιοι που είχαν παγιδευτεί στο νοσοκομείο έσκαψαν την Τρίτη 14/11 έναν ομαδικό τάφο για να θάψουν τους ασθενείς που πέθαναν. Ούτε σχέδιο υπήρχε για την απομάκρυνση των μωρών παρά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι προσφέρθηκε να στείλει φορητές θερμοκοιτίδες. Εκατοντάδες πτώματα αποσυντίθενται καθώς ούτε τα ψυγεία των νεκροτομείων λειτουργούν εξαιτίας των διακοπών ρεύματος και δεν υπήρχε τρόπος να θαφτούν.

Η κίνηση του Ισραήλ κατά του νοσοκομείου al-Shifa έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα ερμηνεύσει τους διεθνείς νόμους για την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων και των χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα νοσοκομεία είναι προστατευόμενα κτίρια, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αλλά οι ισχυρισμοί ότι το al-Shifa χρησιμοποιείται επίσης για στρατιωτικούς σκοπούς περιπλέκουν την κατάσταση, διότι αυτό θα παραβίαζε επίσης το διεθνές δίκαιο, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό