20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Γάζα: Η Χαμάς αρνήθηκε να απελευθερώσει ένα βρέφος 10 μηνών και το έδωσε σε άλλη ένοπλη ομάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Χαμάς «αρνείται να απελευθερώσει τον νεότερο όμηρό της, ένα μωρό μόλις10 μηνών» και το παρέδωσε σε άλλη ένοπλη οργάνωση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Mirror.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας συνταγματάρχης Avihai Adrei δήλωσε ότι ο Kfir Bibas, ένα βρέφος που δεν έχει συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής βρίσκεται στα χέρια ενόπλων άλλης παλαιστινιακής οργάνωσης και όχι της Χαμάς.

«Έχει δοθεί σε μια ξεχωριστή παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα. Τα μωρά με τα κόκκινα μαλλιά κρατούνται τώρα από μία από τις παρατάξεις στη νότια πόλη Xαν Γιουνίς». Ο μικρός Kfir είχε μόλις μάθει να περπατάει όταν τον πήραν, όπως και τον αδελφό του Ariel, τεσσάρων ετών, και τη μητέρα του Shiri Silberman-Bibas, 32 ετών, από το σπίτι τους στο Κιμπιούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου, όπου έλαβε χώρα η αιματηρή επίθεση.

Το 10 μηνών βρέφος που κρατείται όμηρος στην Γάζα

Η οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα Yarden, 34 ετών, κρύφτηκε σε ένα δωμάτιο-καταφύγιο κατά τη διάρκεια της σφαγής, αλλά μέλη της μαχητικής ομάδας έσπασαν την πόρτα και τους έσυραν έξω. Τα συγκλονιστικά πλάνα έδειχναν τη Shiri να κλαίει καθώς κουβαλούσε τους γιους της της στιγμή που απομακρύνονταν από τους απαγωγείς τους.

Δεν είναι γνωστό τι συνέβη στον πατέρα, καθώς υπάρχουν περίπου 200 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.

Μια δήλωση της οικογένειας ανέφερε: «Βιώνουμε στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας. Η συνειδητοποίηση ότι δεν θα έχουμε την αγκαλιά που επιθυμούσαμε μας αφήνει άφωνους».

Ο στρατιωτικός αναλυτής Michael Horowitz δήλωσε στην Daily Mail ότι «φαίνεται πως μπορεί να βρίσκονται στα χέρια του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP)».

Το PFLP είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες που αποτελούν τον πολιτικό συνασπισμό που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κράτος και ιστορικά έχει πιέσει για την λύση ενός κράτους υπό την ηγεσία της Παλαιστίνης, μεταδίδει η Mirror.

Tην ευθύνη για όλους τους ομήρους την έχει η Χαμάς λένε οι IDF

Το Χαν Γιουνίς είναι η δεύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας. Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), Daniel Hagari δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το ποιος τους κρατάει, η ευθύνη για τους ομήρους παραμένει στη Χαμάς μέχρι να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Η πόλη θα είναι ο επόμενος στόχος των IDF μόλις λήξει η κατάπαυση του πυρός, η οποία παρατάθηκε κατά δύο ημέρες μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Το Ισραήλ προέτρεψε όποιον ζει εκεί να φύγει πριν από μία εβδομάδα.

Ο Mark Regev, σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου , δήλωσε προηγουμένως ότι τα στρατεύματα των IDF θα πρέπει να εισέλθουν στην πόλη για να εξουδετερώσουν μαχητές της Χαμάς από το δίκτυο υπόγειων σηράγγων της. Η προσωρινή εκεχειρία, που ισχύει από την Παρασκευή, παρατάθηκε λίγες ώρες πριν από τη λήξη της αρχικής συμφωνίας, σύμφωνα με το Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε για τη συμφωνία.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα προσθέσει μια ημέρα στην κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10 ομήρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει 20 ακόμη άτομα πριν από τη νέα προθεσμία. Σε μια τέταρτη ανταλλαγή απελευθερώθηκαν άλλοι 11 αιχμάλωτοι, αποτελούμενοι από τρεις Γάλλους πολίτες, δύο Γερμανούς πολίτες και έξι πολίτες της Αργεντινής. Πρόκειται για γυναίκες και παιδιά.

Εκπρόσωπος των οικογενειών των ομήρων δήλωσε χθες το βράδυ στη Daily Mail: «Κάθε παιδί που απελευθερώθηκε απόψε επιστρέφει, ενώ ο πατέρας τους παραμένει αιχμάλωτος της Χαμάς στη Γάζα. Είναι πολύ δύσκολο να το καταπιούμε». Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι 33 Παλαιστίνιοι πολίτες που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα.

Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων

Η ανταλλαγή πιστεύεται ότι συνάντησε εμπόδια προτού δοθεί διπλωματική διέξοδος από τους διαμεσολαβητές, οι οποίοι είδαν την πρώτη δημόσια επίσκεψη αξιωματούχων του Κατάρ στο Ισραήλ, καθώς η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν τήρησε το δικό της μέρος της συμφωνίας και το Ισραήλ απείλησε να συνεχίσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Εξήντα εννέα όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα έχουν μέχρι στιγμής απελευθερωθεί. 51, όλοι γυναίκες και παιδιά, έχουν απελευθερωθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. 17 Ταϊλανδοί όμηροι και ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο χωριστής συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Άλλοι 11 Ισραηλινοί όμηροι, μεταξύ των οποίων και τρίχρονα δίδυμα, απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς τη Δευτέρα.

150 Παλαιστίνιες γυναίκες και έφηβοι πρόκειται να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας. Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 117 και σε εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα θα επιτραπεί η είσοδος στην πολύπαθη Γάζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό