19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γάζα: Αναχωρεί δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακόμη ένα φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει από την Λάρνακα με προορισμό τη Γάζα ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος κατά την άφιξή του στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι «το πρώτο φορτίο 200 τόνων έφτασε στη Γάζα και διανεμήθηκε με ασφάλεια».

«Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Επομένως, έχουμε πλέον κάνει τη δοκιμαστική εφαρμογή και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε, με συστηματικό και κλιμακούμενο τρόπο, τη ροή των φορτίων προς τη Γάζα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως για αυτόν το σκοπό «το Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας αποκλειστικά για το σχέδιο Αμάλθεια».

Ο κ. Κόμπος συμπλήρωσε ότι ο στόχος είναι να συνεχιστεί «η υλικοτεχνική αναβάθμιση της όλης δομής».

«Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να βλέπουμε τη χρησιμότητα των διελεύσεων μέσω ξηράς και αέρος» συνέχισε, τονίζοντας ότι «επιμένουμε ότι πρόκειται για μια συμπληρωματική και πρόσθετη προσπάθεια».

Τέλος, όπως είπε θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο συνάντηση με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα.

“We have established a maritime corridor for #Gaza which is a lifeline for the people in Gaza, and to this end we will continue to work with our partners”

🎥. My statement ahead of the #EU Foreign Affairs Council today in Brussels#FAC #Amalthea pic.twitter.com/isRImHa5pV

— Constantinos Kombos (@ckombos) March 18, 2024

Το πλοίο «Jennifer» θα κινηθεί στον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο που έχει ανοίξει από το λιμάνι της Λάρνακας και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, που ρυμούλκησε φορτηγίδα με 200 τόνους επισιτιστικής βοήθειας, προσφορά της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen, η οποία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το σύνολο του φορτίου εκφορτώθηκε μέσω προσωρινής πλωτής αποβάθρας και μεταφέρθηκε στον θύλακα με 12 φορτηγά.

Ο Χοσέ Αντρές, ο επικεφαλής της οργάνωσης Open Arms, ανέφερε επίσης ότι 240 τόνοι τροφίμων φορτώθηκαν στο «Jennifer»: ρύζι, αλεύρι, λάδι, κονσέρβες πρωτεϊνών και λαχανικά, αλλά και χουρμάδες που καταναλώνονται κατά παράδοσιν κατά την διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού.

After 20 years of naval blockade in the Gaza Strip, yesterday the Open Arms, together with @wckitchen, opened this much-needed humanitarian maritime corridor to alleviate the extreme situation of the population. Another way of help.

The journey here has not been easy at all,… pic.twitter.com/yVovnSHi4a

— Open Arms ENG (@openarms_found) March 16, 2024



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό