26.4 C
Athens
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Βρούτσης: Από Μάρτιο οι κάμερες

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανακοινώσεις για τα μέτρα για την οπαδική βία πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν διευκρινίσεις σχετικά με την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, και για τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.

Τη διαδικασία ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέροντας τα εξής: «Μου ανατέθηκε η εντολή για να κάνω την πρώτη ενημέρωση πριν από 2 μήνες μετά από ένα τραγικό γεγονός. Ήταν μέτρα δυσάρεστα και δόθηκε ένα περιθώριο δύο μηνών στους υπουργούς και τις ομάδες για να προσαρμοσθούν».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον. Στο περιβάλλον αυτό, είπε ο υπουργός, υπάρχει μία νέα Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας, η οποία θα επιβάλει δρακόντειες κυρώσεις με κατ εξοχήν κύρωση το κλείσιμο των γηπέδων από φιλάθλους αν πέσει κροτίδα, αν πέσει πυρσός στο γήπεδο, στον αθλητικό χώρο, κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους την επόμενη Κυριακή, όταν παίζει εντός έδρας συγκεκριμένη ομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε καθόλου το πρωτάθλημα. Και δεν το επηρεάζουμε , δεν παρεμβαίνουμε καθόλου στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, του ποδοσφαίρου, του κάθε αθλήματος, σεβόμαστε τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ. Δικαίωμα της Πολιτείας είναι όμως να προασπίζει την ασφάλεια του πολίτη που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Αναλυτικά ο κ. Βρούτσης είπε:

«Ο αθλητισμός ενώνει κι αυτή είναι η φιλοσοφία του νέου αθλητικού νόμου και είναι πολύ θετικό ότι ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία… Είχε προηγηθεί μια συμμαχία με τους παράγοντες του αθλητισμού… Είχαμε μαζέψε στο ΟΑΚΑ όλες τις ΠΑΕ και τις ενημερώσαμε, ενώ μετά συναντηθήκαμε με τις επαγγελματικές λίγκες και την ΕΠΟ κι έτσι προχωρήσαμε στη νομοθέτηση… Μπροστά μας έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες ορόσημο…

«Στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον… Υπάρχει η ΔΕΑΒ που επιβάλλει πλέον αυστηρές κυρώσεις… Εάν πέσει επικίνδυνο αντικείμενο στο γήπεδο, κλείνει αμέσως το γήπεδο από την επόμενη αγωνιστική» τόνισε.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε πως: «Στις 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία που αν δεν τηρηθεί, από τις 7 Μαρτίου κανένα γήπεδο που δεν θα έχει τηρήσει τη διαδικασία εγκατάστασης των καμερών δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. Κλιμάκια και από τα τρία υπουργεία επισκέφτηκαν όλα τα γήπεδα και έγινε κοινή συζήτηση για το πώς θα εγκατασταθούν οι κάμερες».

«Φιλοδοξούμε και θέλουμε η εφαρμογή του νόμου να βάλει το ποδόσφαιρο σε μια νέα εποχή. Η Ελλάδα αξίζει έναν καλύτερο αθλητισμό. Είμαστε όλοι απέναντι στη βία», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

«Από τις 9 Απριλίου έρχεται και η τρίτη μεγάλη θεσμική αλλαγή που λέγεται ταυτοπροσωπία. Δηλαδή θα μπαίνει στο γήπεδο μόνο όποιος έχει ταυτοποιηθεί με όνομα, επίθετο, διεύθυνση και τηλέφωνο», επισήμανε ο υπουργός και συνέχισε:

Τι θα ισχύσει για τις κάμερες

«Αύριο υπάρχει συνάντηση με Σούπερ Λιγκ και Μπάσκετ Λιγκ που θα ενημερωθούν και θα πάρουν το ΦΕΚ για τις κάμερες… Δόθηκε αρκετός χρόνος σε όλους…Το θέμα των καμερών αφορά σε αυτή την πρώτη φάση της ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 και Μπάσκετ Λιγκ. Θα πρέπει οι ομάδες να βάλουν τις κάμερες. Η δαπάνη αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ανώνυμες εταιρείες ποδοσφαίρου και μπάσκετ».

Μάλιστα ειδικά για τις κάμερες σημείωσε Σήμερα στην υπουργική απόφαση για τις κάμερες θα δείτε συγκεκριμένους χρόνους διατήρησης των αρχείων που θα διατηρούνται για 3 μήνες. Τηρείται απόλυτα η διαδικασία προστασίας των προσωπικών δεδομένων.Θεωρώ πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι από 13 Φεβρουαρίου δεν είναι τίποτα ίδιο. Αν στις 9/4 και μετά υπάρξουν φαινόμενα θα μπορέσουν να μπουν με μία λογική ντου είναι βαθιά νυχτωμένοι. Τα αστυνομικά όργανα θα κάνουν τη διαπίστωση και το γήπεδο θα κλείσει την επόμενη Κυριακή. Οι ομάδες θα πρέπει να συμβάλουν τα μέγιστα και να είναι σύμμαχοπι σε αυτή την προσπάθεια. Θα δοκιμαστούμε στην πράξη.

21 Φεβρουαρίου  παρουσιάζεται η ΕΡΓΑΝΗ του αθλητισμού

Όπως είπε σε άλλο σημείο, στο υπουργείο σχεδιάζουμε την ΕΡΓΑΝΗ του αθλητισμού. 21 Φεβρουαρίου θα είναι η παρουσίαση. Θα μάθουμε τα στοιχεία του αθλητισμού. Τα στοιχεία του αθλητισμού δεν τα γνωρίζουμε. Για κάθε άθλημα ξεχωριστά θα μάθουμε τα πάντα ανά νομό, δήμο και επικράτεια. Εργαλεία αξιοποίησης από τα σωματεία, από τους υπουργούς.

Ηλεκτρονικά εισιτήρια μέσω gov wallet και μαύρη λίστα με τα ΑΦΜ όσων δεν μπορούν να μπουν στο γήπεδο

Από την πλευρά του, ο Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης τόνισε: «Μέχρι σήμερα υπήρχε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά δεν γινόταν έλεγχος ταυτοπροσωπίας και δεν μπορούσε να γίνει αυτός ο έλεγχος από την αστυνομία. Η λύση έρχεται από την τεχνολογία και το κινητό μας. Η αγορά του εισιτηρίου θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά θα χρησιμοποιείται πλέον το gov wallet, το οποίο χρησιμοποιούν ήδη 4 εκατομμύρια Έλληνες».

«Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο, θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο ΕΜΕΠ (εθνικό μητρώο επικοινωνίας) για να προσθέσει ότι σε λίγη ώρα θα λειτουργεί και το emep.gr. Θα αγοράσουνε το εισιτήριο, το περνάμε στο wallet. Οταν θα πηγαίνουμε στο γήπεδο θα έχουμε το barcode και το QRcode. Θα βάζουμε και εισιτήριο για το παιδί. Τα παιδιά πάνω από 15 ετών θα μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕΠΓια τα διαρκείας τεχνικά μπορούμε να τα μεταβιβάζουμε σε τρίτο πρόσωπο. Θα το κλείσουμε τις επόμενες μέρες». 

Σημείωσε δε ότι «δημιουργείται μαύρη λίστα με τα ΑΦΜ όσων δεν δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα».

Αναλυτικά η διαδικασία εφαρμογής του Wallet

Για την εφαρμογή Wallet θα χρειαστούν οι κάτοχοι εισιτηρίου τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου. Ο ενδιαφερόμενος μόλις αγοράσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μπαίνει στο gov.gr, θα δίνει τους κωδικούς taxisnet, στη συνέχεια θα «κλειδώνει» το εισιτήριο με έναν συγκεκριμένο αριθμό και θα γίνεται αποστολή στο κινητό τού χρήστη, όπου θα αποθηκεύεται στο Wallet. Πηγαίνοντας στο γήπεδο και έχοντας στο χέρι το κινητό τηλέφωνο θα πλησιάζει στα τουρνικέ, τα οποία θα «διαβάζουν» με ανέπαφη διαδικασία το εισιτήριο και εφόσον είναι σε ισχύ θα επιτρέπεται η είσοδος, ενώ ταυτόχρονα θα καταχωρείται και η πληροφορία για το ποιός μπήκε στο γήπεδο.

Στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να δώσει το κινητό του σε άλλον, τότε υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν ποιος μπήκε και με ποιανού κινητό. Σκοπός είναι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση να συνδυαστεί και με τις κάμερες που νόμιμα υπάρχουν μέσα στα γήπεδα.

Προβλέπεται ακόμη διαδικασία για την περίπτωση ανηλίκων έως 15 ετών, που θα συνοδεύονται από ενήλικο, αλλά και για ξένους πολίτες με τη χρήση του διαβατηρίου τους.

Διευκρινίσεις σε ερωτήσεις

Στην ερώτηση «Αυτά τα μέτρα είχαν νομοθετηθεί και παλαιότερα και γιατί να λειτουργήσουν τώρα;» ο υπουργός απάντησε:

«Ναι υπήρχαν νομοθετικές πρωτοβουλίες και παλαιότερα… Ο κ. Ορφανός το 2005 είχε νομοθετήσει για τις κάμερες.. Δυστυχώς είχε κενά και παραλήψεις.

Το 2015 ο κ.Κοντονής είχε προβλέψει την κάρτα φιλάθλου για την ταυτοπροσωπία αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί.

Κι οι δύο είχαν σωστή σκέψη αλλά σήμερα έχουμε την τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να τα εφαρμόσουμε…

Για τις κάμερες θα υπάρχει έλεγχος τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα, η ΔΕΑΒ μέσα σε 48 ώρες θα βγάζει απόφαση… Η ταυτοπροσωπία επίσης θα εφαρμόζεται μέσω του κινητού…

Δεν ανοίγουν τα γήπεδα όπως έκλεισαν, αλλά σε ένα νέο περιβάλλον…».

Επίσης στο πως θα μπει στο γήπεδο εάν κάποιος ηλικιωμένος δεν έχει smartphone ο υπουργός απάντησε:

«Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει… Είμαστε αντίθετοι στο να δημιουργήσουμε οριζόντιες διακρίσεις, αλλά θα δούμε μήπως μπορούμε να ορίσουμε κάποια θύρα σε κάποιο γήπεδο… Δεν προκύπτει κανένα θέμα με τα προσωπικά δεδομένα».

Στις ερωτήσεις τι θα ισχύσει στα ευρωπαϊκά ματς; Πώς θα γίνεται ο έλεγχος της ταυτοπροσωπίας; Η μόνη αλλαγή είναι ότι θα έχω το εισιτήριο στο smartphone; δόθηκε η εξής απάντηση:

«Το κινητό δεν το δίνεις εύκολα σε κάποιον που έχει μπλεξίματα… Κι αν το κάνεις ξέρεις ότι έχεις την ευθύνη… Το εισιτήριο ελέγχεται ηλεκτρονικά και δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση».

Στο τί θα γίνεται στην περίπτωση που ο κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας που θέλει να το δώσει σε κάποιον άλλον γιατί δεν μπορεί να βρεθεί στο γήπεδο ο υπουργός είπε: «Εμείς τεχνικά πολύ εύκολα μπορούμε να το διαχειριστούμε… Οι λίγκες πρέπει να μας πουν τι ακριβώς θέλουν».

Τέλος στην ερώτηση αν η ταυτοπροσωπία θα επεκταθεί και σε μπάσκετ, βόλεϊ και αν υπάρχει προβληματισμός ότι μισά πλέι οφ θα γίνουν χωρίς ταυτοπροσωπία είπε:

«Πάμε να κάνουμε κάτι που δεν είχε γίνει επί 20 χρόνια και το… τρέξαμε σε 3 μήνες… Αν τον Μάρτιο ξεκινήσουν τα πλέι οφς και λειτουργούν οι κάμερες θα είναι ένα πρώτο βήμα… Αυτό που κάνουμε είναι ένας άθλος και μην κολλάμε στον έναν μήνα που δώσαμε περιθώριο… Εμείς είμαστε δίπλα στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ και τον κόσμο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό