19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βρετανός «έφυγε» μετά από 3 χρόνια μάχης με τον κορονοϊό

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τότε που έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο τονίζουν ότι είναι μια ασθένεια που δεν σε «εγκαταλείπει» εύκολα. Το σύνδρομο long co αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο, με πολλούς ασθενείς να αναφέρουν παρατεταμένα προβλήματα που τους άφησε ο ιός, όπως αναπνευστική δυσχέρεια, δυσκολία στην κίνηση, κόπωση, ακόμα και ψυχολογικές διαταραχές.

Η περίπτωση του Ντέρικ Ντρέιπερ στη Βρετανία όμως είναι πραγματικά συγκλονιστική. Ο δημοφιλής λομπίστας και πολιτικός σύμβουλος, άφησε την Παρασκευή την τελευταία του πνοή, μετά από μάχη τριών χρόνων με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορονοϊού, σε ηλικία 56 ετών. Ο Ντρέιπερ νόσησε το Μάρτιο του 2020 και ουσιαστικά δεν ανάρρωσε ποτέ.

Αρχικά νοσηλεύτηκε στην Εντατική. Για δέκα εβδομάδες βρισκόταν σε κώμα, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες. Τελικά, κατάφερε να επανέλθει και να ανακτήσει τις αισθήσεις του αλλά παρέμεινε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Το Μάρτιο του 2021, ένα χρόνο μετά την προσβολή του από τον ιό, ήταν ακόμα στο νοσοκομείο.

Τον Απρίλιο του ’21 ο Ντρέιπερ επέστρεψε στο σπίτι του δοκιμαστικά και τους επόμενους μήνες η σύζυγός του Κέιτ Γκάραγουεϊ, που τον συνόδεψε σε όλη τη μακρά περιπέτεια, έλεγε ότι ήταν ακόμα καταβεβλημένος από τον ιό, παρέμενε ακίνητος και έχρηζε φροντίδας όλο το εικοσιτετράωρο. Η Γκάραγουεϊ σημείωνε χαρακτηριστικά ότι ο σύζυγός της κοιμόταν 20 ώρες τη μέρα.

Μάλιστα ο Ντέρικ Ντρέιπερ κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Τηλεόρασης για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον τρόπο που βιώνει ένας ασθενής και η οικογένειά του το σύνδρομο long-co.

Την άνοιξη του 2022 η Γκάραγουεϊ ανέφερε ότι ο Ντρέιπερ δυσκολευόταν να μιλήσει. «Μπορεί να καταλάβει μερικές φορές, να σχηματίζει περίεργες λέξεις, αλλά δεν μπορεί να εκφραστεί», έλεγε. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Βρετανός πολιτικός υπέστη καρδιακή ανακοπή και νοσηλεύτηκε ξανά στο νοσοκομείο σε «πολύ σοβαρή κατάσταση», για να καταλήξει τελικά στις 4 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του.

«Ο Co τον κατέστρεψε», δήλωνε σε προηγούμενη περίοδο η Γκάραγουεϊ. «Από την κορυφή του κεφαλιού του ως την άκρη των δακτύλων. Το πεπτικό του σύστημα, το συκώτι του, τα νεφρά του, η καρδιά του, το νευρικό του σύστημα. Είμαστε σίγουροι ότι η φλεγμονή πέρασε από τον εγκέφαλό του. Βασικά, είναι σε μια τρομερή κατάσταση», τόνιζε η Γκάραγουεϊ.

Ο Ντέρικ Ντρέιπερ πάλεψε για περισσότερα από τρία χρόνια, αλλά, στο τέλος, η ζημιά ήταν μεγαλύτερη από ό,τι άντεχε το σώμα του.

Ωστόσο, η μάχη που έδινε όλον αυτόν τον καιρό με τη σύζυγο και την οικογένειά του στο πλάι, υπήρξε έμπνευση για εκατομμύρια βρετανούς που τον είδαν ως σύμβολο του «πολέμου» απέναντι σε μια κατάσταση που υπερβαίνει τις δυνατότητες της επιστήμης, αλλά και της αντοχή που μπορεί κάποιος να δείξει για τον άνθρωπο που αγαπά μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ποιος ήταν ο Ντέρεκ Ντρέιπερ

Ο Ντέρεκ Ντρέιπερ ήταν Άγγλος λομπίστας. Ως πολιτικός σύμβουλος ενεπλάκη σε δύο πολιτικά σκάνδαλα, το Lobbygate το 1998 και ξανά το 2009, ενώ υπήρξε και συντάκτης της ιστοσελίδας LabourList. Εργάστηκε ως ψυχοθεραπευτής και ήταν συγγραφέας δύο βιβλίων, του «Blair’s 100 Days και του Life Support».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό