22.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Βρετανία: Ο Ασάνζ κατηγορείται επειδή δημοσιοποίησε αδιακρίτως ονόματα πηγών, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται επειδή δημοσιοποίησε ονόματα πηγών και όχι για τις πολιτικές του απόψεις, δήλωσαν σήμερα δικηγόροι που εκπροσωπούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που ο Ασάνζ μάχεται για να σταματήσει την έκδοσή του από τη Βρετανία.

Τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Αμερικανοί εισαγγελείς επιδιώκουν να οδηγήσουν τον 52χρονο Ασάνζ σε δίκη, λόγω δημοσιοποίησης από το WikiLeaks σημαντικών απόρρητων στρατιωτικών αρχείων των ΗΠΑ και διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Υποστηρίζουν πως οι διαρροές έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των πρακτόρων τους και πως δεν υπάρχει δικαιολογία για την εγκληματική ενέργειά του. Δικηγόροι που εκπροσωπούν τις ΗΠΑ ανέφεραν πως «η δίωξη του Ασάνζ βασίζεται στο κράτος δικαίου και σε στοιχεία».

Η δικηγόρος Κλερ Ντόμπιν δήλωσε στο δικαστήριο πως «ο Ασάνζ δημοσίευσε αδιακρίτως και εν γνώσει του, σε όλο τον κόσμο, ονόματα ατόμων που έδρασαν ως πηγές πληροφοριών στις ΗΠΑ».

«Είναι αυτά τα κεντρικά γεγονότα που ξεχωρίζουν τη θέση του ασκούντος την έφεση από τους New York Times και άλλα ΜΜΕ», πρόσθεσε.

Η θέση του Ασάνζ

Οι δικηγόροι του Ασάνζ τόνισαν στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου χθες, Τρίτη 20/02, πως η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα. Υποστηρίζουν πως ο Ασάνζ στοχοποιήθηκε επειδή αποκάλυψε εγκλήματα σε κρατικό επίπεδο, και πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει λεπτομερείς επιλογές σχετικά με τρόπους δολοφονίας του.

To date Julian Assange has spent 1771 days in a UK prison for publishing which revealed war crimes and human rights abuses

Assange has spent more than 13 years detained in one form or another

If extradited to the US he faces a 175 year sentence in conditions the UN’s torture… pic.twitter.com/P3QPpDiPsT

— WikiLeaks (@wikileaks) February 21, 2024

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ θεωρούν πως είναι ήρωας που διώκεται επειδή αποκάλυψε αξιόποινες πράξεις των ΗΠΑ.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ήρωας» αναγράφεται σε πανό υποστηρικτών του στο Λονδίνο. (φωτ. REUTERS/Hannah McKay)

Ο Αυστραλός Ασάνζ δεν ήταν ούτε σήμερα παρών στο δικαστήριο ούτε παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία εξ αποστάσεως, λόγω θεμάτων υγείας.

«Ελευθερώστε τον Ασάνζ. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα» (φωτ. REUTERS/Hannah McKay)



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό