23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Βρετανία: Αύξηση – έκπληξη του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα βρετανικά επιτόκια στο 5%, καθώς παλεύει να ελέγξει την άνοδο των τιμών.

Η Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 5% από 4,5%. Είναι η 13η αύξηση στη σειρά.

Τον περασμένο μήνα αύξησε το βασικό επιτόκιο από 4,25% σε 4,5% – η 12η αύξηση στη σειρά και η υψηλότερη των τελευταίων σχεδόν 15 ετών.

Τα στοιχεία-σοκ χθες έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 8,7% τον Μάιο, ενώ αναμενόταν να μειωθεί.

Μάλιστα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά σε όλη τη Βρετανία αναμένεται να χάσουν τουλάχιστον το 20% του διαθέσιμου εισοδήματός τους καθώς αυξάνεται το κόστος των στεγαστικών δανείων φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ πρόκειται να μιλήσει αργότερα σήμερα σε εκδήλωση με επίκεντρο την οικονομία στο Κεντ. Αναμένεται να καθησυχάσει τους εργαζόμενους σχετικά με τις πιέσεις που προκαλούνται από την αύξηση των τιμών, λέγοντας πως «αισθάνεται βαθιά ηθική ευθύνη να διασφαλίσω ότι τα χρήματα που κερδίζετε διατηρούν την αξία τους».

«Γι’ αυτό η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο μισό φέτος και να επιστρέψουμε στον στόχο του 2%».

Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι επιφορτισμένη με την προσπάθεια να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2%.

Μπέιλι (Bank of England): Απαραίτητη μια τέτοια αύξηση των επιτοκίων

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, την πέμπτη συνεχόμενη αύξησή του. Έτσι, το επιτόκιο πολιτικής της διαμορφώνεται στο 1,75%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό