17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Βρέθηκε το αρχαιότερο κρανίο Homo Erectus – Ανήκει σε παιδί ως 3 ετών

Ειδήσεις Ελλάδα

Βρέθηκε το αρχαιότερο κρανίο Homo Erectus: Παλαιοντολόγοι εντόπισαν στη Νότια Αφρική το αρχαιότερο κρανίο “Όρθιου Ανθρώπου” που έχει βρεθεί μέχρι τώρα.

Βρέθηκε το αρχαιότερο κρανίο Homo Erectus: Πρόκειται για κρανίο ηλικίας τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ετών, που εντοπίστηκε στην περιοχή Ντριμολέν, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έχουν βρεθεί στο παρελθόν και άλλα σημαντικά απολιθώματα. Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική γιατί δείχνει πως ο Homo Erectus είχε εμφανιστεί κατά 100.000 έως 200.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν έως τώρα οι επιστήμονες. 

Ακόμη, ενισχύει τη θεωρία πως ο Homo erectus, όπως και ο Homo sapiens στον οποίο ανήκουμε και ο οποίος είναι το επόμενο είδος ανθρώπου, εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στην Αφρική και όχι στην Ασία. Οι επιστήμονες  συγκόλλησαν περισσότερα από 150 θραύσματα για να αποκαταστήσουν το κρανίο. Αρχικά νόμιζαν ότι είχαν βρει το κρανίο ενός πιθήκου, ωστόσο στη συνέχεια έγινε αντιληπτή η πραγματική σημασία του απολιθώματος. 

Ο αυστραλός καθηγητής Άντι Χέρις του Πανεπιστημίου La Trobe στη Μελβούρνη, που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: “Το κρανίο του Homo erectus που βρήκαμε και ανήκε πιθανώς σε άτομο ηλικίας δύο έως τριών ετών όταν πέθανε, δείχνει πως ο εγκέφαλος του ήταν ελαφρώς μόνο μικρότερος από τα άλλα δείγματα ενήλικων Homo erectus που έχουν βρεθεί. Πρόσθεσε πως ο άνθρωπος αυτός ζούσε στη Γη με άλλα είδη ανθρώπων, ενώ σήμερα υπάρχει μόνο ένα είδος, ο Homo Sapiens.

Όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, πριν δύο εκατομμύρια χρόνια όμως στην Αφρική συνυπήρχαν τουλάχιστον τρία είδη, ο Homo erectus, ο Παράνθρωπος (Paranthropus robustus) και ο Αυστραλοπίθηκος (Australopithecus sediba). Επίσης, η ανακάλυψη, ίσως σημαίνει ότι ο Αυστραλοπίθηκος δεν υπήρξε ο άμεσος πρόγονος του Homo erectus, όπως έχει υποστηριχθεί.  

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως τα είδη των ανθρώπων που συνυπήρχαν δείχνουν την προσπάθεια του είδους, να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας διαφορετικές προκλήσεις από το περιβάλλον. Η επιτυχής προσαρμογή του ενός είδους, συχνά σήμαινε την εξαφάνιση ενός άλλου. Η διαδικασία αυτή, συναντάται και στην εξέλιξη άλλων θηλαστικών της συγκεκριμένης περιόδου.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό