22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Βρέθηκε απολιθωμένος «δράκος» 240 εκατομμυρίων ετών

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια ιστορική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες στην Κίνα καθώς βρέθηκε ακέραιος απολιθωμένος σκελετός ενός υδρόβιου ερπετού μήκους 5 μέτρων από την Τριασική περίοδο. Το απολίθωμα χρονολογείται περίπου στα 240 εκατομμύρια χρόνια και έχει ονομαστεί «δράκος» λόγω του εξαιρετικά μεγάλου λαιμού του.

Η επιστημονική ονομασία του ερπετού είναι Dinocephalosaurus orientalis, και πρόκειται για ένα είδος που αναγνωρίστηκε αρχικά το 2003. Αυτό το εντυπωσιακό νέο απολίθωμα επέτρεψε στους επιστήμονες να δουν την πλήρη ανατομία αυτού του παράξενου προϊστορικού θηρίου.

Συγκεκριμένα, ο Nick Fraser, επιστήμονας στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, μέλος της διεθνούς ομάδας που μελέτησε το απολίθωμα, ανέφερε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μπόρεσαν να το δουν στην ολότητά του. Το περιέγραψε ως «ένα πολύ παράξενο ζώο». 

Είχε άκρα σαν πτερύγια και ο λαιμός του είναι μακρύτερος από το σώμα και την ουρά του

Ο ερευνητής υπέθεσε ότι ένας «μακρύς, λυγισμένος και εύκαμπτος λαιμός», με τους 32 ξεχωριστούς σπονδύλους του, θα μπορούσε να παρείχε ένα κυνηγετικό πλεονέκτημα – επιτρέποντας στον Dinocephalosaurus orientalis να αναζητήσει τροφή σε σχισμές κάτω από το νερό. Το απολίθωμα ανακαλύφθηκε σε αρχαία κοιτάσματα ασβεστόλιθου στη νότια Κίνα.

«Αυτή η ανακάλυψη απλώς προσθέτει στο παράξενο της Τριασικής περιόδου», είπε ο Φρέιζερ στο BBC News. «Και κάθε φορά που ψάχνουμε σε αυτές τις περιοχές, βρίσκουμε κάτι νέο».

Η ανακάλυψη, που περιγράφει το σύνολο νέων απολιθωμάτων του ζώου δημοσιεύεται στο περιοδικό Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό