16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βουτιά μετά τα αμερικανικά μάκρο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Ειδήσεις Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:52

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ισχυρές είναι οι απώλειες που σημειώνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ προκαλούν αναταράξεις στις αγορές διεθνώς, συντηρώντας το σενάριο της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από τη Federal Reserve, με την ελληνική να μην μπορεί να υψώσει άμυνες σε αυτό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,84% στις 905,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 56,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.205,23 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,09% στις 645,01 μονάδες.

Οι διορθώσεις κυριαρχούν τόσο σε επίπεδο τίτλων όσο και σε επίπεδο δεικτών, με την αγορά να μην φαίνεται διατεθειμένη να απορροφήσει τις πιέσεις που εντάθηκαν μετά και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. Είναι μια εικόνα που αναμενόταν από τους εγχώριους αναλυτές σήμερα, καθώς η διεθνής επενδυτική κοινότητα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την επίδραση που θα έχουν τα τελευταία στοιχεία, ειδικά του πληθωρισμού και της ανεργίας, στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Πράγματι, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριάσεις των Fed και ΕΚΤ, οι αγορές θα κινούνται στους ρυθμούς των μακροοικονομικών ανακοινώσεων, και το ΧΑ δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει μια πιο ήπια νομισματική σύσφιξη, ωστόσο ο επίμονα αυξημένος πληθωρισμός ίσως να μην αφήνει πολλά περιθώρια για χαλάρωση της προσπάθειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική δραστηριότητα.

Άλλωστε, οι κινήσεις που βλέπουμε και στη Λ. Αθηνών έχουν έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα στην παρούσα φάση, και σε κάθε περίπτωση το 2023. Η ελληνική οικονομία είναι βέβαιο ότι θα ρίξει ρυθμούς, ωστόσο η εστία αβεβαιότητας παραμένει φυσικά το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς τα σενάρια περί κυβέρνησης συνεργασίας ή μειοψηφίας αυξάνονται. Και σε αυτό το μέτωπο η αγορά εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, δεδομένου του ότι η χώρα δεν έχει “καλό παρελθόν” σε αυτά τα σενάρια.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 5%, με τη Βιοχάλκο να είναι στο -4,03% και τις ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με πτώση άνω του 3%. Άνω του -2% κινούνται οι Alpha Bank, Quest και Eurobank. 

Οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΛΧΑ, Jumbo και ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Aegean, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και Motor Oil. Ο ΟΛΠ δεν έχει μεταβολή ενώ ο Σαράντης είναι στο +0,46%.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό