21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βουλή- Νομοσχέδιο ΕΥΠ: Μετωπική σύγκρουση, χωρίς νέα στοιχεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Μητσοτάκης: Ρωτώ ξανά, έγιναν επί των ημερών σας παρακολουθήσεις πολιτικών; Ντροπή να λέτε ότι παρακολουθούσα υπουργούς – Τσίπρας: Δεσμευθείτε ότι θα παραιτηθείτε εάν αποδειχθεί πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος

Της Πηνελόπης Γκάλιου 

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης  και έντασης,  με αιχμηρές εκατέρωθεν τοποθετήσεις, αλληλοκατηγορίες και  κινούμενοι σε εκ διαμέτρου αντίθετη στρατηγική, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντιπαρατέθηκαν από βήματος Βουλής για τις παρακολουθήσεις, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ.

Με δύο παράλληλους μονολόγους, κατά τους οποίους «ανεβοκατέβαιναν» οι τόνοι, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για πολλοστή φορά εδώ και περίπου πέντε μήνες που ξέσπασε η υπόθεση των παρακολουθήσεων, το μοναδικό σημείο στο οποίο συμφώνησαν ήταν ότι διαφωνούν. Διαφωνούν και στην ουσία και στη διαδικασία, θωράκισης και αντιμετώπισης ζητημάτων παρακολουθήσεων.

Τη διαφωνία τους μάλιστα την δήλωσαν ακόμη πιο εμφατικά κατά τις δευτερολογίες τους όπου οι δύο πολίτικοί άνδρες επιτέθηκαν και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς ο ένας εναντίον του άλλου, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει «ψεύτη» τον Αλέξη Τσίπρα για όσα καταλογίζει και αποδίδει για το θέμα των παρακολουθήσεων στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφει τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «ένοχο» και «διχαστικό».

Ο βασικός καμβάς  πάντως, πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν οι δύο στρατηγικές ήταν δύο συγκεκριμένα ερωτήματα.   Από την πλευρά του πρωθυπουργού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αν έχει στοιχεία για τα όσα ισχυρίζεται και καταλογίζει στην κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις και από πλευράς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό, να απαντήσει με ένα «ΝΑΙ ή ΟΧΙ ή ΔΕΝ ΞΕΡΩ» στον αν παρακολoυθείτο  από την ΕΥΠ ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.  

Νωρίτερα, κατά την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το αυστηρό ύφος έναντι των κατηγοριών που δέχεται εδώ και μήνες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κράτησε ήπιους τόνους και κινήθηκε περισσότερο θεσμικά στην τοποθέτησή του δίνοντας έμφαση στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το ζήτημα.  Χαρακτήρισε το συζητούμενο νομοσχέδιο “γενναία θεσμική απάντηση”  σημειώνοντας ότι διαμορφώνει νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου που θα γίνει οδηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη.  

Επιχειρώντας μάλιστα να ερμηνεύσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης  φωτογράφισε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης προκειμένου να καλύψει τα πολιτικά αδιέξοδά του, σημειώνοντας  πως την ώρα που  όλες οι χώρες αμύνονται στον διεθνή πληθωρισμό, κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν τον δικό του πληθωρισμό των παρακολουθήσεων, με το εβδομαδιαίο σίριαλ, που περιλαμβάνει πολλά πρόσωπα, αλλά ποτέ κανένα στοιχείο. Παρατήρησε δε, ότι την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί  να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει «το καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού» και συνέδεσε την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ με τις επερχόμενες εκλογές αναρωτώμενος « Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη δημοκρατία μας” κατέληξε.

Αντιθέτως η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα ήταν σε πιο υψηλούς τόνους στοχοποιώντας εξ αρχής τον πρωθυπουργό και κατηγορώντας τον ότι  εμποδίζει την αλήθεια να βγει στο φως.  Προς απόδειξη του αντιθέτου μάλιστα κάλεσε τον πρωθυπουργό να ψηφίσει τροπολογία που να επαναφέρει στην ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών την δυνατότητα ενημέρωσης προσώπων που παρακολουθούνται σε παρόντα χρόνο και όχι μετά από 3 χρόνια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό