23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βουδαπέστη: Χιλιάδες κόσμου στην παρέλαση υπερηφάνειας

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην παρέλαση, συμμετείχαν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πρέσμαν και πολλοί άλλοι διπλωμάτες

Χιλιάδες Ούγγροι αψήφησαν την αφόρητη ζέστη και συμμετείχαν στην ετήσια Παρέλαση Υπερηφάνειας σήμερα στη Βουδαπέστη, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν απέναντι στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Η ουγγρική κυβέρνηση προωθεί μια συντηρητική-χριστιανική ατζέντα και το 2021 απαγόρευσε τη δημόσια «επίδειξη και διαφήμιση της ομοφυλοφιλίας» σε άτομα κάτω των 18 ετών, ένα γεγονός που επικρίθηκε δριμύτατα από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βασικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσουμε ενωμένη την κοινότητα και να παρέχουμε έναν χώρο όπου όλοι θα μπορούν να ζουν όπως είναι και να βρίσκονται ανάμεσα σε ανθρώπους που τους υποστηρίζουν, ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση την οποία βιώνουμε όλοι», είπε ένας εκπρόσωπος της Παρέλασης Υπερηφάνειας, ο Μάτε Χιντβέγκι. «Μετά την ψήφιση του νόμου, ο αριθμός των συμμετεχόντων στην Παρέλαση Υπερηφάνειας σχεδόν διπλασιάστηκε», επισήμανε.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, χόρευαν και τραγουδούσαν καθώς διέσχιζαν το κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας. Ούτε οι διοργανωτές, ούτε η κυβέρνηση ανακοίνωσαν κάποιον αριθμό, όμως οι αυτόπτες μάρτυρες υπολογίζουν ότι ήταν περίπου 10.000 άτομα

Τηλεοπτικές διαφημίσεις για την Παρέλαση επιτρεπόταν να προβάλλονται μόνο αργά τη νύχτα αλλά τα περισσότερα κανάλια δεν πήραν το ρίσκο να τις παίξουν, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Telex.hu.

Την Παρασκευή οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων 36 χωρών προέτρεψαν την Ουγγαρία να προστατεύσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και να καταργήσει τους νόμους με τους οποίους επιτρέπονται οι διακρίσεις σε βάρος τους.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πρέσμαν και πολλοί άλλοι διπλωμάτες συμμετείχαν σήμερα στην παρέλαση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό