16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βλέπει επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα το 2023

Ειδήσεις Ελλάδα

Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα το 2023 βλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

«Πιστεύουμε ότι αν η ανάπτυξη της Ελλάδας παραμείνει σε τροχιά σύμφωνη με τις προσδοκίες μας, το δημόσιο χρέος της θα μπορούσε να επιστρέψει στο Investment grade ήδη από το επόμενο έτος» αναφέρει η Morgan Stanley.

Η τράπεζα προβλέπει 3,2% φέτος ανάπτυξη και 2,5% το 2023. Η ανεργία θα μειωθεί περεταίρω σε 13,7% φέτος και 12,5% το 2023, αλλά ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε 6,3% φέτος και θα υποχωρήσει στο 1,6% το 2023.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρωζώνη στις οποίες το ΑΕΠ της έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2021, καθώς η οικονομία της επωφελήθηκε από τη δυναμική επανέναρξη του τουρισμού το 2021, μετά το πλήγμα που δέχθηκε ελέω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η οικονομική ανάκαμψη ήταν ευρεία σε όλες τις κατηγορίες, με την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις καθώς και τις εξαγωγές να ενισχύονται σημαντικά πέρυσι.

Έτσι, αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική φέτος, εξακολουθώντας να υποστηρίζεται από τις ανοδικές τάσεις μετά το re-opening εξαιτίας της πανδημίας.

Ωστόσο, λόγω του απότομα αυξανόμενου πληθωρισμού, αναμένει ότι η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα συνεχιστεί έως το 2023.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό