20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Βιομηχανία: Χάσμα μισθών μεταξύ Ελλάδας

Ειδήσεις Ελλάδα

Τις καλύτερα αμειβόμενες δουλειές σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους, προσφέρει η βιομηχανία στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ με θέμα «η συμβολή της βιομηχανίας στην οικονομία», που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ωστόσο η ψαλίδα με τους μισθούς της βιομηχανίας στις άλλες χώρες της ΕΕ είναι τεράστια.

Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί στη βιομηχανία, λαμβάνουν κατά μέσο όρο €26.100 το χρόνο (2022).

Σύγκριση με ΕΕ: Η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση στην ΕΕ, με την ετήσια αμοιβή να αποτελεί τα 2/3 των ετήσιων απολαβών των εργαζομένων στη βιομηχανία σε επίπεδο ΕΕ (€39.400).

Σύγκριση με άλλες χώρες: Οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες της Δανίας εισπράττουν κάθε χρόνο άνω των €77.000 (1η θέση στην ΕΕ). Αντιθέτως, Τσεχία και Πορτογαλία υπολείπονται της Ελλάδας, στη 18η και 21η θέση αντίστοιχα, με τις επιδόσεις τους όμως να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Μέση ετήσια αμοιβή στη βιομηχανία

Ελλάδα: Η βιομηχανία προσφέρει υψηλότερες απολαβές σε σχέση με τους περισσότερους κλάδους. Το 2022, η μέση ετήσια αμοιβή στη βιομηχανία υπερέβη το αντίστοιχο μέγεθος στο σύνολο της οικονομίας κατά 31,7%.Η διαφορά αυτή, κατατάσσει την Ελλάδα στην 1η θέση της ΕΕ, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να βρίσκεται στο 4,7%.

Σύγκριση με άλλες χώρες: Στη Δανία, η βιομηχανία προσφέρει 24,7% υψηλότερες απολαβές συγκριτικά με το σύνολο της οικονομίας (3η θέση). Αντιθέτως, σε Τσεχία και Πορτογαλία οι απολαβές του κλάδου υπολείπονται συγκριτικά με την οικονομία (18η και 21η θέση αντίστοιχα).

Περιορισμένη συμμετοχή στην απασχόληση.

Η ποσοστιαία συμμετοχή της βιομηχανίας στη συνολική απασχόληση καταγράφει υποχώρηση από 12,3% το 2010 σε 11,9% το 2022.

Πάντως, μετά το 2014 ο κλάδος καλύπτει σημαντικό μέρος των απωλειών σε θέσεις εργασίας, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη άνοδο στην ΕΕ με 31%.

Δείτε όλη την έρευνα ΕΔΩ

Σύγκριση με ΕΕ: Η Ελλάδα κατέχει την 22η θέση στην ΕΕ, με την επίδοσή της να αποτελεί μόλις το 71% του ευρωπαϊκού μ.ο. (16,8% το τελευταίο έτος).

Σύγκριση με άλλες χώρες: Η βιομηχανία στην Τσεχία προσφέρει σχεδόν το 30% των θέσεων εργασίας (1η θέση πανευρωπαϊκά). Η Πορτογαλία κινείται πολύ κοντά στο μ.ο. της ΕΕ (12η θέση), ενώ η 20η Δανία υπερέχει ελαφρώς της Ελλάδας.

 Συμμετοχή της βιομηχανίας στην απασχόληση

Οι νέοι απασχολούμενοι (ηλικίας 15-24 ετών) καταλαμβάνουν χαμηλό ποσοστό επί της συνολικής απασχόλησης της βιομηχανίας (2,7% το 2022) στην Ελλάδα.

Το 2022 στον κλάδο απασχολούνταν 11.100 νέοι εργαζόμενοι, αριθμός με σημαντική υποχώρηση 46% σε σχέση με το 2010. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση, απέχοντας σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μ.ο. του 6,8%.

Σύγκριση με άλλες χώρες: Η βιομηχανία στη Δανία προσφέρει  περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους (8,1%), με τη χώρα να βρίσκεται στην 9η θέση της ΕΕ. Πορτογαλία και Τσεχία, στη 17η και 18η θέση αντίστοιχα, υπολείπονται της μέσης ευρωπαϊκής επίδοσης, σημειώνοντας μάλιστα σημαντική πτώση τα προηγούμενα χρόνια

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό