16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Βελιγράδι: Νέα ανατριχιαστικά στοιχεία για τον 14χρονο – Πώς οργάνωσε την επίθεση – Τι βρέθηκε στο δωμάτιό του

Ειδήσεις Ελλάδα

Θρήνος και οδύνη στο Βελιγράδι για τα 9 θύματα της τραγωδίας σε σχολείο. Ο 14χρονος μαθητής και δράστης της επίθεσης Κόστα Κετσμάνοβιτς έχει συλληφθεί και έχει οδηγηθεί σε εξειδικευμένο τμήμα ψυχιατρικής κλινικής και για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Ψυχολογικής Υποστήριξης Εφήβων.

Οι αστυνομικές αρχές στη Σερβία έχουν συλλάβει και τους γονείς του 13χρονου δράστη που αιματοκύλισε το δημοτικό σχολείο Βάντισλαβ Ρίμπνικαρ στην κεντρική συνοικία Βράτσαρ της σερβικής πρωτεύουσας σκοτώνοντας οκτώ μαθητές και ένα φύλακα του σχολείου.

Από αύριο Παρασκευή η χώρα θα τηρήσει τριήμερο εθνικό πένθος.

Νέα στοιχεία στο φως

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως, καθώς στο σπίτι του 14χρονου βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που ήθελε να σκοτώσει καθώς και σχεδιάγραμμα του σχολείου το οποίο ανέφερε με λεπτομέρειες την πορεία που θα ακολουθούσε.

«Στο σχεδιάγραμμα του σχολείου που βρήκαμε στο διαμέρισμα του ανέφερε λεπτομερώς ποια πορεία θα ακολουθήσει σε ποιες αίθουσες θα εισέλθει και ποιους μαθητές θα σκοτώσει. Φαινόταν σα να περνούσε επίπεδα σε βίντεο παιχνίδι» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αστυνομικός διοικητής του Βελιγραδίου Βεσέλιν Μίλιτς.

Αποκάλυψε επίσης ότι ο δράστης κατά την ανάκριση δήλωσε ότι πήγαινε συχνά με τον πατέρα του σε σκοπευτήριο όπου έκανε σκοποβολή με το πιστόλι που χρησιμοποίησε κατά την επίθεση στο σχολείο. Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα γεγονός, ωστόσο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο 14χρονος άλλαξε πρόσφατα τμήμα με αίτημα του ιδίου αλλά στο νέο περιβάλλον που έφτασε δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί και δεν είχε συνάψει φιλικές σχέσεις με συμμαθητές του.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αποκάλυψε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι -αν και αριστούχος- δεχόταν συνεχώς πιέσεις από τους γονείς του για τους βαθμούς.

#Breaking School shooting in #Belgrade #Serbia . The shooter (14yrs old) already had kill list and school floor plan prepared in advance. #schoolshooting #school pic.twitter.com/VDyJicfKHZ

— Serbian Team UN SC 1244 🇷🇸 (@SerbianTeam) May 3, 2023

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη

Συγκλονισμένη παραμένει η κοινωνία στην Σερβία από το μακελειό. Μαθητές από άλλα σχολεία του Βελιγραδίου προσέρχονται οργανωμένα από νωρίς σήμερα το πρωί και εναποθέτουν λουλούδια ή ανάβουν ένα κερί μπροστά από την είσοδο του σχολείου στην μνήμη των αθώων θυμάτων. Συγκινητική ήταν η στιγμή  όταν προσήλθαν οι συμμαθητές των παιδιών που σκοτώθηκαν, της 7ης τάξης, μαζί με τους δασκάλους. Τήρησαν ενός λεπτού σιγή, κατέθεσαν λουλούδια, άναψαν κεριά, αγκαλιάστηκαν και έκλαψαν.

Στην Σερβία κανένας δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς ένα παιδί 13 ετών σχεδίασε με ανατριχιαστική λεπτομέρεια την επίθεση στο σχολείο του.

Η σερβική κοινή γνώμη απαιτεί από την κυβέρνηση και τις αρχές να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια τραγικά γεγονότα και να προστατευτούν τα παιδιά στα σχολεία. Επίσης ζητείται να ληφθούν μέτρα κατά της οπλοφορίας. Στην Σερβία των εφτά εκατομμυρίων κατοίκων σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 750.000 άδειες οπλοφορίας, υπολογίζεται ωστόσο ότι το 30%  του πληθυσμού έχει κάποιο πυροβόλο όπλο στο σπίτι νόμιμα ή παράνομα.

Στην εντατική τρεις μαθητές και η δασκάλα

Στην κλινική έκτακτων περιστατικών στο Βελιγράδι νοσηλεύονται στην εντατική τρεις μαθητές που φέρουν σοβαρά τραύματα και η δασκάλα της Ιστορίας που επίσης τραυματίστηκε. Όπως ανακοινώθηκε η κατάσταση τους είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

Συγκεκριμένα μια μαθήτρια, η οποία τραυματίστηκε στη χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε ο 13χρονος, νοσηλεύεται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα από το όπλο του στο κεφάλι, ανακοίνωσε ο διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στην πρωτεύουσα της Σερβίας.

«Το κορίτσι, το οποίο υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση χθες εξαιτίας τραυμάτων που φέρει στο κεφάλι…παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν τη ζωή της, αλλά η γενική κατάστασή της είναι βαριά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σίνισα Ντούτσιτς, ο εκτελών χρέη διευθυντή στο νοσοκομείο Τιρσόβα.

Οι μαζικές δολοφονίες στη Σερβία είναι σπάνιο φαινόμενο και αυτή είναι η πρώτη ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη χώρα αυτή των Βαλκανίων.

Μια δασκάλα και έξι μαθητές τραυματίστηκαν από την επίθεση και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Τιρσόβα και στην πανεπιστημιακή κλινική της πόλης.

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Τιρσόβα δύο αγόρια που τραυματίστηκαν στην επίθεση και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Ντούτσιτς.

«Γονείς τα επισκέφθηκαν, το ίδιο και ένας ψυχολόγος, βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς τους», σημείωσε ο ίδιος.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο ύποπτος ως δράστης χρησιμοποίησε δύο πιστόλια που ανήκουν στον πατέρα του, όπως ανακοίνωσε χθες η αστυνομία.

«Ο γονέας είχε πολλά όπλα και τα κρατούσε κλειδωμένα. Το χρηματοκιβώτιο είχε έναν κωδικό. Προφανώς το παιδί είχε τον κωδικό, και κατάφερε να πάρει στα χέρια του τα δύο όπλα. Και τρεις γεμιστήρες γεμάτες με 15 σφαίρες η καθεμία».

Ο Μίλιτς, ο αρχηγός της αστυνομίας, δήλωσε ότι το αγόρι είχε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών και ένα πιστόλι μικρού διαμετρήματος σε μια τσάντα, καθώς και τέσσερις βόμβες μολότοφ.

Τι δήλωσε ο μακελάρης μετά τη σύλληψή του

«Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου, σας περιμένω», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ο 13χρονος Κόστα Κετσμάνοβιτς και στη συνέχεια φέρεται να είπε τους «πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής».

Μάλιστα, πριν την άφιξη της Αστυνομίας, ο 13χρονος, που είχε αποφασίσει να παραδοθεί, είχε αφήσει το όπλο σε τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν θα σκοτωθεί.

Μετά τη σύλληψή του δεν έδειξε ούτε ίχνος μεταμέλειας και έδειχνε σαν να μην έχει καμία ενσυναίσθηση για την πράξη του και συμπεριφερόταν σαν το όλο συμβάν να μην έχει σχέση με τον ίδιο.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό