17.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Βγαίνει για πρώτη φορά από την Αττική. Σε ποιους νομούς επεκτείνεται

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ΕΥΔΑΠ , η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης, έχει “διαψεύσει” εδώ και αρκετά χρόνια την επωνυμία της καθώς πλέον έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα στενά όρια της Αθήνας, φτάνοντας πλέον σε κάθε γωνιά του νομού Αττικής αλλά και γιατί η “βεντάλια” των δραστηριοτήτων έχει ανοιχτεί και θα ανοιχτεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον πέρα από την διαχείρηση του νερού. 

Όπως ανέφερε χθες σε δημοσιογραφική εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, στις στρατηγικές επιλογές της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια είναι και απόκτηση εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης εκτός Αττικής. Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται κινήσεις για επέκταση στους γειτονικούς νομούς της Βοιωτίας και της Κορινθίας καθώς και στην Φωκίδα. 

Παράλληλα σε επίπεδο σχεδιασμού είναι και η εξαγορά τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά του νερού μέχρι το 2028 καθώς και η παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης για μονάδες επεξεργασίας νερού και κέντρα επεξεργασίας λυμάτων σε δήμους της περιφέρειας Αττικής αρχικά και στην συνέχεια σε ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις ύδρευσης σε όλη την Ελλάδα. 

Όπως προαναφέρθηκε, η ΕΥΔΑΠ έχει πάψει να είναι απλά μια εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης και στα πλαίσια αυτά είναι σε εξέλιξη έργα για την ενεργειακή μετάβαση της εταιρείας. Συγκεκριμένα η εταιρεία αναπτύσσει 7 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μία μικρής κλίμακας μονάδα pumped storage σε εγκαταστάσεις κατά μήκος του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος. Παράλληλα η εταιρεία θα αναπτύξει φωτοβολταϊκά πάνελ σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας και υδραγωγεία συνολικής ισχύος 40 MW. 

Επενδύσεις 1,85 δισ. ευρώ

Η ΕΥΔΑΠ, η οποία σύμφωνα με διεθνείς μελέτες κατατάσσεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στην ποιότητα του νερού μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως και διαθέτει το 2ο φθηνότερο νερό σε παγκόσμιο επίπεδο, προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 1,85 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Ήδη από φέτος έχει τριπλασιάσει τις επενδύσεις της που προσεγγίζουν τα 47 εκατ. ευρώ ενώ τα επόμενα χρόνια οι ετήσιες δαπάνες θα προσεγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ. 

Έργα σε όλη την Αττική

Για την επόμενη δεκαετία η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική όπου το 90% των έργων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα θα υλοποιηθεί αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών ύψους 400 εκατ. ευρώ καθώς και έργα αποχέτευσης 200 εκατ. ευρώ. 

Ένα μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία είναι αντικατάσταση των “ρολογιών” με έξυπνους μετρητές. Πρόκειται για μία επένδυση που εντάσσεται στα έργα μετασχηματισμού συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτό η εταιρεία θα συνεργαστεί με τον ΔΕΔΔΗΕ όπου από σήμερα ξεκινάει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων υδρομετρητών στους Δήμους Παλαιού Φαλήρου και Πεντέλης. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό