23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Βανδαλισμοί δημοσίων κτιρίων με τηλεφωνική εξαπάτηση από Ουκρανούς

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα την Ουκρανία ότι συντονίζει μια «μαζική» τηλεφωνική εκστρατεία χειραγώγησης  Ρώσων, ιδιαίτερα ηλικιωμένων, και τους οδηγεί στο να πυρπολούν υποδομές, συμπεριλαμβανομένων γραφείων στρατολόγησης, στη Ρωσία.

Τα περιστατικά πυρκαγιών σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων γραφείων στρατολόγησης, αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, τροφοδοτώντας εικασίες σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της ρωσικής επίθεσης σε βάρος της Ουκρανίας και την εμφάνιση κινημάτων αντίστασης. Για τις αρχές, αυτό το κύμα βανδαλισμού είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα μια ουκρανικής επιχείρησης μέσω τηλεφώνου. «Οι υπάλληλοι του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών καταγράφουν ισχυρή αύξηση στις περιοχές μας αναφορών στη χρήση μιας νέας τακτικής τηλεφωνικής εξαπάτησης από την Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, με βάση το ένα σενάριο, οι καλούντες δηλώνουν ότι έχουν κλέψει χρήματα από τα θύματά τους και τους υπόσχονται να τα επιστρέψουν εάν πυρπολήσουν ένα κτίριο. Ή τους κάνουν να πιστέψουν ότι η πυρκαγιά είναι μέρος ενός σχεδίου για την σύλληψη εγκληματιών. «Μερικές φορές, τους απειλούν απλά ότι θα έχουν προβλήματα ή ακόμα και ότι θα σκοτώσουν τους δικούς τους», ανέφερε το υπουργείο.

16 γνωστές περιπτώσεις

«Όλα αυτά τελειώνουν με τον ίδιο τρόπο: τους ζητούν να πυρπολήσουν υποδομές του στρατού, των συγκοινωνιών ή τραπεζικές υποδομές», συνεχίζει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι αυτού του είδους οι κλήσεις καταγράφονται «μαζικά» τις επτά τελευταίες ημέρες.

«Πρακτικά όλοι οι απατεώνες μέσω τηλεφώνου βρίσκονται στην Ουκρανία και ακολουθούν τις ίδιες εντολές. Η πλειονότητα των θυμάτων τους είναι ηλικιωμένα πρόσωπα», ανέφερε το υπουργείο.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η γενική εισαγγελία της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι αυτή η «μαζική» εκστρατεία συνέπεσε με τις προελάσεις, σύμφωνα με τη Μόσχα, στο ουκρανικό μέτωπο. Η εισαγγελία προειδοποιεί ότι ο εμπρησμός στρατιωτικών υποδομών μπορεί να θεωρηθεί «τρομοκρατική ενέργεια» ή «δολιοφθορά», που τιμωρείται πολύ αυστηρά.

Τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει γνωστά πολλά περιστατικά χειραγώγησης αυτού του είδους στη Ρωσία, μια χώρα όπου οι τηλεφωνικές απάτες είναι κάτι συνηθισμένο.

Τον Απρίλιο, η ενημερωτική ιστοσελίδα Mediazona μέτρησε τουλάχιστον 16 περιπτώσεις που έγιναν δημοσίως γνωστές με Ρώσους συνταξιούχους που προσπάθησαν να πυρπολήσουν στρατολογικά γραφεία ή τράπεζες, μετά από περιστατικά τηλεφωνικής απάτης.

Σύμφωνα με τη Mediazona, δύο από αυτές τις περιπτώσεις οδήγησαν σε διώξεις για «τρομοκρατία». Αλλά, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι δράστες αυτών των εμπρησμών δηλώνουν ότι ενέργησαν για να καταδικάσουν την επίθεση της Ρωσίας σε βάρος της γειτονικής της χώρας και την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων προκειμένου να πάνε στο μέτωπο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό