20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Αύξηση τώρα» ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί από Κ. Μητσοτάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Tου Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]

Έντονη πίεση από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να προχωρήσει τώρα και όχι από τον ερχόμενο Μάιο σε ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού δέχεται πλέον η κυβέρνηση λόγω της συνεχούς ανόδου των τιμών και της εκτίναξης του κόστους της θέρμανσης.

Το αίτημα διατυπώνεται με όλο και μεγαλύτερη ένταση από τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες ότι η άνοδος των τιμών θα αποτελούσε παροδικό φαινόμενο και θεωρείται πλέον δεδομένο ότι οι μισθωτοί θα συνεχίσουν να χάνουν μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους μέχρι τον Μάιο. Ταυτόχρονα οι σχετικές εκκλήσεις φαίνεται να ενισχύονται και από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς σημαντικό τμήμα των νοικοκυριών της χώρας δηλώνει σήμερα αδυναμία να καλύψει το αναγκαίο κόστος για επαρκή θέρμανση.

Τσίπρας: Πώς θα ζήσει ο κόσμος μέχρι τον Μάιο;

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ βάσει σχετικής πρότασης που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αναρωτιέμαι πως θα ζήσει ο κόσμος από τον Γενάρη μέχρι τον Μάιο…» διερωτήθηκε καλώντας τον πρωθυπουργό να μην περιμένει μέχρι τον Μάιο για την ενίσχυση του εισοδήματος. «Αν θες να στηρίξεις την κοινωνία και το εισόδημα αυξάνεις τον κατώτατο μισθό» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και καταλόγισε στην ΝΔ ότι είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα αύξανε τον κατώτατο μισθό σε διπλάσιο ποσοστό από το ρυθμό ανάπτυξης και τελικά μετά από δύο χρόνια προχώρησε σε αύξηση μόλις 2%. Αντέτεινε δε ότι σε όλη την Ευρώπη υπήρξαν γενναίες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. «Μόνο η Ελλάδα και η Εσθονία δεν αύξησαν τον κατώτατο μισθό» κατήγγειλε.

Ανδρουλάκης: Η αύξηση του κατώτατου αναβαθμίζει και το παραγωγικό μοντέλο

Στο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένει η κυβέρνηση μέχρι τον Μάιο για να αντισταθμίσει τις μισθολογικές απώλειες που προκαλεί η ακρίβεια προσχώρησε και ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο στήριξης της μισθωτής εργασίας, ειδικά για τους χαμηλόμισθους» τόνισε σε αρθρογραφία του ο κ. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι η θεσμοθέτηση και η σταδιακή αύξησή του μπορεί να συμβάλει τόσο στην καταπολέμηση της φτώχειας, όσο και στην αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου».

ΚΚΕ: Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι

Εκκλήσεις στην κυβέρνηση να αυξήσει τώρα τον κατώτατο μισθό απευθύνει και το ΚΚΕ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, άσκησε σκληρή κριτική στην απόφαση να αυξηθεί τον Μάιο το κατώτατο εισόδημα. «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Και μέχρι τότε;» διερωτήθηκε ο κ. Δελής και δήλωσε ότι υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στις πιεστικές ανάγκες διαβίωσης του λαού και σε αυτά που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Βαρουφάκης: Να αναπροσαρμόζεται ανά μήνα ο κατώτατος

Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα με μηνιαία αναπροσαρμογή ζήτησε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. «Και σήμερα να δινόταν το 6%, όχι τον Μάη, θα είχαμε μία υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού τα τελευταία δύο χρόνια της τάξης του 20%» σημείωσε σε συνέντευξή του. Εξήγησε δε ότι το κόμμα του προτείνει αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων σε μηνιαία βάση. Υπέρ της άμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού τάσσεται και η Ελληνική Λύση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό