16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αφορμή για μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδο τα αποτελέσματα της NVIDIA. Αυξημένη και η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η εκτίναξη των κερδών της NVIDIA που πλέον εξειδικεύεται στο AI αποτέλεσε την θρυαλίδα που εκτίναξε τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική (με χρονική σειρά). Από το πρωί οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές κινούνται έντονα ανοδικά αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι γι’ αυτό. Ο γερμανικός DAX στις 17.00 ώρα Ελλάδος κατέγραφε άνοδο 1,75% και ήταν σε ιστορικά υψηλά. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (PMI) ήταν καλύτερος απ’ ότι ανέμεναν οι αγορές. Ο γαλλικός CAC αυξάνονταν κατά 1,39%, ο ιταλικός MIB κατά 1,4% και ο Eurostoxx 50 κατά 1,86%. Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν και αυτές -αναμενόμενα- έντονα, με τον Dow Jones να αυξάνεται στις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 0,81%, ο S&P 500 κατά 1,57% και ο Nasdaq -που εμπεριέχει την μετοχή της NVIDIA (14%) – να αυξάνεται κατά 2,34%. Και οι 3 αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

Σταθεροποιητικά ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 1.419,25 μονάδες (-0,07%)Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με μεταβλητότητα αλλά σε μικρό εύρος διακύμανσης εξαιτίας των αντίρροπων τάσεων που εξισορροπούσαν την πορεία του πέριξ των 1420 μονάδων. Οι τραπεζικές εξελίξεις και τα θετικά αποτελέσματα του ΟΤΕ δεν φάνηκε να τον επηρεάζουν την πορεία του Γενικού Δείκτη. Ειδικά η μετοχή του ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι είχε αύξηση κερδών/μετοχή πάνω από 40% και θα προτείνει αυξημένο κατά 25% μέρισμα, υποχώρησε και μάλιστα με αυξημένες πιέσεις. Η αγορά είχε αγοράσει στην φήμη και πούλησε στην είδηση (buy the rumour, sell the fact) την μετοχή του ΟΤΕ που η πτώση της επηρέασε και το σύνολο της αγοράς. Στις τραπεζικές μετοχές, και οι 4 συστημικές έκλεισαν με θετική μεταβολή. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Μυτιληναίος που ανακοίνωσε νέα μονάδα παραγωγής στη Μαγνησία. Αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως ΕΛΠΕ, Titan, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mυτιληναίος AΔΜΗΕ βοήθησαν να ισορροπήσει η αγορά.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1419,25 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,07%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 110,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 44 έκλεισαν ανοδικά και οι 65 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-0,08%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά (0,25%). Στους επιμέρους κλάδους, άνοδο είχαν οι κλάδοι των τραπεζών (0,38%), των τροφίμων ποτών (1,09%), πετρελαίου (0,34%), βιομηχανικών αγαθών (0,26%). Πτωτικά εκτός από τις τηλεπικοινωνίες (-1,28%), υποχώρησαν τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (-0,51%) και οι πρώτες ύλες (-0,19%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό