17.4 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Αφήνουν πίσω τους την πανδημία με υψηλά έσοδα το 2023- «Πιο φυσιολογικά μοτίβα» το 2024

Ειδήσεις Ελλάδα

Με έσοδα-ρεκόρ ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το 2023 οι αερομεταφορείς που επωφελούνται από την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου μετά την πανδημία, αν και τα υψηλά επιτόκια «πληγώνουν» τα κέρδη τους.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη των αεροπορικών εταιρειών προβλέπεται να φτάσουν τα 23,3 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Πρόκειται για υπερδιπλάσια κέρδη συγκριτικά με αυτά που ανέμενε τον Ιούνιο και σχεδόν πενταπλασιασμός των προοπτικών του στην αρχή του έτους.

Για το 2024, η IATA αναμένει ότι οι αερομεταφορείς θα συνεχίσουν να καταγράφουν κέρδη αλλά η ανάκαμψη του κλάδου μετά την πανδημία θα μετριαστεί.

Προβλέπει έτσι ότι το 2024 θα ταξιδέψουν περίπου 4,7 δισ. άνθρωποι, ένα ιστορικά υψηλό που ξεπερνά το επίπεδο των 4,5 δισ.  που καταγράφηκε το 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Επίσης πολλές χώρες που είχαν μείνει πίσω στην ταξιδιωτική ανάκαμψη, όπως η Κίνα όπου τα διεθνή ταξίδια εξακολουθούν να είναι 40% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, πρόκειται να καταγράψουν κέρδη το 2024.

Ωστόσο, η παγκόσμια αστάθεια που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και του πολέμου στην Ουκρανία, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο,  ειδικά εφόσον ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου. Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 31% του συνόλου των λειτουργικών δαπανών των αεροπορικών εταιρειών.

Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 7,6%, στα 964 δισ. δολάρια, το 2024 από 896 δισ. δολάρια φέτος, ενώ τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 25,7 δισ. δολάρια.

Ενώ τα 964 δισ. δολάρια είναι επίπεδο-ρεκόρ για τα έσοδα, το υψηλό κόστος κεφαλαίου που οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων είναι ανησυχητικό, ανέφερε ο  οργανισμός.

«Τα κέρδη της βιομηχανίας πρέπει να τεθούν σε σωστή προοπτική», δήλωσε ο  γενικός διευθυντής της IATA, Γουίλ Γουόλς. «Κατά μέσο όρο στις αεροπορικές εταιρείες θα καταλήγουν μόλις 5,45 δολάρια για κάθε επιβάτη που μεταφέρεται. Αυτό είναι περίπου όσο χρειάζεται για την αγορά ενός μεγάλου latte σε Starbucks του Λονδίνου».

Όσον αφορά τις αεροπορικές μεταφορές cargo, τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν στα 111 δισ. δολάρια το 2024, αρκετά χαμηλότερα από τα 210 δισ. δολάρια του 2021, αλλά και πάλι πάνω από τα έσοδα του 2019 που ήταν στα 101 δισ. δολάρια.

«Από το 2024 οι προοπτικές δείχνουν ότι μπορούμε να περιμένουμε πιο φυσιολογικά μοτίβα ανάπτυξης τόσο όσον αφορά τους επιβάτες όσο και για μεταφορές cargo», δήλωσε ο  γενικός διευθυντής της IATA, Γουίλ Γουόλς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό