22.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Αυτό που εκνευρίζει πιο πολύ τους Τούρκους – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Όσο πιο πολύ ομιλούν οι Αμερικανοί για τον ζωτικό, γεωπολιτικό ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όσο πιο πολύ επενδύουν σε αυτό το λιμάνι, όσα πιο πολλά αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία ξεφορτώνουν ελικόπτερα και άρματα μάχης και όσες πιο πολλές φορές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος το αποκαλεί «Σούδα του Βορρά», τόσο πιο πολύ εκνευρίζει τους Τούρκους και περισσότερο τον Ερντογάν. Μόλις χθες επισκέφθηκε το λιμάνι, ο Αμερικανός Πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης συνοδευόμενος από τον στρατηγό Φλώρο. Το επιθεώρησαν μαζί, προηγουμένως πήγαν και στον φράκτη (που οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα). Ο Α/ΓΕΕΘΑ εξήγησε στον Αμερικανό πρεσβευτής πώς έχουν τα σύνορα, πώς τα παραβιάζουν οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να προωθήσουν μετανάστες και πώς η ελληνική πλευρά εκτελεί ανθρωπιστικό έργο σώζοντας ζωές. Εν συνεχεία έφαγαν μαζί φρέσκα ψάρια και άλλα θαλασσινά, στην ταβέρνα «Αι Γιώργης» στη Μάκρη της Αλεξανδρούπολης και επιβιβάστηκαν σε ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης κ. Τσούνης υπογράμμισε το ζωτικό γεωπολιτικό και ενεργειακό ρόλο που διαδραματίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, βοηθώντας την Ελλάδα να ηγηθεί της ενεργειακής διαφοροποίησης της περιοχής και ως βασική πύλη προς τα δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα». Αυτά βλέπουν και ακούν οι Τούρκοι και εκνευρίζονται.

Το διάγγελμα του Πούτιν ***Μητσοτάκης: Εκλογές την άνοιξη ή τις αρχές καλοκαιριού

Για πρώτη ίσως φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε δύο περιόδους όπου θα γίνουν εκλογές, βάζοντας νέες φωτιές στα σενάρια για τις πιθανές ημερομηνίες. Μιλώντας στο Bloomberg είπε χαρακτηριστικά: «Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά. Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023. Η κυβέρνηση μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία. Νομίζω ότι έχετε δίκιο που επισημαίνετε, ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές, έχει ιδιαίτερη σημασία η πολιτική σταθερότητα».

Την Άνοιξη, λοιπόν ή στις αρχές καλοκαιριού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει την ευχέρεια να στήσει κάλπες πολύ νωρίτερα, κάνοντας έναν εκλογικό αιφνιδιασμό που πιστεύει ότι τον ευνοεί. Στις περιόδους αυτές θα πρέπει να υπολογιστούν, πρώτο οι πανελλαδικές εξετάσεις, δεύτερον η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου και τρίτον το Πάσχα (ημερομηνίες στις οποίες θα πρέπει να αποφευχθεί να διεξαχθεί ο πρώτος ή ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών)

***Οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού στον Ερντογάν

Σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έχει προγραμματισθεί η ομιλία Μητσοτάκη, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στον Ερντογάν δεν αποκλείεται να δοθούν και στοιχεία. Η Αθήνα δεν θα απορρίψει απλά τις δηλώσεις Ερντογάν ως fake news, αλλά σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο , θα επιχειρήσει να στοιχειοθετήσει τα λεγόμενα της με αριθμούς. Με συγκεκριμένους αριθμούς που θα μπορούσαν να αναφέρονται στις διασώσεις που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές στη θάλασσα, σε συλλήψεις που δεν έχουν γίνει από την απέναντι πλευρά, αλλά και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού από την Άγκυρα. Δεν αποκλείεται ακόμα να πει ότι η Τουρκία είναι η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο χώρα μέλους του ΝΑΤΟ, και κατέχει παράνομα εδάφη ξένων χωρών όπως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα δώσει και μια οφειλόμενη απάντηση στο Ερντογάν για την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία με τις μαζικές διώξεις Ελλήνων το 1955, το 1963 και το 1967.

***Η Ελλάδα στηρίζει τον αγώνα των γυναικών του Ιράν

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον αγώνα των γενναίων γυναικών του Ιράν που δίνουν την δική τους μάχη για τα δικαιώματα, την ελευθερία, τη σωματική αυτονομία αλλά και στους άνδρες που συντάσσονται μαζί τους στον αγώνα αυτό. Δήλωση για τις γυναίκες του Ιράν (που ο αγώνας τους συγκινεί όλο τον πλανήτη), εξέφρασε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική, την οικογένεια και την ισότητα των φύλων Μαρία Συρεγγέλα: «Τα δικαιώματα των γυναικών είναι και ανθρώπινα δικαιώματα. Και στον δρόμο για την ισότητα των φύλων πρέπει όλες και όλοι να είμαστε αρωγοί. Η φωνή των γυναικών πρέπει να ακουστεί» είπε.

Στο Ιράν, συνεχίζεται η αιματηρή εξέγερση. Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί.

***Ποιος ακύρωσε τη συνάντηση Αναστασιάδη- Λαβρόφ;

Είχε προγραμματισθεί η συνάντηση Αναστασιάδη- Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη, είχε μάλιστα δημοσιοποιηθεί σε πολλά ΜΜΕ, αλλά την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε. Οχι από πλευράς Λαβρόφ, αλλά από πλευράς Κυπρίου Προέδρου. Τι είχε συμβεί; Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, η συνάντηση ακυρώθηκε στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία και (κυρίως) μετά το διάγγελμα του Β. Πούτιν για επιστράτευση και υπόνοιες για χρήση πυρηνικών. Υπάρχει όμως και μια οδηγία από τις Βρυξέλλες, μια «κατευθυντήρια γραμμή», όπως κομψά ειπώθηκε «για αποφυγή διμερών επαφών με την Ρωσία», που ήταν καθοριστική για να ακυρωθεί η συνάντηση. Μπορούσε άραγε να αγνοηθεί τέτοια… «κατευθυντήρια γραμμή»; Και μάλιστα προερχόμενη από Βρυξέλλες; Όχι βεβαίως και έτσι η συνάντηση ακυρώθηκε.

***Επίτιμος δημότης Σύρου η Πρόεδρος

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Σύρο, ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης του νησιού. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιάννης Κεράνης, ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανακήρυξη της ως επίτιμη δημότη, ο κ. Λειβαδάρας απέδωσε τις τιμές προς την κ. Σακελλαροπούλου. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος, η οποία μίλησε για την πλούσια ιστορία της Σύρου και εξέφρασε τη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή της που πλέον είναι επίτιμη δημότης Σύρου.

***Με ένα κλικ η έναρξη ατομικής επιχείρησης

Με ένα κλικ και με μερικά απλά βήματα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν σύντομα να κάνουν έναρξη ατομικής επιχείρησης από την οθόνη του υπολογιστή τους. Η Γενική Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου δημιουργούν μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα υπάρχουν ή θα μπορούν να αντλούνται εύκολα, όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη σύσταση μια ατομικής επιχείρησης. Δηλαδή, οι επαγγελματίες θα γλυτώσουν από την ταλαιπωρία και τη συλλογή της «χαρτούρας» … τρέχοντας από την μια υπηρεσία στην άλλη! Με τη νέα διαδικασία θα μειωθούν τα δικαιολογητικά που πρέπει κάθε φορά να υποβάλλονται, πολλαπλώς, σε διαφορετικούς φορείς (φωτοτυπία ταυτότητας, μισθωτήριο συμβόλαιο, υπεύθυνες δηλώσεις, πολλαπλά έγγραφα ασφαλιστικής ενημερότητας κ.λπ.), ενώ θα καταργηθούν και επιμέρους διαδικασίες που συνεπάγονται περιττά διοικητικά βάρη.

***Και ατομικός κουμπαράς με ένα κλικ

Είναι όμως και ο myTEKA: Δηλαδή ο ατομικός μου κουμπαράς με ένα κλικ. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, 102.000 νέοι εργαζόμενοι βρήκαν δουλειά τους τελευταίους 8 μήνες: «Αυτή είναι απόδειξη του θετικού προσήμου στην απασχόληση», τόνισε ο υπουργός κατά την παρουσίαση της εφαρμογής myTEKA που αφορά την επικουρική ασφάλισή χιλιάδων ασφαλισμένων από τα Υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σημείωσε μάλιστα ότι με τη μεταρρύθμιση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους νέους να έχουν τον έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους . Με την εφαρμογή ο ασφαλισμένος μπορεί να ενημερωθεί για την πορεία του ατομικού τους κουμπαρά , δηλαδή των συσσωρευμένων εισφορών , των αποδόσεων, των αποταμιεύσεων και του κόστους διαχείρισης.

***Ο Τσίπρας, ο Ξυλούρης, ο Ξαρχάκος και το Ηρώδειο

Στο Ηρώδειο βρέθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Περιστέρα Μπαζιάνα για να παρακολουθήσουν τη συναυλία που ήταν αφιερωμένη στον «Αρχάγγελο της Κρήτης» Νίκο Ξυλούρη, σε επιμέλεια Σταύρου Ξαρχάκου. Ο κ. Ξαρχάκος υποδέχθηκε σε αυτό το αντάμωμα την οικογένεια Ξυλούρη, και συγκεκριμένα τους Ψαραντώνη, Γιάννη Ξυλούρη, Γιώργη Ξυλούρη, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπη Ξυλούρη και Ελευθερία Ξυλούρη. Με το χαρακτηριστικό τους ηχόχρωμα και ιδίωμα απέδωσαν τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη, και με τις λύρες και τα λαούτα τους έδωσαν ένα ρεσιτάλ κρητικής μουσικής: «Η αρχέγονη φωνή του Ξυλούρη είναι κομμάτι από τον καθένα μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα βρέθηκαν στα παρασκήνια για να μιλήσουν με τους τραγουδιστές που ερμήνευσαν τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη και φυσικά με τον μεγάλο Σταύρο Ξαρχάρκο, ο οποίος αγκάλιασε θερμά την κυρία Μπαζιάνα.

***Το «Λέσβιον» ενώνει τις τάσεις στη ΝΔ

Το πρώτο δείπνο βουλευτών της ΝΔ με τον υφυπουργώ παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο έγινε στο Καφέ Ουζερί «Λέσβιον» στο Γαλάτσι. Με σεμνά πιάτα, όπως σαρδέλες ψητές , καλαμαράκια, χταπόδι, πατάτες τηγανητές, γαρίδες σαγανάκι, φάβα και χωριάτικη σαλάτα, πίνοντας χύμα κρασί, τσίπουρο, και μπίρες, οι βουλευτές της ΝΔ (με μόνον μία γυναίκα ανάμεσά τους την Ασημίνα Σκορδά) σχολίασαν τα πάντα. Εάν εξαιρέσεις δύο- τρεις που είναι υφυπουργοί, οι περισσότεροι που πήγαν στο δείπνο Μπρατάκου ήταν αυτοί που έμειναν έξω από τους ανασχηματισμούς ή από τις διορθωτικές κινήσεις, και πώς να το κάνουμε, υπήρξε κάποια γκρίνια για αυτό. Άλλωστε ορισμένοι τράβηξαν το κάρο εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών και της τηλεοπτικής στήριξης του κυβερνητικού έργου, διαπιστώνοντας όμως ότι έμειναν και εξακολουθούν να μένουν μόνον βουλευτές. Την ώρα μάλιστα που οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί αυξάνονται (όπως συνέβη προσφάτως με την τοποθέτηση του Γιάννη Μπρατάκου). Αλλά ας είναι, όπως έλεγαν, η φθινοπωρινή νύχτα προσφερόταν για πολιτική συζήτηση, όταν μάλιστα έβλεπαν από την τηλεόραση την τελευταία δημοσκόπηση, που έδειχνε τη ΝΔ να ανακάμπτει.

***Ο κομματικός «τρεχαλαντζής»

Αυτό που έκανε ο κ. Μπρατάκος, να προσεγγίσει δια δείπνου σε ένα απλό ουζερί τους βουλευτές της ΝΔ, εκτιμήθηκε από τους γαλάζιους βουλευτές δεόντως. Έτσι παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι υπήρχαν βουλευτές από όλες τις τάσεις, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα της ΝΔ, εκφράστηκε ευαρέσκεια στον Γραμματέα του κόμματος τον Παύλο Μαρινάκη (τον οποίο του έδωσαν το παρατσούκλι «τρεχαλαντζή»), αλλά και στον Γιάννη Μπρατάκο που ένωσε όλες τις τάσεις. Βεβαίως και έγινε κουβέντα για τις υποκλοπές και αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι «πάμε στην επόμενη ημέρα», με την έννοια ότι η υπόθεση τελείωσε χωρίς φθορές για τη ΝΔ. Είχαν προσκληθεί αρκετοί βουλευτές ανάμεσά τους οι Γιάννης Μελάς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μακάριος Λαζαρίδης, Γιώργος Κότσιρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Χάρης Θεοχάρης, Βασίλης Οικονόμου, Ιάσωνας Φωτήλας και άλλοι. Ακολουθεί νέο δείπνα Μπρατάκου, με βουλευτές, στις 27 Σεπτεμβρίου, στα «Μεζεκλίκια» της Λαχαναγοράς.

***Η όγδοη αγωγή της Νίκης Κεραμέως

Δεν ξέρω εάν υπήρξε στο παρελθόν υπουργός που τόσο πολύ επικρίθηκε για την πολιτική του. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε χθες αγωγή (είναι η όγδοη αγωγή που καταθέτει) ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία που κήρυξαν οι συνδικαλιστές. Πρόκειται για την απεργία ενάντια στους μέντορες εκπαιδευτικούς που έχουν θεσπισθεί για τους νέους εκπαιδευτικούς. Όπως λέει η υπουργός «ούτε βήμα πίσω και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια εκπαιδευτική πολιτική που δίνει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στους καλύτερους εκπαιδευτικούς μας». Να σημειώσω ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είχαν κηρύξει στο πρόσφατο παρελθόν απεργία ενάντια στην βελτιωτική αξιολόγηση, δηλαδή στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος PISA. Έως τώρα όλες απεργίες είχαν κηρυχθεί παράνομες, αλλά οι συνδικαλιστές επιμένουν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό