20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αυτό θα είναι το πρώτο πολυνομοσχέδιο σε διακυβέρνηση ΝΔ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρόγραμμα των 30 πρώτων ημερών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, σκιαγράφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με έμφαση σε ζητήματα που ενδιαφέρουν του πολίτες και την καθημερινότητα τους. Όπως αποκάλυψε, έως τον Αύγουστο σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάθεση πολυνομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, εισφορών αλλά και αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με ορίζοντα τετραετίας.

«Μπορώ να σας πω ότι ενδεχομένως και πριν τις διακοπές τού Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί ένα μεγάλο οικονομικό νομοσχέδιο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και θα νομοθετηθούν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας. Για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτά τα οποία λέμε θα τα κάνουμε και να έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη τον οποίον όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες, όπως περιγράφονται στις προγραμματικές εξαγγελίες της ΝΔ, αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται :

·        Συνταξιούχοι. Από 1/1/2024 οι συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου κατά 3,4% χωρίς να αποκλείεται να είναι και υψηλότερη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχει μηχανισμός βάσει του οποίου το ποσοστό αύξησης καθορίζεται με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης. Επιπλέον, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, στο τέλος του έτους οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ειδικά εκείνοι που έχουν πέσει θύματα της προσωπικής διαφοράς, να λάβουν μία έκτακτη οικονομική στήριξη, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν αποκλείεται να δούμε να μειώνεται περαιτέρω, κάτω από το 30%  το ποσοστό της παρακράτησης για τους συνταξιούχους που εργάζονται με στόχο να υπάρχει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τον συνταξιούχο να δουλεύει μόνιμα. «Βασική μας μέριμνα, είναι να μπαίνουν νέα παιδιά στην αγορά εργασίας. Όμως, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλές ειδικότητες όπου ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα στελέχωσης. Επίσης, είναι ειδικότητες όπου ενδεχομένως ένας συνταξιούχος να μην ανταγωνίζεται κατ’ ανάγκη έναν νέο άνθρωπο. Έχουν τελείως διαφορετικές δεξιότητες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον σχεδιάζεται η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

·        Δημόσιοι υπάλληλοι :  Το 2024 σχεδιάζεται αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου. Θα περιλαμβάνει την  αύξηση των επιδομάτων θέσης, ώστε να αμείβονται καλύτερα οι τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές αλλά και την οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα. «Ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αύξηση 50 ευρώ αυτόματα, μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στον μισθό του» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

·        Μισθωτοί. Στους σχεδιασμούς της ΝΔ είναι να υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024 με στόχο να φτάσει στα 950 ευρώ έως το 2027. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα επισημαίνεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ.  Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «κάποια στιγμή θα ήταν ευκταίο να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν είμαστε εκεί ακόμα». Επίσης, στόχος παραμένει η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ). Επιπλέον θα υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας εμμέσως τον μισθό των εργαζομένων.

·        Τέλος επιτηδεύματος. Υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση, σχεδιάζεται η σταδιακή κατάργηση του τέλους. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το κόμμα της Ν.Δ. η μείωση θα ξεκινήσει το 2025 κατά 20%, ακόμα 30% το 2026 και πλήρης κατάργηση το 2027.

Από το νέο έτος σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Παράλληλα σχεδιάζεται η αναπροσαρμογή και ο εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 1/1/2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ένα μέτρο ιδιαίτερα σημαντικό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στο μέτωπο αυτό προγραμματίζεται παράλληλα, η διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών. Παράλληλα, θα υπάρξει νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Αν και ο πληθωρισμός ακολουθεί πτωτική πορεία, η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει περιορίζοντας όλο και περισσότερο το εισόδημα των πολιτών. Γι αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν οι πολιτικές τύπου Market Pass. «Δεν θέλουμε ο κόσμος να είναι εξαρτημένος από επιδόματα, είναι όμως μία ανακούφιση -μικρή, αλλά είναι μία ανακούφιση- και είναι καλύτερο να υπάρχει από το να μην υπάρχει» δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνέχισης των μέτρων στήριξης για την ενέργεια, μετά και την εισήγηση της Κομισιόν να μπουν τίτλοι τέλους στις παρεμβάσεις αυτές,  ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζονται πλέον καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει κάτι στα προσωρινά μέτρα που εφαρμόζονται ήδη μετά και την παράταση που έχει λάβει η Ελλάδα έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό