17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το φυτό που μπορεί να επιβιώσει στο διάστημα

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπάρχει ένα φυτό που θα μπορούσε να επιβιώσει στο διάστημα, εκεί που δεν υπάρχει ατμόσφαιρα. Ναι, απαντούν οι επιστήμονες!

Ο λόγος για τις λειχήνες που βλέπουμε να «αγκαλιάζουν» δέντρα ή παλιά κτίσματα.

Οι λειχήνες είναι παράξενοι συμβιωτικοί οργανισμοί, μια συνεργασία μεταξύ ενός μύκητα που προσφέρει καταφύγιο, νερό και μέταλλα και ενός φυκιού ή κυανοβακτηρίου που παρέχει τροφή από τη φωτοσύνθεσή τους. Και παρ’ όλο που δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές στην όψη, οι λειχήνες είναι τόσο σκληρές και ανθεκτικές που ορισμένες μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και στις αντίξοες συνθήκες του διαστήματος.

Όταν οι λειχήνες προσκολλήθηκαν στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για 18 μήνες, επιβίωσαν στο κενό του διαστήματος, χωρίς νερό, με ακραίες θερμοκρασίες και υπό την πλήρη «επίθεση» της ακτινοβολίας και των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου, ενώ συνέχισαν τη φωτοσύνθεση.

Φωτό: Unsplash

Ακόμα, οι λειχήνες που διατηρήθηκαν σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον του πλανήτη Άρη στη Γη επιβίωσαν και ήταν ενεργές, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι θα μπορούσε να υπάρξει ζωή στον Άρη, εκεί όπου το περιβάλλον είναι έντονα ξηρό και κρύο, με χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και βομβαρδισμό από ακτινοβολία.

Στην πραγματικότητα, οι λειχήνες μπορούν να αντέξουν ακτινοβολία 12.000 φορές μεγαλύτερη από τη θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο και να συνεχίσουν τη φωτοσύνθεση, αν και η αναπαραγωγή τους μπορεί να υποστεί βλάβη. Ωστόσο, τα βακτήρια που είχαν την ίδια μεταχείριση σε πειράματα, πέθαναν.

Υπάρχει ακόμη και η σκέψη ότι η ζωή στη Γη ή σε οποιονδήποτε άλλο πλανήτη, θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί στο διάστημα μέσα από λειχήνες που μεταφέρθηκαν με μετεωρίτες, κομήτες ή αστεροειδείς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό