19 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Αυτός ήταν ο διάδοχος του Fiat Grande Punto που δεν έμελλε να είναι

Ειδήσεις Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του νέου 600e η Fiat έκανε κάτι που δεν συνηθίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Πρωταγωνιστής στην παρουσίαση ήταν φυσικά το ολοκαίνουριο, αμιγώς ηλεκτρικό crossover της ιταλικής μάρκας αλλά η Fiat αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα και ένα σκίτσο του μοντέλου που προετοιμαζόταν να αντικαταστήσει το γερασμένο Grande Punto. Μιλάμε για 10 χρόνια πριν και όπως όλοι θυμόμαστε το συγκεκριμένο project δεν προχώρησε ιδιαίτερα πέρα από την φάση των σκίτσων αλλά η εικόνα που βλέπεις παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς δείχνει την νοοτροπία και την συλλογιστική της εταιρίας σε εκείνη την φάση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής νέων προϊόντων της Fiat, Antonio Massacesi, ο τότε επικεφαλής της Fiat Chrysler Automobiles, Sergio Marchionne, δεν ήταν ιδιαίτερα… ζεστός για το συγκεκριμένο μοντέλο. Δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστός για το B-segment γενικότερα καθώς θεωρούσε ότι είναι υπερβολικά ανταγωνιστικό και όχι αρκετά προσοδοφόρο. Με λίγα λόγια, πολύ κακό για το τίποτα, οπότε η ομάδα αποδέχθηκε την ήττα της στον συγκεκριμένο στίβο μάχης και αναθεώρησε τα πλάνα της παρουσιάζοντας στον Marchionne ένα μεγαλύτερο 500. Ένα μοντέλο που ήταν περισσότερο “φιλόδοξο” από το Punto ή από ένα Ford Fiesta ή Renault Clio και κατά συνέπεια θα συνοδευόταν από υψηλότερη τιμή. Αυτό άρεσε στους ιθύνοντες της FCA αλλά μερικούς μήνες αργότερα το project σταμάτησε και πάλι. Μετά άρχισε ξανά για να σταματήσει ξανά! Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την crossover εκδοχή του Punto ήταν όταν για να γίνει σωστά θα χρειαζόταν την δική του αρχιτεκτονική καθώς αυτή του Grande Punto ήταν παρωχημένη τόσο όσον αφορά στην ασφάλεια, όσο και στις εκπομπές ρύπων. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι καμία άλλη μάρκα της Fiat Chrysler Automobiles δεν ήταν διατεθειμένη να μοιραστεί το κόστος εξέλιξης της νέας πλατφόρμας, οδήγησε στον οριστικό θάνατο του project.

Εν τέλει, παρότι ο διάδοχος του Grande Punto δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά, η ιδέα μετουσιώθηκε στο μοντέλο που είδαμε προ λίγων ημερών στις οθόνες. Υπό μία έννοια, το Fiat 600 (αμιγώς ηλεκτρικό αρχικά, με την προοπτική να λανσαριστεί και ως υβριδικό στο μέλλον) είναι η μεταμόρφωση του Punto crossover. Η Fiat όμως δεν ξεχνά το εμβληματικό Punto, αφού όπως η ίδια ανακοίνωσε πριν από μήνες το μοντέλο θα επιστρέψει ως ένα αμιγώς ηλεκτρικό supermini το οποίο θα μοιράζεται πολλά κοινά με τα Peugeot e-208 και Opel Corsa Electric. Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό