18.8 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Το crash test των περιφερειακών, ο δύσκολος χειμώνας και το στοίχημα του Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Με εντατικούς ρυθμούς το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνουν το βάρος του σχεδιασμού και της δραστηριότητας τους στην στήριξη των υποψηφίων της ΝΔ στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και ειδικότερα σε περιοχές που θεωρούνται «παιζόμενες».

Πέραν της μίνι περιοδείας του Πρωθυπουργού με τον Νίκο Χαρδαλιά τη Δευτέρα, με προφανή στόχευση, αφού ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής είναι μία από τις βαριές πολιτικές επιλογές, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να προσφέρει την προσωπική του στήριξη και στον Δημήτρη Πτωχό, υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, όπου ο Πέτρος Τατούλης εμφανίζει μία δυναμική. Την Τετάρτη θα βρεθεί στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο «αντάρτης» Γιώργος Αμανατίδης φαίνεται πως απειλεί σοβαρά τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, Γιώργο Κασαπίδη. Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί και στη Θεσσαλονίκη, όπου η ενεργοποίηση του τοπικού κομματικού μηχανισμού στο πλευρό του Κωνσταντίνου Ζερβά είναι μάλλον αναιμική.

Πρώτο πεδίο σύγκρουσης και σύγκρισης με Κασσελάκη

Εν όψει αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μέσω της συνέντευξης του στον Alpha το βράδυ της Δευτέρας ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι ένα πρώτο πεδίο σύγκρουσης και σύγκρισης με τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόκληση είναι μάλλον ασφαλής για τον Πρωθυπουργό, καθώς γνωρίζει ότι ακόμη και αν οι υποψήφιοι της ΝΔ δεν κερδίσουν σε κάποιες περιφέρειες ή δήμους, οι νικητές κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δεύτερο χρόνο δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε ότι προετοιμάζει το έδαφος για την αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε καταρχάς [εκλογές] σε μια εβδομάδα, άρα θα είναι ένα πρώτο crash test. Θα έχουμε ευρωεκλογές τον Μάιο».

Με αυτά τα χρονοδιαγράμματα, στην κυβέρνηση και στο στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού παρακολουθούν και αξιολογούν τις μετρήσεις, στις οποίες εμφανίζεται μία νέα τάση, που δικαιολογεί την εγρήγορση και την κινητοποίηση.

Είναι ο συνδυασμός δύο στοιχείων: Αφενός, της διατήρησης ενός σχεδόν χαοτικού προβαδίσματος από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ στην πρόθεση ψήφου, σε συνδυασμό, αφετέρου, με ένα γενικευμένο αίσθημα ανησυχίας και απογοήτευσης των πολιτών, εν όψει ενός χειμώνα που προμηνύεται δύσκολος για την καθημερινότητα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό