18.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Έντονες οι διεργασίες στα κόμματα για τα σχήματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι «γραμμές» που θα ακολουθήσουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας με τα κόμματα να βρίσκονται σε πυρετό διεργασιών. Ανάπαυλα μετά τις δυο απανωτές εθνικές εκλογές δεν υπήρξε, καθώς το στοίχημα είναι μεγάλο τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί – με βάση το ποσοστό της 25ης Ιουνίου – να βάψει όλη την Ελλάδα «μπλε» και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην χρεωθεί ο νέος αρχηγός μια νέα επώδυνη ήττα. Να αποδείξει πως η αύξηση των ποσοστών του δεν είναι τυχαία θέλει το ΠΑΣΟΚ. Πρωταρχικός στόχος η ενίσχυση στα μεγάλα αστικά κέντρα που εμφανίστηκε αδύναμα στις βουλευτικές κάλπες. Η «γαλάζια παράταξη» είναι σαφώς πιο προετοιμασμένη, καθώς έχει ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητες στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Στην Αθήνα είναι δεδομένη η στήριξη στον Κώστα Μπακογιάννη και στη Θεσσαλονίκη στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, που είχε κατέβει ανεξάρτητος το 2019. Στον Πειραιά θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Μώραλης, έστω και αν δεν προέρχεται από τη ΝΔ. Στο Ηράκλειο της Κρήτης θα στηριχθεί ο Μιχάλης Καραμαλάκης, πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και στη Λάρισα ο Θανάσης Μαμάκος.

Η κεντρική γραμμή της ΝΔ είναι να στηριχτούν εν ενεργεία δήμαρχοι που είχαν τη στήριξη του κόμματος πριν από τέσσερα χρόνια. Στις περιοχές που υπάρχουν  περισσότεροι υποψήφιοι, προερχόμενοι από την παράταξη, η στήριξη θα είναι πιο ήπια, αλλά στον δεύτερο γύρο θα υπάρξει ταύτιση.

Στην Κουμουνδούρου είναι ακόμα ανέτοιμοι. Ο αρχικός προγραμματισμός περιελάμβανε να συνεδριάσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία. Στην επιτροπή για τα αυτοδιοικητικά συμμετείχε ο Χρήστος Σπίρτζης, που όμως παραιτήθηκε από το όργανο και τη θέση του πήρε ο Στέφανος Τζουμάκας, υποψήφιος για την προεδρία. Ο Γιώργος Ιωακειμίδης φέρεται να «κλειδώνει» ως ο ανεξάρτητος υποψήφιος τον οποίο θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής. «Γρίφος» είναι ο δήμος της Αθήνας, με το όνομα του μπασκτεμπολίστα Νίκου Παππά να παραμένει στο τραπέζι. Αν το ΠΑΣΟΚ συναινούσε στον Δημήτρη Βερβεσό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απέκλειε την υποστήριξή του. Όλα δείχνουν, πάντως πως ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδιάζει κάτι διαφορετικό για τον πρώτο δήμο της χώρας.

Για τη Θεσσαλονίκη έχει ακουστεί πολύ έντονα σε συνεδριάσεις της Π.Γ., το όνομα Σπύρου Πέγκα που έχει θητεύσει αντιδήμαρχος στον συνδυασμό του Γιάννη Μπουτάρη. Υπενθυμίζεται πως για τον Πειραιά έχει «κλειδώσει» ο Γιώργος Γαβρίλης. Στην περιφέρεια Ηπείρου δυνατά παίζει το όνομα του Γιάννη Στέφου που ήρθε δεύτερος σε ψήφους στα Ιωάννινα στις τελευταίες εκλογές. Ο Απόστολος Γκλέτσος θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος στη Στερεά Ελλάδα. Στα Ιόνια νησιά πιο κοντά φαίνεται στο να κλειδώνει ο Θοδωρής Γαλιατσάτος. Για τη Δυτική Ελλάδα έχει ακουστεί πολύ έντονα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας.

Αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν υποστηρίξει πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να βγουν μπροστά στελέχη πρώτης γραμμής. Από τη Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο. Για την περιφέρεια Αττικής δεν αποκλείεται να υποστηριχθεί ο έμπειρος Γιάννης Σγουρός. Στην Κεντρική Μακεδονία έχει κλειδώσει ο Χρήστος Παπαστεργίου. Στη Δυτική Μακεδονία υποψήφια θα είναι η Γεωργία Ζεμπελιάδου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό