16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Αυτοί είναι οι φιναλίστ για το ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Πενήντα εννιά κριτές που εκπροσωπούν 22 διαφορετικές χώρες, ανάμεσα τους και η “δική μας” Ελένη Ξενάκη, ψήφισαν ανάμεσα σε 28 μοντέλα τα 7 που περνούν στην επόμενη και τελική φάση για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024. Τα επτά μοντέλα που θα συγκριθούν ώστε στις 26 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου στη Γενεύη να μάθουμε ποιο θα έχει επιλεχθεί και ανακηρυχτεί ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς. Με αλφαβητική σειρά λοιπόν, οι φιναλίστ είναι:

BMW 5 Series
BYD Seal
Kia EV9
Peugeot 3008/E-3008
Renault Scenic
Toyota C-HR
Volvo EX30

Τι μπορούμε να αντλήσουμε από αυτή την λίστα με 7, ούτως ή άλλως εξαιρετικά αυτοκίνητα; Καταρχάς, την προσπάθεια της BMW να κερδίσει τον πρώτο… τίτλο της καθώς κανένα μοντέλο της δεν έχει κερδίσει την ψήφο των κριτών στον συγκεκριμένο θεσμό. Έχει βρεθεί 6 φορές στην δεύτερη θέση και έχει χάσει από κάθε πιθανό και απίθανο αντίπαλο (μεταξύ των οποίων το Simca 1307/1308 το 1976, το Opel Omega το 1987 και πιο πρόσφατα, το Volvo XC40 το 2018). Φέτος, η γερμανική μάρκα ελπίζει πως θα σπάσει το δυσάρεστο σερί με την ολοκαίνουρια 5 Series και την αμιγώς ηλεκτρική i5 φυσικά. Το Seal είναι το πρώτο μοντέλο της BYD που φτάνει σε αυτή την φάση στον θεσμό του ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της χρονιάς και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα σταθεί απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό. Το EV9 είναι το νέο, 7-θέσιο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV από την Κορέα με το οποίο η Kia θέλει να ανακτήσει τον τίτλο που κατείχε το 2022 με το EV6 ενώ το Peugeot 3008/E-3008 θέλει να κάνει το ίδιο για την… ιστορία του καθώς η δεύτερη γενιά του 3008 είχε κατακτήσει τον τίτλο το 2017.

Ανάλογες είναι οι βλέψεις και του Renault Scenic, του πρώτου μοντέλου της γαλλικής μάρκας που εξελίχθηκε υπό την επίβλεψη του Luca de Meo ως CEO και του μοντέλου που είχε αναδειχθεί Αυτοκίνητο της Χρονιάς το μακρινό 1997 – με πολύ διαφορετική μορφή και τεχνολογία ο… παππούς βεβαίως. Το Toyota C-HR είναι το μοναδικό υβριδικό στη λίστα με τους φιναλίστ και αυτό λέει πολλά σε πολλαπλά επίπεδα ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η τελευταία φορά που ο τίτλος του Αυτοκινήτου της Χρονιάς κατέληξε στην Toyota ήταν το πρόσφατο 2021 με την τελευταία γενιά του Yaris και τέλος, το Volvo EX30 είναι ένα μικρό, ηλεκτρικό και προσιτό για τα δεδομένα της Volvo και της αγοράς, crossover που υψώνει ανάστημα σε μία πολύ δύσκολη κατηγορία και σε μία εξάδα αντιπάλων θέλοντας να κάνει ότι το XC40 το 2018. Να θυμίσουμε πριν κλείσουμε ότι τις περισσότερες ψήφους πέρυσι συγκέντρωσε το Jeep Avenger οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα είναι ο νικητής φέτος…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό