24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυτή είναι η ολοκαίνουρια AC Cobra!

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μία εποχή που όλοι και όλα περιστρέφονται γύρω από την ηλεκτροκίνηση, ένα καθαρόαιμο, σχεδόν… επικίνδυνο διθέσιο roadster που κινείται χάρη σε έναν V8 βενζινοκινητήρα είναι σχεδόν μία όαση διαφορετικότητας. Όταν ακόμα και τα λεγόμενα restomods αρχίζουν να στρέφονται σε αμιγώς ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα, αυτοκίνητα όπως η AC Cobra μας γυρνούν αρκετές δεκαετίες πίσω, όταν η οδήγηση δεν ήταν υπόθεση ηλεκτρονικών και το παραμικρό λάθος κόστιζε. Η AC Cobra λοιπόν, ή όπως είναι ολόκληρο το όνομα της Cobra GT Roadster επιστρέφει το 2023 έπειτα από ένα τριετές πρόγραμμα εξέλιξης πολλών εκατομμυρίων, για να τιμήσει το αυθεντικό μοντέλο του 1962 και να μας θυμίσει τι εστί “καθαρόαιμο” με την ωμή εμπειρία οδήγησης που θα προσφέρει.

Η νέα AC Cobra θα βασίζεται σε ένα σωληνωτό, αλουμινένιο πλαίσιο που σχεδιάστηκε στην Ιταλία και υπόσχεται “εξαιρετική στρεπτική ακαμψία” ενώ το αμάξωμα θα κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα ώστε το βάρος να διατηρηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Απ’ ότι μαθαίνουμε, στόχος είναι τα 1.500 κιλά που ναι μεν ακούγονται πολλά για ένα αυτοκίνητο σαν την Cobra αλλά θα πρέπει να αναλογιστείς ότι η Cobra του 2023 είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αυθεντική. Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφέρουμε πως ενώ το μεταξόνιο της AC Cobra της δεκαετίας του ’60 άγγιζε τα 2.28 μέτρα, το μεταξόνιο της σύγχρονης εκδοχής θα φτάνει τα 2.57 με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπόλοιπες διαστάσεις. Ευτυχώς, το design της νέας Cobra δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, όχι ότι θα μπορούσε να απομακρυνθεί πολύ από το αυθεντικό άλλωστε. Υπάρχουν κάποιες μοντέρνες πινελιές εδώ κι εκεί ενώ και η ποιότητα κατασκευής έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, αλλά παραμένει πιστή στο original παράδειγμα που έχει λατρευτεί από γενιές φανατικών petrolheads.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτω από το μακρύ καπό του κλασικού roadster θα βρίσκεται ένας V8 βενζινοκινητήρας. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά σχετικά, αλλά οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν ατμοσφαιρικό και έναν supercharged V8, με τον δεύτερο να προσφέρει σαφώς πάνω από 650 άλογα και σχεδόν 800 Nm ροπής.  Ο όποιος κινητήρας, θα συνδυάζεται δε είτε με ένα 6-τάχυτο, μηχανικό κιβώτιο, είτε με ένα 10-τάχυτο αυτόματο με την AC Cars να αναφέρει πως στην κορυφαία της εκδοχή, η Cobra GT Roadster θα είναι σε θέση να επιταχύνει στα 100 km/h σε περίπου 3.5 δευτερόλεπτα. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά έχουν ένα τίμημα και στην περίπτωση της νέας AC Cobra αυτό θα είναι ιδιαιτέρως υψηλό καθώς οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η τιμή της θα ξεκινά λίγο ή πολύ πάνω από τα €300.000. Από την άλλη, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό