24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυτές είναι οι ετήσιες απολαβές της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι αξιωματούχοι στη Δανία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιος θα είναι ο μισθός του νέου μονάρχη, αλλά όποιο κι αν είναι το κόστος, για ορισμένους Δανούς η βασιλική οικογένεια προσφέρει μια αίσθηση παραμυθιού «και αξίζει κάθε δεκάρα», όπως λένε κάτοικοι της Κοπεγχάγης.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ αιφνιδίασε το έθνος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί και θα αφήσει τον θρόνο στον μεγαλύτερο γιο της, ο οποίος θα χρισθεί βασιλιάς Φρειδερίκος Ι’ την Κυριακή.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας ξοδεύουν περίπου οκτώ φορές λιγότερα από τη Βρετανική βασιλική οικογένεια, γεγονός που καθιστά τη μοναρχία της Δανίας μία από τις πιο δημοφιλείς στην Ευρώπη, με την υποστήριξη άνω του 70% του πληθυσμού της χώρας.

«Η βασιλική οικογένεια σηματοδοτεί ένα δανέζικο παραμύθι. Είναι μέρος της παράδοσής μας», είπε στο Reuters η Άννα Καρίνα Λόρσεν, καθώς στεκόταν μπροστά από το βασιλικό παλάτι στην Κοπεγχάγη.

«Μου αρέσει η ιστορία, μου αρέσουν τα παλάτια και είναι σημαντικό να τη διατηρήσουμε, και η βασιλική οικογένεια είναι μέρος αυτού».

Περίπου το 52% των Δανών πιστεύει ότι η βασίλισσα αμείβεται σωστά ή κακοπληρωμένη ενώ αντιθέτως μόλις το 30% πιστεύει ότι είναι υπερκοστολογημένη σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα Berlingske το 2023.

Ετήσιες βασιλικές απολαβές

Η βασιλική οικογένεια έλαβε συνολικά 88,9 εκατομμύρια κορώνες (13,04 εκατομμύρια δολάρια) από δημόσιους πόρους το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συγκριτικά, η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας έλαβε 86,3 εκατομμύρια λίρες (109 εκατομμύρια δολάρια) το ίδιο έτος.

«Δεν νομίζω ότι τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας μπορούν να κοστολογηθούν. Πιστεύω όμως ότι η βασιλική οικογένεια επιστρέφει πολλά στο κράτος», είπε η Ανεμέτε Νορντκιλντ καθώς περίμενε να δει τη βασίλισσα μπροστά από την κατοικία της στην Κοπεγχάγη. .

Στον αντίποδα, οι βασιλικές οικογένειες της Σουηδίας και της Νορβηγίας διατηρούν παρόμοιους βαθμούς δημοτικότητας με εκείνον της Δανίας, η προκλητική επίδειξη πλούτου της αγγλικής μοναρχίας έχει πυροδοτήσει διαμάχες και κάποια εχθρότητα.

Το κοινοβούλιο της Δανίας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσα χρήματα θα λάβουν ο νέος βασιλιάς και η βασίλισσα. Σε μια κίνηση να κρατήσει χαμηλά τις δαπάνες, η βασίλισσα Μαργαρίτα αποφάσισε να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα παιδιά του μικρότερου γιου της, του πρίγκιπα Ιωακείμ το 2022.

Ο διάδοχος του θρόνου Φρέντερικ και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μαίρη εθεάθησαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο με ποδήλατο, ένα δημοφιλές μέσο μεταφοράς στην πρωτεύουσα.

Βέβαια, οι Δανοί αρέσκονται και σε μεγαλοπρεπείς εμφανίσεις όπως εκείνη που έκανε η Μαργαρίτα για τον αποχαιρετισμό της την περασμένη Κυριακή. Η ίδια εμφανίστηκε μέσα σε μια χρυσοποίκιλτη άμαξα του 1840 και περιπλανήθηκε στους δρόμους της Κοπενγχάγης θέλοντας να αποχαιρετήσει τους κατοίκους της Δανίας. 

«Η χρυσή άμαξα, δεν είναι κάτι που χρησιμοποιεί πολύ συχνά, και αυτό είναι ωραίο», είπε η Λον Πέρσι-Σμιθ, καθηγήτρια, καθώς με τον σύζυγό της ήρθαν να δουν την απερχόμενη βασίλισσα να κάνει την τελευταία της βόλτα με την άμαξα ως μονάρχης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό