16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αυτά τα προβλήματα υγείας γίνονται χειρότερα με το κρύο

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν και τείνουμε να ταυτίζουμε τον κρύο καιρό με τη γρίπη και άλλες ιώσεις, οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκληθούν από τη χαμηλή θερμοκρασία το χειμώνα αλλά και προϋπάρχοντα προβλήματα που μπορεί να χειροτερέψουν.

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει, το σώμα μας τείνει να προσαρμόζεται για να προστατεύει τα ζωτικά του όργανα.

«Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία «πυρήνα». Όταν οι συνθήκες του περιβάλλοντος αλλάζουν, υπάρχουν μηχανισμοί που μας βοηθούν να ρυθμίζουμε τις εσωτερικές μας θερμοκρασίες», εξηγεί η Κάθριν Τσενγκ, γιατρός-παθολόγος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης Northwestern στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα προσαρμόζεται στο κρύο είναι με το να μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα μας. Αυτό διατηρεί ζεστό το εσωτερικό του σώματός μας. Οι μύες μας μπορούν επίσης να παράγουν θερμότητα με το ρίγος και ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνει ορμόνες για να αυξήσει το μεταβολισμό μας.

Φωτό: Unsplash

Ο κρύος καιρός μπορεί επίσης να δημιουργήσει συνθήκες που μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. «Το να είσαι έξω είναι ένας σωματικός στρεσογόνος παράγοντας», σημειώνει η Δρ. Τσενγκ. Λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις φορώντας κατάλληλα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Επιπλέον, εάν πρόκειται να περπατήσετε ή να εργαστείτε έξω, φορέστε παπούτσια με γερό κράτημα.

Όσον αφορά διάφορα προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται με τον κρύο καιρό, η Τσενγκ μια σειρά από παραδείγματα.

Διαταραχές στην ψυχική υγεία

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που μπορεί να εμφανιστεί κατά την αλλαγή των εποχών. Συνήθως αποδίδεται στην έλλειψη φωτός της ημέρας. Ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, μπορεί να έχουν άγχος μήπως εγκαταλείψουν το σπίτι τους σε κακές καιρικές συνθήκες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα της απομόνωσης.

Απέναντι σε τέτοια συναισθήματα, η Δρ. Τσενγκ προτείνει να ακολουθεί κανείς μια ρουτίνα που περιλαμβάνει να βγαίνει έξω συχνά ή να κάθετε κοντά σε ένα παράθυρο κάθε μέρα για να έχει φυσικό φως. Η θεραπεία μέσα από το να κοιτάς επίμονα το φως είναι και αυτή μια επιλογή. Και σίγουρα, φροντίστε να διατηρείτε συνδέσεις με τον κοινωνικό σας περίγυρο.

Δερματικά προβλήματα

Η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας, αλλά ακόμα και όταν αναζητάμε καταφύγιο σε εσωτερικούς χώρους, η επαφή με τη ζέστη και η πτώση της υγρασίας παίζουν επίσης ρόλο.

Η προσοχή στα δερματικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κίνδυνο, λέει η Τσενγκ. Για παράδειγμα, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει διαβητική νευροπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα. Επομένως, εάν προκύψει ένα μικρό κόψιμο λόγω ξηρού δέρματος, το άτομο μπορεί να μην το παρατηρήσει, αυξάνοντας την πιθανότητα λοίμωξης.

Η αλλαγή τόσο της θερμοκρασίας όσο και της υγρασίας καθιστά επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητα τα άτομα με χρόνιες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.

Δεν θα βιώσουν όλοι αυτά τα προβλήματα το χειμώνα, λέει η Τσενγκ. Λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις για να προστατευθείτε. Το να ενυδατωνόμαστε τόσο στο εξωτερικό του σώματος όσο και στο εσωτερικό είναι απαραίτητο, υποστηρίζει η Τσενγκ. «Συνιστώ να χρησιμοποιείτε προϊόντα με βάση το πετρέλαιο και να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών για να αποφύγετε να ξεπλύνετε το λάδι από τα χέρια σας», σημειώνει.

Πόνος στις αρθρώσεις

Εάν αντιμετωπίζετε περιστασιακά πόνο στις αρθρώσεις, ο χειμερινός καιρός μπορεί να λειτουργήσει ως ερέθισμα. Αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να εξηγούν τη σχέση μεταξύ χαμηλότερων θερμοκρασιών και έξαρσης της αρθρίτιδας, οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα άτομα με αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να αισθάνονται δυσφορία όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Η Κάθριν Τσενγκ υποστηρίζει ότι μπορεί αυτό να οφείλεται στις αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης. «Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι το αισθάνονται στις αρθρώσεις τους», λέει. Παρομοιάζει μάλιστα αυτή την αίσθηση με ένα μπαλόνι, που αναπτύσσεται σε ένα μικρό, περιορισμένο χώρο μεταξύ των αρθρώσεών σας. «Όταν η πίεση μειώνεται, η πίεση στην άρθρωση αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και δυσκαμψία».

Όχι μόνο οι αρθρώσεις τείνουν να χειροτερεύουν όταν συμβαίνει αυτό, αλλά η φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη κινητικότητα και μειωμένο κίνητρο για δραστηριότητα.

Φωτό: Unsplash
Αναπνευστικά προβλήματα

«Γενικά, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στη θερμοκρασία με διαφορετικούς τρόπους», λέει η Δρ. Τσενγκ. Ακριβώς όπως ορισμένοι μπορεί να θεωρήσουν ότι ο κρύος καιρός προκαλεί μια δερματική πάθηση, άλλοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι επιδεινώνει το άσθμα τους. «Αυτή είναι μια γενίκευση. Άλλοι μπορεί να αντιμετωπίζουν την υγρασία ως πρόβλημα και να μην αντιμετωπίσουν κανένα θέμα με το κρύο», τονίζει.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν είναι ασυνήθιστες τους χειμερινούς μήνες. Αυτές μπορεί να προκαλέσουν βήχα, δύσπνοια, αυξημένη παραγωγή βλέννας και μυϊκό πόνο. Εάν παρατηρήσετε αυτά ή άλλα συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Η θεραπεία εξαρτάται από το τι προκαλεί τη μόλυνση. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό