18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αυτά είναι τα παράπονα των συνδρομητών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων για το 2022 που δημοσίευσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι συνδρομητές ήταν καθυστερήσεις στην αποκατάσταση δικτύου, αμφισβητούμενες χρεώσεις, αλλά και δέματα που δεν έφτασαν ποτέ στον παραλήπτη τους.

Από σύνολο 9.733 καταγγελιών οι 8.461 αφορούσαν ηλεκτρονικές επικοινωνίες και οι 1.272 ταχυδρομικές υπηρεσίες. Οι 7.807 σχετίζονταν με ζητήματα που είτε επιλύθηκαν απευθείας από την ΕΕΤΤ είτε προωθήθηκαν στις εταιρείες για περαιτέρω διερεύνηση. Ποσοστό 79% των πρωτογενών καταγγελιών αφορούσαν στη συνδυαστική σταθερή τηλεφωνία (τηλεφωνία, Διαδίκτυο ή/και συνδρομητική τηλεόραση), 19% την κινητή τηλεφωνία και 2% άλλες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης και υπηρεσίες πληροφοριών καταλόγου.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που αφορούσαν οι καταγγελίες, στην κορυφή βρέθηκαν αυτές που σχετίζονταν με αμφισβήτηση χρεώσεων (32%) και οι αναφορές για συνεχιζόμενη βλάβη (22%). Ακολούθησαν οι κακής ποιότητας υπηρεσίες (15%), η άρνηση παροχής/καθυστέρηση παροχής υπηρεσίας (14%), η μονομερής ενεργοποίηση υπηρεσίας (6%), η μη απόδοση συμφωνηθείσας προσφοράς (4%) και η αυθαίρετη απόρριψη φορητότητας (1%). Οι υπόλοιπες καταγγελίες (6%) είχαν να κάνουν κυρίως με την αμφισβήτηση εγγραφής σε υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης και την περιαγωγή κινητής τηλεφωνίας.

Σχεδόν μία στις δύο καταγγελίες των ταχυδρομικών υπηρεσιών σχετίζονταν με την καθυστέρηση παράδοσης αντικειμένων (49%), ενώ, περίπου 1/3 στην αδυναμία επικοινωνίας (29%). Ζητήματα χρεώσεων, η απώλεια/καταστροφή αντικειμένων και η αμφισβήτηση απάντησης της εταιρείας ήταν θέματα που ακολούθησαν σε δημοφιλία.

Εξετάστηκαν αναλυτικά 640 καταγγελίες και διεξήχθησαν σχετικές ακροάσεις και στις περισσότερες εξ αυτών διαπιστώθηκε πλημμέλεια στην παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα συνολικού ύψους 175.000 ευρώ.

Η ΕΕΤΤ κατά την περασμένη χρονιά διέγραψε 107 παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών και ανακάλεσε τις Γενικές τους Άδειες. Ακολούθως, δρομολόγησε τη διαδικασία είσπραξης οφειλόμενων τελών, ενώ στην περίπτωση τεσσάρων παρόχων η Ανεξάρτητη Αρχή ανακάλεσε τη διαγραφή, αφού οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης και κοινοποίησης των σχετικών αποφάσεων.

Φωτό: Unsplash
Αυξητική τάση στις αλλαγές παρόχων

Οι καταναλωτές έδειξαν αυξημένη διάθεση αλλαγής παρόχου μέσω της διαδικασίας της φορητότητας. Την περσινή χρονιά μεταφέρθηκαν 741.646 αριθμοί τηλεφωνίας, περίπου 5.000 περισσότεροι, σε σχέση με το 2021. Η μερίδα του λέοντος (427.911) αφορούσαν κινητά και οι υπόλοιποι σταθερά τηλέφωνα.

Συνολικά από το 2004, όταν και ξεκίνησε η υπηρεσία της φορητότητας και έως το 2022 είχε μεταφερθεί μιάμιση Ελλάδα, 14.796.326 αριθμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Την ίδια χρονιά αυξήθηκαν κατά 29.369 τα εκχωρημένα ονόματα χώρου με κατάληξη [.gr] και [.ελ], σημειώνοντας αύξηση 6% περίπου σε σχέση με το 2021. Από το 2004 ο ρυθμός εκχωρήσεων παραμένει σε αυξητική τροχιά με τον συνολικό αριθμό εκχωρημένων ονομάτων να υπολογίζεται σε 558.858.

Φωτό: Unsplash
Η απόδοση στα κρατικά ταμεία

H ΕΕΤΤ πέρα από τον ελεγκτικό της χαρακτήρα, έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμα στους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ταχυδρομικών υπηρεσιών και σε χρήστες ραδιοσυχνοτήτων που παραβιάζουν τις σχετικές υποχρεώσεις τους.

Στο διάστημα 2006-2022, το συνολικό ποσό από πρόστιμα, που εισέπραξε η Ανεξάρτητη Αρχή, έφτασε τα 173,02 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, στα συνολικά έσοδα εκμετάλλευσης της ΕΕΤΤ θα πρέπει να υπολογισθούν και τα χρηματοοικονομικά έσοδα, προερχόμενα από την αποτελεσματική διαχείριση των διαθεσίμων της και την είσπραξη τόκων υπερημερίας. Το 2022 τα χρηματοοικονομικά έσοδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανήλθαν σε 1,03 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕΤΤ συνεισφέρει ακόμα περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά. Συνολικά, την περίοδο 2000-2022 είχε αποδώσει 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό και στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Οι αποδόσεις αυτές προέρχονται από το ετήσιο θετικό οικονομικό αποτέλεσμά της και εκπλειστηριάσματα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η Ανεξάρτητη Αρχή αποδίδει ετησίως, ως δημόσιο έσοδο ποσοστό μέχρι και 80% επί του θετικού οικονομικού αποτελέσματος κάθε χρήσης, το οποίο προκύπτει από την οικονομική διαχείριση των παραπάνω εσόδων αφού αφαιρεθεί το σύνολο των δαπανών μετά την αφαίρεση των συνολικών δαπανών.

Το συνολικό ποσό των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕΕΤΤ τις χρονιές 2000-2022 που έχει αποδοθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογίζεται σε 842,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, υψηλότερο είναι το ποσό που έχει προστεθεί από εκπλειστηριάσματα, σε προϋπολογισμό και ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό