17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αυστριακός Ευρωβουλευτής σε ΣΚΑΪ: Γιατί δεν πρέπει να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας από τους ευρωβουλευτές που στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο κατακεραύνωσε τη στάση της Τουρκίας μίλησε στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Ευγενίδη.

Ο Αυαστριακός ευρωβουλευτής, Λούκας Μαντλ από το Λαϊκό κόμμα τόνισε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει ούτως ή άλλως να διακοπούν, διότι δεν γίνονται. Και άσκησε σκληρή κριτική στην Άγκυρα για τη στάση της.

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΕΡ:Είναι το ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Τουρκία, αρκετά ισχυρό, μετά και το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από την Τουρκία;

ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΝΤΛ: Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε με σαφήνεια, να ασκήσει κριτική στις τουρκικές δραστηριότητες, σε πολλές περιοχές κρίσης, στην περιφέρεια της Ευρώπης. Από τη Βόρεια Αφρική έως στη Μέση Ανατολή και τη Συρία, οι Τούρκοι δεν διαδραματίζουν πουθενά εποικοδομητικό ρόλο. Και η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψιν, το μήνυμα που εκπέμφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, γιατί η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι εξαιρετικά κακή. Η τουρκική ηγεσία δεν έκανε όσα έπρεπε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεπώς η Τουρκία είναι εξαρτημένη π.χ., από το να υπάρχει η Τελωνειακή Ένωση με την Ε.Ε. και να υπάρχουν καλές διμερείς επαφές. Το Ευρωκοινοβούλιο έθεσε πολύ σαφώς, κόκκινες γραμμές και ως προς τα όσα έκανε η τουρκική ηγεσία, επί μακρόν, στη θαλάσσια ζώνη της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και η Ε.Ε. πορεύεται με ενότητα σε αυτό το ζήτημα. Όποιος συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο εναντίον ενός κράτους-μέλους, συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο εναντίον όλων των κρατών-μελών.

Και αυτή η κόκκινη γραμμή τραβήχτηκε στην τουρκική ηγεσία από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο έχει προειδοποιήσει ότι θα αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Είμαι της άποψης, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει ούτως ή άλλως να διακοπούν, διότι ούτως ή άλλως δεν γίνονται. Στα χαρτιά υπάρχουν ακόμα όροι για την ένταξη της Τουρκίας, αλλά δεν υπάρχει ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Είμαι επίσης της άποψης, ότι πρέπει να διακόψουμε τα προ-ενταξιακά κεφάλαια των Ευρωπαίων φορολογουμένων προς την Τουρκία. 

ΕΡ:Ενδιαφέρεται ο κ. Ερντογάν για μια σχέση, με αυτούς τους κανόνες;

ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΝΤΛ: Μου είναι αδιάφορο. Αποφασιστικής σημασίας είναι να έχουν οι Τούρκοι πολίτες ένα καλό μέλλον. Αποφασιστικής σημασίας είναι να συνυπάρχουν αρμονικά οι Ευρωπαίοι με τους Τούρκους πολίτες του μέλλοντος. Ο Ερντογάν με την επιλογή των λέξεων και με τις ενέργειές του, ρίχνει λάδι στη φωτιά σε πολλές περιοχές του κόσμου, με κρίση. Για εμάς σίγουρα δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό