19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αυστηροποιούνται τα μέτρα στη Γερμανία, καθώς η Όμικρον «επελαύνει»

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Γερμανοί σε μεγάλα τμήματα της χώρας αντιμετωπίζουν αυστηρότερους περιορισμούς που διέπουν τόσο τους ιδιωτικούς όσο και τους δημόσιους χώρους σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν ένα κύμα λοιμώξεων από κορωνοϊό που προκλήθηκε από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Οι συγκεντρώσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους θα περιοριστούν σε μέγεθος από τη Δευτέρα, με τις εγκαταστάσεις αναψυχής – από γυμναστήρια μέχρι πισίνες και νυχτερινά κέντρα έως κινηματογράφους – να κλείνουν σε πολλά κρατίδια, ενώ τα εστιατόρια αναγκάζονται να κλείσουν νωρίτερα.

Τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα, που συνήθως πραγματοποιούνται από ιδιωτικά νοικοκυριά και πραγματοποιούνται στους περισσότερους γερμανικούς δρόμους, ακυρώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Αυστηρότερα μέτρα προστασίας θα ισχύουν για όσους δεν έχουν αρνηθεί τον εμβολιασμό ή για όσους για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να το κάνουν, αλλά οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από τον Co-19 θα αντιμετωπίσουν επίσης νέα εύρος περιορισμών.

Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις περιορίζονται σε περιοχές που δεν είχαν ήδη θεσπίσει τον κανόνα ενόψει των Χριστουγέννων σε μέγιστο αριθμό 10 ατόμων, για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει. Στην περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, επιτρέπεται η συνεύρεση έως δύο άλλων εξωτερικών ατόμων ανά νοικοκυριό. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών εξαιρούνται από την ποσόστωση.

Η απαίτηση για χρήση ιατρικής μάσκας, που εισήχθη σχεδόν πριν από ένα χρόνο, παραμένει σε ισχύ στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και η ανάγκη επίδειξης πιστοποιητικού εμβολίου σε εκείνους τους χώρους όπου η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι το σχέδιο είναι να περιορίσει την εξάπλωση της πολύ πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον και να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που κέρδισε από την επιβράδυνσή της, για να προσφέρει ενισχυτικές βολές σε όσο το δυνατόν περισσότερους Γερμανούς.

Κάτι λιγότερο από το 71% των Γερμανών έχει λάβει μέχρι στιγμής δύο δόσεις εμβολίου και λίγο λιγότερο από το 36% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Πριν από τα Χριστούγεννα, ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έθεσε ως στόχο τα εμβόλια να έχουν παραδοθεί στο 80% του πληθυσμού έως τις 7 Ιανουαρίου. Όμως η κυβέρνηση παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι ήταν πίσω από το χρονοδιάγραμμα και θα έπρεπε να παρατείνει την προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο και μιλά με τον ομόλογό του εκεί, Σατζίντ Τζαβίντ, όπου η Όμικρον πιστεύεται ότι είναι περίπου δύο με τρεις εβδομάδες πριν από τη Γερμανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό